Ekspertų patarimai: kaip apsaugoti automobilio stiklus nuo įbrėžimų

Atėjus pavasariui, automobilių vairuotojams tampa aktuali dar viena problema – subraižyti ar įtrūkę stiklai. Po žiemos ant kelio vis dar gausu smulkių akmenukų ar skeveldrų, kurios pataikiusios į automobilio stiklus gali sukelti nemenkų nuostolių. Automobilių stiklų remontas ar jų keitimas yra viena dažniausių žalų, dėl kurių šiuo metu kreipiamasi į draudimo bendrovės „If“ ekspertus. Kaip to išvengti ir ką daryti jau pastebėjus įdaužą ar įbrėžimą stikle.

Atėjus pavasariui, automobilių vairuotojams tampa aktuali dar viena problema – subraižyti ar įtrūkę stiklai.<br>„Freepik“ nuotr.
Atėjus pavasariui, automobilių vairuotojams tampa aktuali dar viena problema – subraižyti ar įtrūkę stiklai.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2024, 12:00 PM, atnaujinta Apr 24, 2024, 12:08 PM

Automobilių stiklų įtrūkos ar dūžiai – visais sezonais aktuali problema, tačiau didžiausias pikas fiksuojamas būtent pavasarį ir vasarą. Keliuose padaugėja atsivėrusių duobių, o atšilus orams pradedami remonto darbai, dėl to kelyje atsiranda ir daugiau smulkių akmenukų ar skaldos.

„Stiklo pažeidimai sudaro penktadalį visų „If“ kasko draudimą turinčių klientų užfiksuotų žalų. Dažniausiai nukenčia priekiniai stiklai, į kuriuos atskrieja kelyje pasitaikantys akmenys. Šoniniai ir galiniai stiklai, priešingai, dažniau nukenčia dėl vagysčių ar kitose chuliganiškose situacijose. Stiklai yra keičiami, jei įdaužos plotis viršija 2,5 cm, mažesni įtrūkimai – remontuojami. Apie 80 proc. atvejų, klientams pranešus apie automobilio stiklo pažeidimus, juos tenka keisti“, – sako draudimo bendrovės „If“ transporto žalų grupės vadovė Guoda Jasaitė.

Ką daryti pastebėjus įskilimą?

Pastebėjus pažeistą automobilio stiklą, vairuotojams primenama pažeistą vietą kruopščiai nuvalyti ir užklijuoti lipnia juosta – tai neleis pažeidimui susitepti ir sušlapti. Šis žingsnis vėliau padės lengviau ir kokybiškiau atlikti remonto darbus. Vos pastebėjus įtrūkimą, rekomenduojama kuo skubiau kreiptis į servisą. Specialistas įvertins pažeidimo dydį, vietą stikle, lūžio riziką ateityje ir atsižvelgdamas į tai atliks remonto ar stiklo keitimo darbus. Svarbu pasirūpinti ir patikimu draudimu, tai suteiks pagalbą tokiose situacijose. „If“ kasko turi net 4 draudimo apsaugos variantus, 6 atvejais taikoma 0 Eur iškaita. Pavyzdžiui, stiklų remontui, pagalbai kelyje, pakaitiniam automobiliui“, – sako G.Jasaitė.

Ekspertų teigimu, stiklo remontas atliekamas, jei įtrūkimo skersmuo neviršija 2–2,5 cm ir yra ne arčiau kaip 5 cm nuo bet kurio stiklo krašto. Ši taisyklė galioja ne tik lengviesiems automobiliams, bet ir visureigiams, mikroautobusams ar krovininiam transportui.

„Kai pažeista stiklo vieta yra tinkamai išvalyta ir paruošta remontui, specialiu prietaisu sukuriamas vakuumas, kuris padeda išsiurbti visą oro perteklių, o įtrūkimas užpildomas polimeru. Kad ši medžiaga visiškai sukietėtų, džiovinti naudojama speciali UV lempa, o pats procesas užtrunka 20–40 min. Baigiamajame etape pašalinamas klijų perteklius ir suremontuotas paviršius nupoliruojamas, kad šis būtų kuo lygesnis. Toks procesas tikrai yra tvaresnis nei viso stiklo keitimas“, – remonto darbus apibūdina serviso „Glasauta“ vadovas Andžejus Buiko.

Kaip apsaugoti stiklą nuo pažeidimų?

Anot „If“ transporto žalų grupės vadovės, siekiant apsaugoti stiklus nuo pažeidimų, pirmiausiai, svarbu laikytis saugaus atstumo nuo priekyje ar šalia važiuojančio automobilio – tai padės išvengti iš po ratų atlekiančių akmenukų ar kitų smulkių šiukšlių smūgių į stiklą. Kitai transporto priemonei pradėjus lenkimo manevrą, svarbu nespausti greičio pedalo, taip leidžiant greičiau didėti atstumui tarp dviejų transporto priemonių.

„Važiuojant žvyrkeliu ypač svarbu atkreipti dėmesį į pravažiuojančius automobilius. Jei matote dideliu greičiu priešinga kryptimi lekiančią transporto priemonę, stenkitės laikytis kuo arčiau dešinės kelio pusės, sumažinti greitį ar net visiškai sustoti. Be to, kviečiame vairuotojus bent kartą per metus keisti stiklo valytuvus. Pavyzdžiui, po žiemos, kai jie buvo intensyviai naudojami ir gali būti susidėvėję. Keičiantis sezonams, svarbu patikrinti jų būklę. To vertėtų nepamiršti ne tik siekiant išvengti stiklo subraižymo, bet ir rūpinantis geru matomumu, o kartu ir bendru vairavimo saugumu“, – papildė žalų ekspertė.

Anot „Glasauta“ autoserviso atstovo, neretai pasitaiko ir situacijų, kai vairuotojai patys netyčia subraižo savo automobilio stiklą. Rekomenduojame pasirūpinti, kad stiklų apiplovimo skysčio bakelyje visada būtų pakankamai skysčio bei nejungti valytuvų be langų skysčio apipurškimo. Dažnai susiduriame su situacijomis, kuomet vairuotojai stiklus subraižo naudodami nekokybiškus ledo grandiklius, ar kitas priemones: banko korteles ir pan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.