Lietuvos sinoptikams trūksta tikslumo ir operatyvumo

Galbūt užsiimu ne tuo, kuo reikia, bet labai knieti padėkoti mūsų šauniesiems meteorologams už operatyvumą pranešant apie artėjantį pirmadienio škvalą. Žinoma, dėkoju su ironija. Pirmadienio škvalas Klaipėdoje buvo toks stiprus, kad uostamiestį per pusvalandį pavertė šiukšlynu.

Daugiau nuotraukų (1)

Takiete

Aug 8, 2012, 11:06 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:34 PM

Daugelis iš jūsų turbūt matė nuotraukas su nuvirtusiais, nulaužtais medžiais ir patvinusiomis gatvėmis. Žinoma, sinoptikai savo tiksliomis prognozėmis negali apsaugoti medžių ir atlaisvinti lietaus kanalizacijų, tačiau žmones apsaugoti gali.

Jau ne pirmą kartą tokios vėtros Lietuvą užklumpa netikėtai: žmonės nespėja apsaugoti savo turto ir pasirūpinti savo saugumu. Nesiginčysiu, girdėjau, skaičiau, mačiau jų prognozes apie galimą škvalą, tačiau iš kur žmogui žinoti, ar jis vis dėl to ateis, ar neateis?

Praėjęs savaitgalis irgi turėjo būti karštas su lietumis ir perkūnijomis, tačiau Klaipėdoje nė velnio taip nebuvo. Gerai tiems, kas žino, jog meteo.lt yra pateikiama radaro informacija apie 250 km spindulių aptinkamus kritulių debesis – laimingieji spėjo pamatyti, kas jų laukia ir kažkiek apsaugoti savo turtą.

Turbūt kyla klausimas, kur link aš vedu savo pamąstymus. O vedu link to, jog noriu tiems patiems meteorologams pasiūlyti  labiau susidraugauti su žiniasklaida ir apie artėjančias gamtos stichijas pranešti ne tik žinių metu orų rubrikoje, bet ir įprastos programos metu. Juk tai padaryti nėra sunku. Užtektų išplatinti pranešimą televizijoms, radijo stotims, interneto portalams ir kitoms medijoms, o šios savo ruožtu informuotų gyventojus: radijos – žodiniu pranešimu, televizijos – bėgančia eilute. Trūksta meteorologų operatyvumo.

Galėtų imti pavyzdį iš amerikiečių orų kanalo (The Weather Channel). Jie apie bet kokias gresiančias stichijas informuoja ypač operatyviai: specialūs garsiniai signalai programos metu, raudoname fone bėgančios tekstinės eilutės. Tad linkiu ir mūsų meteorologams operatyvumo. Juk jūs turite visa tam reikalingą techniką, o laikai, kai paprasti mirtingieji orus galėdavo nuspėti pagal danguje skraidančias kregždes, baigėsi.

Draugaukime ir bendraukime!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.