Neramumai dėl „Tesla“ politikos įsisiūbuoja: šį kartą streikuoja švedai

„Tesla“ gali susidurti su problemomis dėl streikų Švedijoje, o šis streikas gali turėti įtakos ir „Tesla“ gamybai Vokietijoje, pranešama „Žinių radijo“ laidoje „Piko minutės“.

„Tesla“ gali susidurti su problemomis dėl streikų Švedijoje.<br>via REUTERS/Scanpix nuotr.
„Tesla“ gali susidurti su problemomis dėl streikų Švedijoje.<br>via REUTERS/Scanpix nuotr.
„Tesla“ gali susidurti su problemomis dėl streikų Švedijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Tesla“ gali susidurti su problemomis dėl streikų Švedijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 4, 2023, 9:05 AM

Švedijos darbininkai streikuoja prieš „Teslą“ ir blokuoja komponentų tiekimą į gamyklą Berlyne. Tai gali paskatinti streikuoti ir darbuotojus Vokietijoje, nes Vokietijos profesinės sąjungos spaudžia įmonę įgyvendinti kolektyvinį susitarimą dėl 11 tūkst. darbuotojų gamykloje netoli Berlyno darbo vietų išsaugojimo.

Švedijos darbininkų streikas prasidėjo, kai „Tesla“ atmetė beveik 150 nepatenkintų serviso darbuotojų prašymą dėl kolektyvinio susitarimo, kaip ir įprasta Švedijoje, kitų sektorių profsąjungos pasisakė už solidarumą.

Dabar „Tesla“ produktus atsisako aptarnauti dokų darbininkai, pašto ir pristatymo tarnybų darbuotojai. Stokholmo didžiausia taksi kompanija taip pat žada nustoti pirkti naujus „Tesla“ automobilius.

Visiems žinomas Elono Musko niekinamas požiūris į profsąjungas pirmą kartą pasireiškia gana didele protesto akcija.

Nors Švedijoje negaminami „Tesla“ automobiliai, tačiau nemaža dalis logistikos keliauja per šios šalies uostus. Be to, šis ginčas gali išplisti į Vokietiją.

Švedų darbuotojus palaiko visos Švedijos profsąjungos ir „Teslai“ tapo labai sunku atlikti bet kokius veiksmus šioje šalyje. „The Wallstreet Journal“ rašo, jog tai pirmas „Tesla“ darbuotojų streikas istorijoje.

Kolektyviniai susitarimai apima tokias sąlygas kaip atlyginimas, pensija, darbo valandos, atostogos. Tai reiškia, kad teoriškai profsąjungos, o ne valstybė valdo darbo rinką. Šie susitarimai laikomi Švedijos darbo rinkos modelio kertiniu akmeniu.

Nors sąjungų narių skaičius Švedijoje pastaraisiais dešimtmečiais šiek tiek sumažėjo, joms vis dar priklauso 9 iš 10 darbuotojų ir jie visi turi kolektyvinius susitarimus.

Streikas sulaukė solidarumo iš kitų sąjungų ir gresia išplisti į kaimyninę Norvegiją, kur „Forskerforbundet“ profsąjungų susivienijimas yra didžiausia šalies privačiojo sektoriaus sąjunga ir pareiškė, kad yra pasirengusi imtis solidarumo veiksmų.

Streikas sulaukė paramos iš transporto ir uosto darbuotojų, kurie atsisako kelti arba iškelti „Tesla“ automobilius visuose Švedijos uostuose. Elektrikai atsisakė aptarnauti ar remontuoti „Tesla“ dirbtuves bei aptarnavimo stotis. Net dažytojai sakė, kad nedirbs su šiais automobiliais.

Kiti solidarumo streikai apima paslaugų ir ryšių darbuotojus, kurie sustabdė pašto ir siuntų platinimą „Teslai“.

Elonas Muskas netgi ėmė skųstis, kad negali registruoti Švedijoje naujų automobilių, nes Švedijos registravimo tarnyba numerius automobiliams paprastai siunčia paštu, o numerių „Tesla“ automobiliams paštininkai nesiunčia, nes streikuoja.

Panašu, kad „Tesla“ pradėjo karą, kurio neįmanoma laimėti. Turbūt teks susitarti su profsąjungomis, ypač jeigu šie protestai peraugs į tarptautinius ir persikels į Norvegiją arba Vokietiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.