Karas dėl ryšių įrangos, arba kas padės Veiverių gyventojams?

Tiek nacionalinėse, tiek rajoninėse žiniasklaidos priemonėse tenka skaityti apie gyventojų nepasitenkinimą šalia jų namų ant pastatų ar vandens bokštų įrengtomis mobiliųjų ryšių įrangomis. Prienų rajono Veiverių miestelio gyventojai taip pat nepatenkinti gyvenvietės centre ant vandens bokšto įrengta "Tele2" įranga. 2007 m. gyventojai net nespėjo mirktelėti, kaip ji atsirado ant vandens bokšto šalia mokyklos. Niekas nevykdė apklausos, niekas nepranešė apie sudarytą nuomos sutartį.

Daugiau nuotraukų (1)

Vilija Janulevičienė

Jul 25, 2012, 4:16 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:49 PM

Keleto iniciatyvių miestelio gyventojų dėka surinkta daugiau 400 parašų. Vienos Veiverių miestelio dalies seniūnaitė Regina Skučienė ne kartą vyko į rajono savivaldybę reikalauti paaiškinimo. Vykę susirinkimai, pokalbiai, surinkti parašai, kreipimaisi į Prienų rajono savivaldybės administraciją, Sveikatos apsaugos ministeriją bei Tarybos narius jokios naudos nedavė.

Tiesa, šių metų birželio mėnesį sudaryta komisija dėl vandens bokšto nuomos "Tele2" tikslingumo, rodos, užbaigs visus gyventojų vargus. Komisijos sudėtyje: turto valdymo skyriaus vyriausias specialistas, teisės ir personalo skyriaus vedėja, savivaldybės gydytojas, statybos ir ekonomikos plėtros skyriaus vedėjas, Veiverių seniūnas bei tarybos narė Rita Keturakienė.

Pakviestas ir Kauno visuomenės sveikatos centro Prienų skyriaus vedėjas. Tačiau, kodėl seniūnijoje gyvenantys trys tarybos nariai Juozas Krikštolaitis, Martynas Butkevičius, Cezaras Pacevičius, į kuriuos gyventojai kreipėsi pagalbos raštu, nesulaukė kvietimo tapti komisijos dalimi?

Be to, Veiveriuose yra dvi bendruomenės, tačiau ir jų atstovai liko nepageidaujami. Visokių minčių šauna į galvą. Sudarytos komisijos sprendimai, manyčiau, buvo aiškūs iš anksto. Taip, nes atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad jokios realios grėsmės žmonių sveikatai nėra. Ar tai viskas? UAB "Tele2" Prienų rajono savivaldybei kasmet moka 3100 Lt nuomos.

Dar 2009 m. išaiškėjo, kad vandens bokštas neturi higienos paso, tačiau tai netrukdė jį eksploatuoti, o šiuo metu tokio dokumento nereikia, nes pakanka sudaryti tik stebėsenos planus ir juos vykdyti. Apsurdiškai atrodo tai, jog sutartyje ir Civiliniame kodekse yra numatyta, kad UAB ,,Tele2“ turi pirmenybę atnaujinti nuomos sutartį. Jeigu bus nustatyta, jog UAB ,,Tele2” tvarkingai laikosi visų nuomos sutartyje numatomų sąlygų, savivaldybė įmonei turės siūlyti nuomos sutartį atnaujinti.

Įmonė jau dabar pateikusi prašymą nuomos sutarties nenutraukti ir jeigu nėra jokių rimtų pažeidimų, savivaldybė prašymą turi patenkinti. Tačiau jeigu bus priimtas sprendimas nepratęsti sutarties, tokį sprendimą UAB ,,Tele2” apskųsianti ir teks teisme aiškintis šią situaciją.

Bet stabtelėkime - savivaldybė privalo atsižvelgti ir į mūsų, gyventojų, nuomonę ! Ateityje UAB ,,Tele2” planuoja visai šalia Veiverių Samaniškių k. statyti naujo ryšio stiebą. Nors gyventojai nepritaria, niekas neįsiklauso į jų norus. "Taip numatyta,  reikia ir bus!"

Komisijos darbo apibendrinimui tiktų posakis: "Mano namas toli, nieko negirdžiu, nieko nematau“. Tarybos narė, esanti komisijos sudėtyje, Rita Keturakienė nematanti priežasties kodėl vandens bokšto nuomos sutartį reikėtų nutraukti. Rajono meras Vytautas Bujanaukas taip pat nemato nė vieno rimto argumento. Tik Veiverių miestelio seniūnas Vaclovas Ramanauskas lyg ir suvokia, jog būtina įsiklausyti į gyventojų nuomonę.

Jeigu bus nutarta pratęsti nuomos sutartį, seniūnas siūlo pagalvoti ir apie kitas sąlygas (nuomos kainą, vandens bokšto priežiūrą ir pan.).

Tuo atveju, jeigu sutartis bus pratęsta, būtina reikalauti, kad nuomos pinigai priklausytų Veiverių seniūnijai, nes bokštas stovi jų valdoje. Pinigus galima panaudoti įvairiai kultūrinei veiklai, pavyzdžiui, renginių organizavimui.

Komisija vienbalsiai nutarė rajono savivaldybės Tarybai siūlyti vandens bokšto nuomos sutartį UAB ,,Tele2” pratęsti. Tokių komisijos narių, kurie palaikytų gyventojus, neatsirado. Vieni teigė, kad buvo atlikta daug tyrimų, įrodančių, jog gyventi mobiliojo ryšio antenų kaimynystėje yra saugu. Kiti, kad gyventojų skundai ir prieštaravimai yra nepagrįsti. Kai kas lyg ir palaiko gyventojus, tačiau savas kailis brangesnis.

Kyla klausimas: "Tai kas padės Veiverių miestelio gyventojams?"  Kadangi viltis miršta paskutinė, Veiverių miestelio gyventojai tiki, kad rudenį įvyksiančiame Prienų rajono tarybos posėdyje tarybos nariai bus supratingesni, o rajono valdžia atvyks į Veiverių miestelį ne tik kavos išgerti, linksmose šventėse pabūti ar spręsti rinkiminų problemas, bet ir ginti gyventojų interesus.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.