Kelio remontas gyventojams suteikė tik dar didesnių kančių

Pirmiausia, manau, reikėtų pasidžiaugti. Europos regioninės plėtros fondo lėšomis 2007–2013 metais vykdoma žvyrkelių asfaltavimo programa, todėl spalio antroje pusėje prasidėjo Valstybinės reikšmės rajoninio kelio Nr. 5223 Buivydžiai–Lavoriškės–Kena ruožo 8,67 km rekonstravimas. Konkursą laimėjo UAB „Kamesta“. Kelininkai baigė gilinti, platinti vingiuojančio žvyrkelio abiejų pusių griovius, pašalino juose augusius nereikalingus krūmokšnius, piktžolynus, atliko nemažai kitokių darbų atkarpoje „Mostiškės–Buivydžiai“. Džiugu čia gyvenantiems žmonėms, kad pagaliau - 2013 metų pabaigoje kelias bus asfaltuotas, jei tas džiaugsmas nebūtų apkartintas.

Daugiau nuotraukų (1)

Albina Gudelienė

Nov 9, 2012, 12:58 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:43 PM

Žvyrkelis senas, jis niekada nebuvo papildomai žvyruotas pilant papildomus sluoksnius, tad nenuostabu, kad daugelyje vietų ant kelio paviršiaus žvyro jau nebeliko, greideriuojant buvo vis nuskutamas kelio pagrindas, o jam atsidengus duobės vis greičiau prasimušė. Dirvos čia prie molio. Kad būtų nuvestas vanduo nuo kelio, reikėjo sutvarkyti sankasas, iškasti griovius.

Anksčiau melioratorių nutiesti grioviai seniai jau neprižiūrimi, apleisti. Vandens nuvedimas nuo kelio - problema, nes pakelėse esančios dirvos priklauso ūkininkams. Nė vienas kompanijos inžinierius ar specialistas neapsilankė kaimo sodybose prie kelio, nepakalbėjo su gyventojais, neaptarė su šeimininkais, kaip įrengti įvažiavimus į kiemus, formuoti kelio sankasą bei nuolydžius.

Darbai prasidėjo. Įsivaizduokite, kas atsitiko, kai ėmė lyti. Kadangi po greideriavimo nebeliko skaldos, tik vienas molis ir vyksta kelio darbai, tapo nesaugu važiuoti: duobės žiojėja, šalikelėse grioviai, danga - šlapias molis, automobiliai laužomi. Ką daryti gyventojams, kuriems į darbą tokiu štai keliu tenka važiuoti rytais ir vakarais, vežami į mokyklą mokiniai, išvežamos šiukšlės?

Reisinio autobuso vairuotojas greitai rado sprendimą. Jis iki Buivydžių visai nevažiuoja jau trečia savaitė, vaikai į mokyklą nebevežami, žmonės priversti klampoti purvu 7 kilometrus iki kapų, bažnyčios, kaimo ambulatorijos, parduotuvės, seniūnijos, pašto. Taigi nėra ne tik apvažiavimo, bet ir privažiavimo. Žmonėmis niekas nesirūpina, net greitoji ar gaisrinė nelaimės atveju neprivažiuos.

Likusioji atkarpa, kur šiuo metu nevyksta jokių kelio darbų, iš vis palikta likimo valiai. Ja važiuoja sunkiasvorės mašinos su žvyru, miškovežiai, prekybos tinklų sunkvežimai, traktoriai, kurie kasdien išmuša dar didesnes duobes. Šios pilnos vandens. Aišku, kad apie greideriavimą tenka visiškai pamiršti. Tuoj užšals, ateis žiema ir kelininkai užmes visus darbus iki pavasario. Žmonių bėdos niekam nerūpi. Rinkimai praėjo, rinkėjai suvežioti, pažadai išdalinti, o dabar tegu ir tvanas, kol kelininkai 2013 metų lapkritį priduos jau išasfaltuotą kelią.

„Melskitės ir būsite išganyti“, - tokie, matyt, būtų šio rajono išrinktų į seimą Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Vilniaus rajono savivaldybės ponų žodžiai, nes ne jie tuo keliu kasdien važinėja, o rinkėjai jau atidavė savo balsus partijai, kurios lyderis deklaruoja teisingumą, sąžiningumą ir rūpestį žmonėmis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.