Lietuvos edukologijos universiteto bendrabutyje – Trojos arklys

Praėjusį savaitgalį pasirodęs straipsnis „Studentiškas gyvenimas – su švirkštais, blakėmis ir tarakonais“, parašytas Vilniaus universiteto studentės Evelinos Kurklietytės, ir Lietuvos edukologijos universitete (LEU), ir aprašytame bendrabutyje Švitrigailos gatvėje sukėlė diskusijų audrą. Merginos nepasitenkinimas studentiškomis gyvenimo sąlygomis sutilpo į nemažos apimties straipsnį, panašų į fantastinį brolių Strugackių apysakos siužetą, kuriame persipina tai, ką matai, su tuo, ko bijai.

Nėra toks prastas tas Lietuvos edukologijos universiteto bendrabutis. J. Katino nuotr.
Nėra toks prastas tas Lietuvos edukologijos universiteto bendrabutis. J. Katino nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Mikėnaitė

Sep 23, 2012, 10:20 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:19 PM

Todėl skaitant sąmonės srautą primenantį skundų laiškelį, mums kyla klausimas: ką gi veikia jau antrus metus LEU bendrabutyje kito universiteto studentė, jei pastarasis bendrabutis yra vadinamas „narkomanų landyne“?

„Žinoma, visi mes esame žmonės, todėl tikrai sutinkame, kad bendrabutis nėra 5 žvaigždučių apartamentai. Tačiau jis toks ir neturėtų būti. Pilnas miestas butų, kuriuos gali nuomotis ir gyventi geriau“, – kalbėjo bendrabučio gyventoja LEU studentė Greta Botyriūtė.

Apie tvarką audringai svarsto ir kiti gyventojai.

„Pripažinkime akivaizdžią tiesą – studentai retai kada gyvena tvarkingai. Bendrabučių administracija rūpinasi, kad būtų sudaromos tinkamos sąlygos gyventi: kambariai yra dezinfekuojami, apžiūrimi po studentų išsikraustymo. Visgi išvykdami studentai būna pakilios vasariškos nuotaikos, tad už lovos ar spintos užkritę daiktai kartais išgaruoja iš atminties“, – kaimynei antrino studentas Nerijus Žeronas.

Kiti bendrabučio gyventojai neigiamai vertina E. Kurklietytės kalbintų merginų pasakojimus, nes kambarių kaita kartais būna neišvengiama.

„Šių merginų skundai dėl negauto senojo kambario, kuris joms kelia nostalgiškus prisiminimus, turi moralinio pagrindo. Taip, kambarių rotacija universitete pagal fakultetuose esančių studentų skaičių vyksta. Tai neišvengiama“, – pridūrė kita bendrabučio gyventoja Birutė Grašytė.

Studentus ypač piktina vieni straipsnio autorės žodžiai, kurie pamina žmogišką orumą ir primena skaudžius išgyvenimus, patirtus šių metų pavasarį. Straipsnyje buvo stebimasi: „kaip reikia reaguoti, kai prieš pat Velykas užsiliepsnoja privatizuotas, gal keturias studentiškas kamarėles apimantis, butas...“.

„Taip, ši nelaimė įvyko balandžio 7 d. Tačiau gaisras įsiplieskė nuolatos gyvenamame bute, kurio šeimininkai – tvarkingi žmonės. Visa laimė, kad gaisras buvo pastebėtas laiku ir užgesintas prieš išplintant. Tad toks merginos požiūris ir bandymas brukti žmones ištikusią nelaimę kaip bendrabučio pasirinktą taktiką kenkti studentams – žemas ir amoralus poelgis. Tiesa, po pastarojo įvykio svarstėme, ar nenutiks taip, kad už gaisro padarytus nuostolius mokės visi, gyvenantys bendrabutyje. Tačiau, kai gavome sąskaitas, jokių papildomų išlaidų jose nebuvo“, – kalba G. Botyriūtė.

Lietuvos edukologijos universiteto bendrabučių valdytoja Elena Kelminskienė neslepia, kad prie straipsnio pateiktos nuotraukos ir daugybė dalykų neatitinka tikrovės.

„Pasibaigus mokslo metams, taip pat prieš rugsėjo mėnesį visuose bendrabučiuose atliekama įprasta procedūra – dezinfekcija. Iš to kambario, apie kurį kalbama straipsnyje, gyventojų nebuvo sulaukta jokio nusiskundimo, publikacijoje minėtas čiužinys – netiesa. Tame kambaryje bendrabučio lovos be jokių čiužinių“, – apie šią situaciją kalbėjo LEU bendrabučių valdytoja.

LEU Ūkio direktorius Gintautas Žygaitis piktinasi dėl susiklosčiusios situacijos.

„Ne mūsų universiteto studentė, gyvenusi LEU bendrabutyje, parašė pernelyg kritišką straipsnį apie mūsų universiteto bendrabutį. Bendrabučio administracija visada siekia gyventojams užtikrinti normalias gyvenimo ir mokymosi sąlygas, prižiūri tvarką aukštuose, organizuoja švaros ir tvarkos tikrinimus, sprendžia įvairius gyventojų buities klausimus, teikia siūlymus Ūkio direkcijai. Visgi bendrabučio administracija negali beatodairiškai atsakyti už švarą ir tvarką gyvenamosiose patalpose. Gyventojai turi žinoti ne tik savo teises, bet ir pareigas. Kiekvienais metais iš universiteto lėšų bendrabučiai atnaujinami. Šiame bendrabutyje atnaujintos virtuvės, sanitariniai mazgai“, – kalbėjo Ūkio direktorius.

„Labiausiai apmaudu, jog skundų ir nepasitenkinimų laiškelį apie bendrabučio nepatogumus parašė studentė iš kito universiteto, gyvenanti LEU 8-tame bendrabutyje. Akivaizdu, kad merginai buvo padaryta nuolaida, ir ji priimta į bendrabutį. Tik ne visada už gera yra atsilyginama geru“, – kalbėjo LEU bendrabučių valdytoja E. Kelminskienė.

Studentus iš kitų universitetų, gyvenančius šiame bendrabutyje, tenkina ir gyvenimo sąlygos, ir atmosfera.

„Sunku suprasti, kodėl lietuviai turi tiek negatyvumo, pykčio savyje. Šiame bendrabutyje gyvenu jau ketvirtus metus. Tiek apie gyvenimo sąlygas, tiek apie bendrabučio personalą galėčiau pasakyti tik teigiamus žodžius. Bendrabutyje suteiktos visos sąlygos, mano manymu, reikalingos studentui, norinčiam gyventi patrauklioje miesto vietoje už itin nedidelę kainą. Tad, skleidžiantiems neigiamą nuomonę, norėčiau palinkėti tik asmeninės higienos“, – kalbėjo VU studentė Ainė Orieškaitė.

Pabaigoje norisi pridurti: graikams pavyko į Troją patekti sulipus į butaforinį arklį, o mergina iš kito universiteto garbės siekia šiek tiek mažiau apgalvotais ir amoralesniais būdais.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.