Pati sąžiningiausia sąžinė

Kitados turėjau kaimyną, kuris šiaip buvo malonus ir net paslaugus, bet imdavo ir apsivogdavo. Tada jį policija pagaudavo ir jis porai metu išvykdavo į koloniją. Kai grįždavo - būdavo susimąstęs, tylus. Sėdėdavo ant suoliuko, prie įėjimo į laiptinę ir pasakodavo apie sąžinę, tiesą, laimę. Apie tai, kaip jis nekaltai nukentėjo, kaip policija jam keršija ir panašiai. Po kokio pusmečio kaimynas vėl išvykdavo eilinių „atostogų“.

Politinius kalinių ir tremtinių raginimas rinkimuose atskirti pelus nuo grūdų kai kam užgavo jautrią stygą. M. Patašiaus nuotr.
Politinius kalinių ir tremtinių raginimas rinkimuose atskirti pelus nuo grūdų kai kam užgavo jautrią stygą. M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Paukštys

Aug 15, 2012, 3:19 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:53 AM

Kažkodėl savo senų laikų kaimyną prisiminiau viename portale perskaitęs buvusio buitinio boksininko Algirdo Patacko kreipimąsi į politinius kalinius ir tremtinius, kurie savo suvažiavime priėmė A. Patackui nepatinkančią rezoliuciją, kurioje jo atstovaujamą ar mėgstamą politinį judėjimą sulygino su A. Patacko nemėgiamu politiniu judėjimu.

„Gerbiamieji tremtiniai, laisvės kovų dalyviai bei jų palikuonys! Nesileiskite manipuliuojami naujosios nomenklatūros, kurie naudojasi jumis savanaudiškais tikslais. Neklausykite sirenų balsų, klausykite tik savo sąžinės balso, neklystančio tėvynės ir tiesos meilės jausmo“, - sako A. Patackas suraukęs antakius ir turbūt duoda suprasti, kad jei per rinkimus kažkas balsuos už jo „būrį“ - tai tas turės sąžinės, o kas nebalsuos - tas neturės sąžinės, na ir aišku - bus visoks kitoks negeras žodis. O „tiesos meilės“ jausmas, kurį jaučia A. Patackas - suprantama yra etaloninis ir visi kiti, kuriu šis jausmas kitoks - yra švelniai tariant abejotini ir turbūt turės reikalų su šiuo politiniu veikėju.

Nieko šito - nei „sirenų balsų“, nei kažkokių mistinių „manipuliavimų savanaudiškais tikslais“ net pėdsako nebūtų, jei visi elgtųsi taip, kaip politikui-boksininkui atrodo teisinga. Dabar gi viskas kvepia sąmokslu ir visokiomis blogybėmis. Na, net tokiam drastiškam veikėjui neišeina pavadinti Politinių kalinių ir tremtinių - „nupirktais rusų“ , bet užuominos turbūt ta linkme.

Aš gal ir ne teisus, bet prieš rinkimus daugybė politikų susitapatina su tauriausiais žmogiškaisiais ir tautiniais jausmais - Meile Tėvynei, Tiesa, Sąžine, etc. Kai tokios svarbios sąvokos imamos linksniuoti kiekvieno nevykusio boksininko ir panašių veikėjų kur reikia ir nereikia - natūralu, kad jų krūvis ir jėga po truputėli blėsta.

Perfrazuojant boksininką-signatarą, turbūt reikėtų ne tik politiniams kaliniams ir tremtiniams, bet ir visiems Lietuvos žmonėms palinkėti, kad sąžinė ir meilė Tėvynei būtų pagrindinis variklis braukiant kryželį rinkimų biuletenyje. Ir dar - kad ta sąžinė nebūtų niekieno savinamasi - nei boksininkų, nei karatistų, nei ko nors kito.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.