Verslininkas: „Rinkdamasis darbuotoją pirmiausia paklausiu, ar jis myli Lietuvą“

Rinkdamasis darbuotoją visada siekiu išsiaiškinti, ar būsimasis komandos narys myli ir gerbia Lietuvą. Ne, nereikia klausti tiesmukai, darbo pokalbyje juk retas teigtų kitaip, bet yra milijonas kitų būdų tai išsiaiškinti.

Klausti darbdavio apie meilę šaliai net neprireikia – viskas išaiškėja daug paprasčiau: alga oficiali ar vokelyje. V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Klausti darbdavio apie meilę šaliai net neprireikia – viskas išaiškėja daug paprasčiau: alga oficiali ar vokelyje. V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Algirdas Žiobrys

Aug 18, 2012, 12:48 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:33 AM

Kodėl man tai svarbu? Labiausiai tikėtina, jog gerbiantis ir mylintis savo šalį yra šiaip laimingas ir patenkintas žmogus. Jis nejaučia kažkokios nuoskaudos, kad jam buvo neduota, ar duota per mažai, kad šalis jam skolinga, o labiausiai todėl, kad jis dar neemigravo, nors galėtų. Gal laimingas, nesurūgęs žmogus, o tuo pačiu ir geras darbuotojas gali negerbti tėvynės, tačiau šansų mažiau.

Kaip tą meilę ir garbę lengviausia pamatyti? Visai ne per sporto varžybas, kur trispalve pasipuošęs aistruolis gal tik ryškiais atspalviais džiaugiasi. Kuras iš degalinės yra šimtą kartų geresnis indikatorius. Ką man tai pasako? Ogi tai, kad jei jis neapgaudinėja kažkokios neapčiuopiamos valstybės, tai su savo darbdaviu jis turėtų elgtis ne mažiau sąžiningai.

Iš garažiuko kurą pilantis žmogus gali būti puikiausias darbuotojas. Bet šansų vėlgi mažiau. Jo galvoje juk pasėta mintis, kad valstybę apgaudinėti galima, tai gal galima ir darbdavį? Na tiesmukai vogti nevogs, bet straipsnius internete paskaitinės ir komentarus parašinės be jokios sąžinės graužimo. Kontrabandinis kuras jo galvoje – kova prieš sistemą, betikslis nuolatinis naršymas internete – protinio nuovargio malšinimas.

Ieškodamas darbo verslininkui darbdaviui taikau lygiai tokius pačius standartus. Klausti jo apie meilę šaliai net neprireikia – viskas išaiškėja daug paprasčiau: alga oficiali ar vokelyje, įmonės pardavėjai sąskaitas išrašo, ar pakanka grynais atsiskaityti? Gal šešėlinis darbdavys ir bus puikus, bet jei jis gali elgtis nesąžiningai su valstybe, kas trukdo elgtis nesąžiningai ir su paprastu darbuotoju – šiandien vienas, rytoj kitas. Ir priešingai - žinodamas, kad įmonė sąžiningai moka mokesčius valstybei, kuri tarsi nieko neduoda, tik ima, galiu tikėtis sąžiningumo ir su manimi.

Geidžiamiausių darbdavių sąraše – keletas bankų, keletas draudikų, telekomunikacijų bendrovių. Neteko girdėti, kad šios įmonės darbuotojams algas vokeliuose mokėtų ir čekių nemuštų. Sąžiningos valstybei – sąžiningos ir darbuotojui? O sąžiningas darbuotojas – geidžiamas darbuotojas.

https://ziobrys.blogspot.com/

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.