Kaunietį pašiurpino žmogžudžiu Šedbaru gąsdinanti politinė reklama

Susidūriau su neleistinos agitacijos atveju. Per šių metų rinkimų laikotarpį antrą kartą gaunu „Drąsos kelio“ agitacinę SMS bei MMS. Manau, kad siuntėjas – J. Varkala, „Drąsos kelio“ pirmininkas, dvasininkas. Pranešimo turinys, mano manymu yra neleistinas ir šmeižikiškas - konservatorius Stasys Šedbaras vadinamas žmogumi, kuris "atsakingas už ne vieno žmogaus mirtį".

Daugiau nuotraukų (1)

Darius

Oct 26, 2012, 11:12 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:53 PM

Keista yra tai, kad siuntėjas kažkokiu būdu gauna privačių asmenų tel. numerius ir siunčia pranešimus.

Mano atveju, naudojamas mobilaus telefono numeris priklauso išankstinio apmokėjimo kategorijai, nėra registruotas.

Tačiau siuntėjas žino, kad gyvenu būtent Kauno Panemunės-Šančių rinkimų apylinkėje. Tikiu, kad agitacinę SMS/MMS gavau ne tik aš bet ir kiti asmenys. Iš to galima spręsti, kad privačių asmenų duomenys lengvai prieinami bet kam, kas tik to norės – tik belieka sumokėti.

Ar politinėms partijoms nepakanka reklamos viešojoje erdvėje, kad braunasi ten, kur draudžia Vyriausioji rinkimų komisija? Asmeniniu požiūriu nepalaikau minėtosios partijos, bei nepritariu apskritai politinių partijų agitacijai SMS žinutėmis.

Žinutės tekstą galimą matyti vienoje iš nuotraukų, turinys turi tiesioginį šmeižimo faktą, už kurį yra baudžiama.

Vyriausios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas:

"Pats Stasys Šedbaras dėl tokios žinutės turėtų kreiptis į policiją. Šmeižimo faktą turi matyti pats S. Šedbaras, o jeigu jis tai mato, tai aš jį palaikau. VRK gali tik fiksuoti nemoralią agitaciją, o baudžiamąją atsakomybę numato teisėsaugos institucijos".

VRK narys Justinas Žilinskas, teisės profesorius:

"Tai jau net ne agitacijos klausimas, o šmeižto. Be abejo, tokia agitacija neleistina. Šmeižtą apibrėžia Baudžiamojo kodekso 154 straipsnis: 

"Tas, kas paskleidė apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančią informaciją, galinčią paniekinti ar pažeminti tą asmenį arba pakirsti pasitikėjimą juo, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų".

"Tas, kas šmeižė asmenį, neva šis padarė sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, arba per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinyje baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų".

"Už šiame straipsnyje numatytas veikas asmuo atsako tik tuo atveju, kai yra nukentėjusio asmens skundas ar jo teisėto atstovo pareiškimas, ar prokuroro reikalavimas".

S. Šedbaras kreipiasi į Generalinę prokuratūrą:

"Šiandien pamatęs tokią žinutę paprašiau savo padėjėjų parengti skundą generaliniam prokurorui, kuris turėtų nutarti, kokio pobūdžio žinutė tai yra. Galbūt pernelyg nesureikšminčiau tokios žinutės, jeigu būčiau tiesiog kandidatas. Tačiau ši žinutė veikiausiai susijusi su mano darbu Seime, Teisės ir teisėtvarkos komitete, todėl nereaguoti negalima.

Galiu pridurti, kad tai jau ne pirmas kartas - panašių kaltinimų buvę ir elektroniniame laiške, dėl to vykdomas tyrimas. O šiuo konkrečiu atveju kalba eina ne tik apie garbę ir orumą, bet ir apie neleistiną agitaciją ir asmens duomenų apsaugą. Tai ir turėtų vertinti teisėsauga".

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.