Kuo daugiau lovos partnerių moteris turi, tuo mažiau atsiduoda

Vyrui lytinių santykių metu tikslas yra orgazmas, moteriai – daug svarbiau, kas vyksta po jo. Tada moters organizme padidėja „moteriškojo“ hormono, oksitocino, kiekis. Tai tas pats hormonas, kuris moters organizme išsiskiria gimdymo metu ir taip pat maitinant savo kūdikį krūtimi. Oksitocinas yra dar kitaip vadinamas meilės arba artumo hormonu. Jo paskirtis, remiantis JAV Rockefeller universiteto atliktais tyrimais, yra „pririšti“ moterį prie jos kūdikio, o santuokoje prie jos vyro. Išsiskyrus šiam meilės hormonui, moterį užplūsta saugumo, artumo ir pasitikėjimo savo partneriu jausmai.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Grigaitis

Sep 8, 2012, 11:30 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:18 PM

Oksitocinas taip pat aptinkamas gyvūnų porose, kurie išsirenka vieną partnerį visam gyvenimui. Šio hormono tikslas – susieti vyrą ir moterį kuo stipresniais emociniais ir psichologiniais ryšiais.

Verta atkreipti dėmesį į JAV užkrečiamų ligų prevencijos centrų atliktą tyrimą. Pasirodo, kad moterys, išlikusios skaisčios iki santuokos, turi 80,47 procentų tikimybę sukurti darnią šeimą. O moteris, kuri turėjo bent vieną lovos partnerį iki šeimyninio gyvenimo, tikimybė nukrenta iki 53,6 procentų, jei ji turėjo penkis partnerius šansai sukurti stabilią šeimą sumažėja iki 29,7 procentų.

Sunkiau užmegzti ryšį

Kodėl taip yra? Daktaras Ericas J. Keroackas savo metinėje ataskaitoje paskelbė, kad moterys, kurios turėjo daugiau lovos partnerių, sutrikdo oksitocino išsiskyrimą savo organizme: meilės hormono su kiekvienu nauju lovos partneriu išsiskiria vis mažiau. Todėl joms daug sunkiau vėliau užmegzti vidinį artimą ryšį tolimesniuose santykiuose. Meilės hormonas ne tik skatina prieraišumą, sukelia pasitikėjimo ir saugumo jausmus, bet, kaip parodė mokslininkų atlikti eksperimentai, skatina žmogų aktyviau veikti ir aukotis dėl savo šeimos gerovės.

Jei tai skamba per daug mistiškai, pabandykime įsivaizduoti tokią paprastą situaciją: žmogus pasistato gražų namą, o po metų ar dviejų kažkas ateina ir jį nugriauna. Kitą namą jis jau statys su tam tikra baime, truputį mažesnį, kuklesnį... Bet ir vėl po metų ar dviejų kažkas ateina ir tą naują namą sugriauna. Ką darysi dabar? Žinoma, trečią namą jis jau statys dar mažesnį, nes baimė, nepasitikėjimo ir nesaugumo jausmai jį skatina investuoti į šį statinį vis mažiau laiko, išteklių ir pastangų. Jo galvoje vis kirbės mintis: „Kam taip vargti, jei tai, ką kuriu šiandien vieną dieną bus griaunama?“.

Vyrai tampa priešais

Taip ir santykiuose: kaskart, kai statome artumo namus ir vėl periodiškai juos griauname, mūsų vidus, pasąmonė, tai puikiai įsimena, užfiksuoja ir atitinkamai mus paruošia ateičiai – vis paviršutiniškesniam aukojimuisi dėl santykių, kurie dabar statomi tik „ant smėlio pamatų“.

Atliekant bandymus su gyvūnais, taip pat pastebėtas svarbus hormono poveikis motiniškiems instinktams. Gyvūnų patelėms suleidus oksitocino antagonisto (oksitocino veiklą stabdanti medžiaga), jos neberodo įprasto švelnaus motiniško elgesio. O apklausus moteris, turėjusias keletą lovos partnerių, pastebimas stiprus nepasitikėjimas priešinga lytimi, o dažnai ir labai priešiškos emocijos vyrams. Dėl šito jos dažnai pradeda labai neigiamai žiūrėti į lytinius santykius.

Trokšta švelnumo

Moteriai po sekso reikia artumo ir saugumo jausmo, apsikabinus savo vyrą ji nori jausti, kad tai tas žmogus, kuris visada bus šalia, į kurį visada galės atsiremti ir jis ja rūpinsis. Tai ir yra svarbiausias lytinių santykių aspektas - dovanojimas savęs žmogui, kuris pilnai priima tave į savo gyvenimą, o tai pajusti moteris gali tik santuokoje, kur aukščiausios vertybės yra pasitikėjimas vienas kitu bei bendros ateities kūrimas.

Kai tarpusavio artumas vis auga ir didėja, tai moteris jaučiasi vis saugesnė atsiduodama savo vyrui ir jos pojūčiai sekso metu tampa vis malonesne jų abiejų tvirtos meilės išraiška.

Kiti Kęstučio Grigaičio tekstai:

seksas-tik-po-vestuvi%C5%B3-retenyb%C4%97-ar-b%C5%ABtinyb%C4%97.htm"="">seksas-tik-po-vestuvi%C5%B3-retenyb%C4%97-ar-b%C5%ABtinyb%C4%97.htm"" target="_blank">Seksas tik po vestuvių. Retenybė ar būtinybė?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.