Nepasitikiu Lietuvos paštu, pradanginančiu artimiesiems skirtus siuntinius

Negaliu daugiau tylėti matydama, kaip Lietuvos pašte dingsta siuntiniai. Iki šiol naiviai vyliausi, jog tai sutapimas, bet dabar tapo akivaizdu, jog Lietuvos paštas nesugeba susitvarkyti su vidinėmis problemomis.

Kai kurie Lietuvos pašto skyriai siuntinius siunčiantiems žmonėms atrodo tarsi juodoji skylė. V.Balkūno nuotr.
Kai kurie Lietuvos pašto skyriai siuntinius siunčiantiems žmonėms atrodo tarsi juodoji skylė. V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilma Čiukšienė, JAV

Jul 1, 2012, 3:45 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:33 PM

Kaune veikiantis 43-iasis pašto skyrius – tarsi juodoji skylė ar kaunietiškas Bermudų trikampis, kuriame paslaptingai ir nepaaiškinamai dingsta siuntiniai.

Gyvenu Jungtinėse Amerikos Valstijose, per aštuonerius su puse metų dingo 6, o gal ir daugiau artimiesiems ir draugams į Kauną siųstų laiškų ir banderolių. Noriu pastebėti, jog visos siuntos neviršijo 1 kilogramo, jos buvo neregistruotos.

Labiausiai šioje istorijoje pasižymėjo 43-iasis Kauno pašto skyrius. 4 dingę siuntiniai buvo siųsti į S. Žukausko gatvės 24-ąjį namą, o 2 siuntinukai - į Islandijos plentą.

Pirmąjį siuntinuką į Islandijos plentą nusiunčiau 2011 metų kovo pradžioje, jame buvo kuklios dovanėlės vaikinukui 18-ojo gimtadienio proga: bliuzonas, marškinėliai ir saldainiai. Siuntinys pristatytas nebuvo, jis dingo, apie jo likimą iki šiol žinių neturiu.

Dar vieną siuntinį į Kauną išsiunčiau 2012 metų birželio 1-ąją. Tai buvo kuklios dovanėlės bei atvirutės draugei gimtadienio proga ir dviem jos sūnums.

Man gėda prieš šiuos žmones. Mūsų šeima visada gauna jų dovanėles, o kiek aš besiųsčiau, jos vis dingsta. Jie gali pagalvoti, jog paprasčiausiai meluoju, gal visai nieko nesiunčiu...

Jau neskaičiuoju, kiek atvirukų, siųstų į S. Žukausko gatvę Kaune nepasiekė adresato. Noriu paminėti keistus sutapimus, kaip dingsta 43-iojo pašto skyriaus darbuotojų nešiojamos siuntos.

Mano mama ir ją prižiūrinti kaimynė gyvena vienoje šio namo laiptinių, o kitoje – pažįstama močiutė. Šiemet siunčiau Šv. Velykų proga atvirukus, močiutė jį gavo, o tame pačiame name, tik kitoje laiptinėje gyvenanti mano mama ir jos kaimynė – ne. Beje, ta močiutė, kurios sūnus taip pat gyvena JAV jau antri metai negauna nei jo laiškų, nei banderolių.

Prieš penkerius metus mano mama svečiavosi pas mane JAV ir siuntė atvirukus savo kaimynams. Visi juos gavo, išskyrus vieną butą. Nežinau, kodėl taip yra, gal mano mama ir jos kaimynė yra kažkuo išskirtinės ar tiesiog nekenčiamos laiškanešių?

Kai nenuėjo mano siųstas velykinis atvirukas mamai, pati paskambinau į Kauno 43-iąjį paštą ir pasakiau tiesiai šviesiai: jeigu situacija kartosis ir mano mama ateityje negaus laiškų, kreipsiuosi į spaudą. Ant kitos voko pusės užrašiau: „Pinigų nėra, tik didelė atvirutė. Ačiū“.

Pašto darbuotoja manęs išklausė, perdavė laiškininkei, kad skundžiuosi jos darbu. Mama vėliau pasakojo, kaip laiškanešė ją pamačiusi nuo kito namo priėjo ir su labai didele arogancija padavė voką nepamiršdama pridurti, jog vėliau nešnekėtumėte, kad negavote bei nuėjo...

Keli metai iš eilės smulkias siuntas taip pat siunčiu ir per 22-ąjį pašto skyrių, jos visada pasiekia adresatą. Kai tik siunčiu per 43-iąjį paštą – dingsta kaip į vandenį.

Stengiuosi nieko nesiųsti per Lietuvos paštą, nes juo nepasitikiu. Šiandien į Lietuvą siųsiu dar vieną siuntą, tik šį kartą per privačią kurjerių tarnybą. Nors man iki šios firmos tenka važiuoti 30 kilometrų, jos darbuotojai siuntas visada pristato iki durų ir asmeniškai įteikia.

Lietuvos paštas siūlo registruoti visus siunčiamus laiškus bei siuntas. Taip išeina, jog pašte dirba nedori žmones, kurie tik sėdi ir laukia neregistruotų siuntų, kurias pasiima sau ir vėliau pasako, kad dingo. O jeigu siųsi registruotą ir draustą siuntą, ji visada pasieks adresatą... Gal pats laikas Lietuvos paštui susirūpinti savo vidinėmis problemomis ir išsiaiškinti 43-iame skyriuje vykstančias anomalijas?

Ačiū Lietuvos paštui už „šaunų darbą“, nepasitikiu jumis. Ir nereikia pasakoti, kad siuntiniai pasimeta kažkur Europoje, tranzitinėje šalyje.

P.S. Pridedu Lietuvos pašto atsirašinėjimo pavyzdžius...

Laba diena, atsakydami į Jūsų prašymą Nr. S-US-20120625-002089 dėl negautos, iš JAV siųstos tarptautinės siuntos LC662833527US informuojame, kad Pašto skirstymo departamente ši siunta negauta. Iš tikrųjų tai yra paprastoji pašto siunta, o Jūsų nurodytas siuntos kodas egzistuoja tik JAV vidinėse sistemose, o ne tarptautiniuose dokumentuose.

Šiuo atveju dėl Jūsų siųstų siuntų AB Lietuvos paštas atlikti tyrimo negali, kadangi visos paprastosios pašto siuntos siunčiamos neįrašytos į lydraščius, joms registracijos numeriai nesuteikiami, todėl pateikti detalesnės informacijos apie paprastųjų pašto korespondencijos siuntų siuntimą, gabenimą ir įteikimą, neturime galimybių.

Pašto korespondencijos siuntas siūlome siųsti registruotosiomis, kadangi šioms pašto siuntoms suteikiami 13 ženklų registracijios numeriai, siuntos siunčiamos įrašytos į lydraščius, gavėjams įteikiamos pasirašytinai. Registruotųjų pašto korespondencijos siuntų dingimo atveju, siuntėjui atlyginama žala pagal Pasaulinės pašto konvencijos nuostatas. Pagarbiai Angelė Kazlauskienė AB Lietuvos pašto Vidaus kontrolės ir audito departamento Kokybės kontrolės grupės specialistė

Laba diena, kadangi Lietuva yra siuntos gavėjas, mes negalime pateikti tokios informacijos per kokias šalis tranzitu siunčiamos pašto siuntos, juo labiau tai yra paprastoji pašto korespondencijos siunta. Visais klausimais siuntėjas turėtų kreiptis į išsiuntimo šalies paštą. Paprastosios pašto siuntų paieškos Pasaulinė pašto konvencija nenumato, už dingusias šias siuntas žala neatlyginama. Jokios vidinės muitinės Kauno 43-ajame pašte nėra, paštas muitinės tikrinimo neatlieka, gavęs siuntas paštas vykdo įteikimą gavėjo adresu. Kauno 43-asis paštas su Jūsų skundu supažindintas. Pagarbiai Angelė Kazlauskienė AB Lietuvos pašto Vidaus kontrolės ir audito departamento Kokybės kontrolės grupės specialistė

***

Lrytas.lt redakcijai pasidomėjus, kas gi vyksta 43-iame Kauno pašto skyriuje, sulaukėme Lietuvos pašto atstovės spaudai Aurelijos Jonušaitės atsakymo:

Pasidomėjau dėl Kauno 43-iojo pašto, tai kažko tokio nestandartinio ten nėra. Kadangi siųsti laiškai buvo neregistruoti, negalime atsekti, kur tie laiškai dingo. Pasitaiko atvejų, kai iš užsienio šalių siunčiami laiškai dingsta dar nepasiekę Lietuvos. Gavę maišus su siuntomis / laiškais, patikriname ar jų svoris sutampa su dokumentuose nurodytais svoriais. Jei pastebime, kad pagal svorį trūksta siuntų, apie tai informuojame siunčiančiąją šalį. Daugeliu atvejų siunčianti šalis atranda dingusias siuntas / laiškus ir atsiunčia mums.

Kita priežastis, kodėl laiškai gali nepasiekti gavėjo – netvarkingos gavėjų pašto dėžutės. Jei pašto dėžutė neužsirakina (ar kai kuriais atvejais visai neturi durelių), tada laiškai gali iškristi ir taip pasimesti.

Savo klientams visada rekomenduojame laiškus ir nedideles siuntas siųsti registruotu paštu. Tokiais atvejais atrasti siuntas daug paprasčiau, o jei siunta būna pažeista ar dingsta, tada žmogus gali tikėtis kompensacijos.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.