Lietuvos bankai savo pažanga prilygsta kioskeliams

Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas teigia, kad bankai Lietuvoje pražiopsojo technologijų pažangą, todėl, pavyzdžiui, mobiliuosius mokėjimus siūlo ne jie, o mažesnės bendrovės. Seime V. Vasiliauskas svarstė, kad bankai atsiskaitymo grynaisiais įkainius didina, nes nori išvis atsikratyti šių paslaugų. „Faktas tai, kad operacijos grynaisiais yra žiauriai nuostolingos“.Bankai įkainius drąsiai kelia ir todėl, nes nebijo, kad klientai pabėgs į kitus bankus. „Yra toks momentas, yra“.

Tenka sutikti, nes paskutinė technologinė naujiena, apie kurią girdėjau iš bankų, - internetinės bankininkystės aplikacija mobiliems įrenginiams. Čia panašiai, kaip: “Ei chebra, aš turiu elektroninį paštą! 123rf. asociatyvi nuotr.
Tenka sutikti, nes paskutinė technologinė naujiena, apie kurią girdėjau iš bankų, - internetinės bankininkystės aplikacija mobiliems įrenginiams. Čia panašiai, kaip: “Ei chebra, aš turiu elektroninį paštą! 123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Linas Fx

Oct 4, 2012, 12:29 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:06 AM

Tenka sutikti, nes paskutinė technologinė naujiena,  apie kurią girdėjau iš bankų, - internetinės bankininkystės aplikacija mobiliems įrenginiams. Čia panašiai, kaip: “Ei chebra, aš turiu elektroninį paštą! "Visą laiką nuoširdžiai tikėjau, kad klasikinis bankas yra technologinių naujovių, valdymo ir vadybinių principų, personalo selekcijos ir mokymo, darbuotojų “auginimo” pionierius, socialiai atsakingos įmonės pavyzdys.

Visiems šiems faktoriams įgyvendinti bankai turi puikias priemones - ilgametę patirtį, finansus ir kai kuriais atvejais galią, prilygstančią valstybei. Banko darbuotojas - nelygu bankininkas su aukščiausio lygio išsilavinimu, 30 proc. didesniu IQ nei jūsų, novatorius ir finansų guru.

Tačiau dažnas tėra siauros srities specialistas ne ką daugiau išmanantis apie rinkos dėsnius nei turgaus prekeivis. Ar žinote, kad krizės metu, banko darbuotojams buvo išsiunčiamos rekomendacijos, kaip kalbėti ir ką sakyti sunerimusiems klientams. Asmenine nuomonė - tabu, nes ji gali prasilenkti su banko požiūriu, o tai jau dideli nemalonumai.

Banko darbuotojas visada turi jam iškeltas konkrečias užduotis - parduoti. Kiek kartų jums skambino gyvybės draudimo ar pensijų fondų specialistas ir kaip dažnai jūsų finansine padėtimi pasidomi jūsų asmeninis bankininkas? Kodėl bankai nesugeba uždirbti iš investicinių projektų (kuriuos jie taip skatina), operacijų vertybiniais popieriais (jų nuomone tokia puikia alternatyva taupymui), valiutų kursų pasikeitimo (arba tai sudaro dešimtąją dalį veiklos pelno)?

O jūsų poreikiai... Čia panašiai, kaip aukščiausiu rafinuotumo lygiu pasakyti žmogui, ką apie jį galvojate: "Oooo matau, pone, jūs toli eisite... Kaip gali (pensijų) fondai per 7 metus turėti mažesnį prieaugį nei to pačio banko palūkanų norma? Negi sunku padėti indėlį ir atleisti fondo valdytoją, bus mažiau mokesčių ir daugiau naudos?

Sakot septyni metai per trumpas laikotarpis? Na jau, dar 4,5 karto po tiek ir Jūs jau užtarnautam poilsy. Portfelio diversifikacija? Wide diversification is only required when investors do not understand what they are doing.”  (Warrenas Buffetas).

Klausimų turite? Sakot, ilguoju laikotarpiu pensijų fondų grąža viršys indėlio palūkanų normą? Pridėkite žodį “tikėtina”, nes taip sako šiuolaikinė ekonomikos teorija, kuriai negalioja gravitacijos ar  traukos dėsniai. Tai - tik žmogaus sukurta ir išgryninta šio amžiau vizija. O mes esame tie, kurie ją patikrinsime realybėje.

Į Lietuvą atėję bankai suteikė vilčių, kad būsime finansų pasaulio komandos dalis. Po dvidešimties metų tenka sau pasakyti, kad Lietuvoje veikiantys bankai - finansinis kioskelis stoties rajone, prekiaujantis degtukais ir pigia kramtoma guma.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.