Gana skųstis! Metas išsigydyti tipinio lietuvio sindromą

Jūs nepatenkinti. Skundžiatės viskuo. Nuo prasto oro lauke iki rytinių naujienų laikraščiuose. Jūs, tie tipiniai lietuviai, kuriems, rodos, blogiau nei Afrikos gyventojams. Įspraudę save į aukos vaidmenį kaltinate pasaulį ir visus tuos, kuriems gyvenime sekasi geriau nei jums.

Daugiau nuotraukų (1)

Edvinas Urbašius

Aug 11, 2012, 12:39 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:49 AM

Savo neviltį skandinate alkoholyje. Kas emigruoja, kas degraduoja – o gyvenimas tęsiasi. Laikas bėga, tačiau mes vis dar kažkur užstrigę. Gyvename ne šiandiena, o praeitimi, kuri tikrai nebegrįš. Gal metas keistis?

Užteks kaltinti aplinką ir Lietuvą. Suimkite save į kumštį ir išsigydykite „tipinio lietuvio sindromą“. Neberašykite piktų komentarų įvairiuose naujienų puslapiuose. Nepavydėkite kitam naujos mašinos ar namo. Tai materialūs dalykai, kurie gyvenime neturi reikšmės.

Nustokite kaltinti valdžią, o jeigu jos daromi sprendimai jums nepriimtini – keiskite juos. Jūs galite tai padaryti, tiesiog daugeliui trūksta iniciatyvos.

Kada paskutinį kartą ėjote į rinkimus? O jeigu ir ėjote, už ką balsavote? Ar išreikšdami savo balsą tikrai domėjotės kandidato siūlomais sprendimais Lietuvai? O gal tiesiog susigundėte jo siūlomais pažadais ir sauja agurkų, kuriuos jums atidavė už jūsų balsą?

Kai pradėsime kažką daryti kitaip, mūsų laukia pokyčiai. Kol kas tik mažas Lietuvos procentas kažką daro. Tuo tarpu kiti pasirenka būti pasyviais žmogėnais, kuriems geresnio rytojaus horizonte dar nebūs matyti keletą dešimtmečių. Pasyvumas žudo bet kokį progresą, kadangi žmogus tarsi pasitraukia iš „vaikų žaidimo aikštelės“ ir tiesiog viską stebi iš žiūrovo kėdutės. Taip gyvenimas netaps geresnis.

Ir nereikia sakyti, kad prie „ruso buvo geriau“. Man jau pabodo ši nuvalkiota frazė. Ją dažnai mėgsta kartoti mano močiutė. Ji tiesiog dvelkia neapykanta dabarčiai. Kartais, kai labai susipykstam, aš jai pasiūlau važiuoti į Rusiją, pas „draugą“ Putiną. Ten jos laukia rusiškas kurortas su tuo pačiu nedarbu ir mažomis pensijomis. Tik, deja, ji nenori, gal pas mus ir nėra taip blogai?

Klausant jos pokalbių susidarai įspūdį, kad Sovietų Sąjunga buvo rojus. Ten ir žmonės kitokie, ir darbo buvo, o ir valdžia „rūpinosi“ žmonėmis. Tik, deja, niekas nepasakė, ką reikėjo padaryti, kad tą „rojų“ sukurtum. Komunizmas buvo pastatytas ant žmonių kaulų, o šito mes tikrai nepamiršim!

Aš žinau, kad savo rašliava įžeisiu tam tikrą skaitytojų ratą, tačiau pyktis kartais pasitarnauja tarsi teigiama energija pokyčiams. Gal pagaliau atsibūsite iš letargo miego ir nuspręsite keistis. Jūs tai galite padaryti, tik truputis vidinio postūmio, ir mes nuversime kalnus.

Žinoma, ne viskas Lietuvoje yra gerai. 800 litų, kurie gaunami už darbą, tikrai nepaguodžia žmogaus, kuris turi išlaikyti ne tik save, bet ir savo šeimą. O kur dar emigracijos ir korupcijos problemos?

Visas tas jaunatvinis maksimalizmas subyra į šipulius, kai paragauji gyvenimo realybės, tačiau aš neprarandu vilties, kad viskas bus gerai. Žmogui reikia vilties, nes be jos šiame gyvenime būtų labai nyku.

Tad tobulėkite, aukite, keliaukite! Mokykitės kalbų, jos pravers keliaujant ir bendraujant su kitataučiais, iš kurių galima pasisemti neįkainojamos patirties. Plėskite pasaulio pažinimą. Supraskite valstybės procesus ir nesivadovaukite kitų primestomis nuomonėmis. Kuo daugiau žinosite, tuo mažiau jumis bus galima manipuliuoti.

Nusikratę „runkelio“ kvapo tapsime geresne visuomene. Kas žino, gal dar po dvidešimt metų pavysime Skandinavijos šalis? Aš tikiu tuo, o jūs?

Tai yra lrytas.lt skaitytojo nuomonė, kuri nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.