„Bitė“ Lietuvoje ir „Bite“ Airijoje. Kas ką kopijuoja?

Važiuodamas į darbą Dubline prieš savo automobilį pastebėjau krovininį automobilį, pasipuošusį savo kompanijos logotipu. Į akis krito bendrovės pavadinimas - „Bite Group“ - ir logotipas. Jie yra beveik identiški Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse veikiančios mobiliojo ryšio bendrovės pavadinimui ir logotipui. „Bite Group“ bendrovė yra įsikūrusi Šiaurės Airijoje ir užsiima maisto ruošimu.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Kubilius

Dec 7, 2012, 5:56 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:17 PM

„Bendraukime“ šią situaciją komentuoja kompanijos „Bitė Lietuva“ atstovė ir Lietuvos grafinio dizaino asociacijos pirmininkas.  

Laura Bielskė, „Bitės“ atstovė ryšiams su visuomene:

„Europos Sąjungoje yra užregistruoti du prekių ženklai „Bite group“ – Lietuvoje ir Latvijoje. Abu šie prekių ženklai priklauso UAB „Bitė Lietuva“. Domenas bite-group.com registruotas 2004 m. liepos 7 d. ir priklauso UK įmonei „Bite Group“, 20 Lackaboy Road, Enniskillen, Fermanagh, BT744RL, UK.

Įmonė „Bite Group“ (ko gero, vertimas į lietuvių kalbą būtų „kąsnio grupė“) įsteigta ir veikia nuo 1998 metų. Įmonės veikla - maisto gamyba ir paskirstymas. UAB „Bitė Lietuva“ teisę į žalio lašo logotipą Lietuvoje įgijo tik nuo 2007 metų.

Nors „Bite Group“ ir naudoja panašų niekur neregistruotą prekių ženklą – užrašą „Bite group“ žalio lašo fone, jos veiklos pobūdis yra visiškai skirtingas nuo UAB „Bitė Lietuva“ teikiamų paslaugų, paslaugų tiekimo teritorijos taip pat yra skirtingos, todėl vartotojai nėra klaidinami.

Mūsų teisininkų teigimu, prekių ženklų teisėje net identiškų prekių ženklų, skirtų žymėti nekonfliktuojančias prekes ir paslaugas, koegzistavimas yra legitimus, todėl ir šiuo atveju pažeidimo nėra. Tam, registruojant prekių ženklą, nurodomos prekių ir paslaugų klasės, kurios saugomos šiuo ženklu.

Tad apibendrinat: mes žinome, kad kitose rinkose yra bendrovių, kurios užsiima skirtinga veikla ir kurių pavadinime yra žodis „Bite“. Tačiau patys nevykdome veiklos Airijoje, tad ir šis konkretus rūpestis dėl autorystės nėra skirtas mums.“ 

Lietuvos grafinio dizaino asociacijos pirmininkas Gediminas Lašas:

„Tiesa, kad logotipai turi panašumų, tačiau nemanau, jog dėl to „Bitės Lietuva“ logotipą galima vadinti plagiatu. Abu logotipai kurti naudojantis panašiais principais ir pasitelkiant paprastas geometrines formas, abu logotipai kurti turint minty „žaliąsias“ idėjas. Žalio lapo motyvas – vienai kompanijai (airių) – tiesioginis jų produkto – sumuštinio (angl. bite) – ingredientas, kitai – telekomunikacijų bendrovei – asociatyvus grafinis elementas, turintis žalumos – lapo, žiedo motyvą, kuris asocijuojasi su bite (vabzdžiu).

Reikia prisiminti, kad lietuviškoji „Bitė“ lapo motyvą naudojo dar prieš airišką logotipą, kuris įvestas į rinką 2008 m. – taigi šis lapo motyvas yra logiška seniai naudotos idėjos tąsa. Ironiška, kad verbalinė abiejų ženklų išraiška yra beveik vienoda („bite“ ir „bitė“), tačiau tai gali būti tik sutapimas. Reikšmės yra visiškai skirtingos.

Turiu pripažinti, kad nėra smagu, kai yra tokie sutapimai. Sunku suprasti, kodėl nebuvo susipažinta su egzistuojančiais panašiais grafiniais sprendimais, ypač turint galvoje, kad raktinis žodis beveik toks pat (bitė ir bite). Vis tik manau, kad jei „Bitės“ logotipo kūrėjai (mano žiniomis – britų agentūra „The Farm“) būtų pamatę „Bite Group Ltd“ logotipą, būtų ieškoję kitų grafinių sprendimų.

Kita vertus, nuo keturių raidžių „bite“ niekur negalėjo pabėgti (nebent būtų keičiamas pavadinimas). Taigi, yra panašūs grafiniai sprendimai, tačiau yra ir nemaža skirtumų. Esu tikras, kad tai sutapimas, kokių neretai pasitaiko dabartinėje globalioje rinkoje. Kita vertus, įmonių veikla visiškai skirtinga, geografiniai veiklos regionai skirtingi. Kiek suprantu, „Bitė Lietuva“ jau ketverius metus sėkmingai veikia naudodama šį logotipą ir kompanijos dėl to neturi problemų.

Žinoma, jei „Bitė Lietuva“ nuspręstų pradėti veiklą Airijoje arba „Bite Group Ltd“ – Lietuvoje, tada iškiltų keblumų. Bet gal šių logotipų panašumas paskatintų jungtis ir sukurti naują kokybę, pavyzdžiui, naują mobilių sumuštinių kompaniją?..

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.