Sekimo paslaugas siūlanti įmonė nuo klientų neslepia: jiems gresia kalėjimas

Praėjusią savaitę gavau elektroninį laišką, kuriame siūlomos artimųjų, pavaldinių ar šiaip draugų pokalbių telefonu sekimo paslaugos. Skamba ne itin legaliai, tiesa? Man iš karto pasirodė, kad paslauga – ne vieną įstatymą pažeidžianti, nors jos kaina - beveik pusantro tūkstančio litų.

Įmonė „Sekimas.lt“ gali instaliuoti sekimo įrangą į pageidaujamą telefoną arba apmoko, kaip tai padaryti pačiam.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Įmonė „Sekimas.lt“ gali instaliuoti sekimo įrangą į pageidaujamą telefoną arba apmoko, kaip tai padaryti pačiam.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilma

Feb 6, 2013, 10:22 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:25 PM

Gautame laiške intriguojama: „Norite sekti ir kontroliuoti savo pavaldinių, šeimos narių ar antrosios pusės veiklą? www.sekimas.lt turi sprendimą.“

Panaršiusi interneto svetainėje sužinojau, kad visi pokalbiai įrašomi į sekamo telefono vidinę atmintį ir persiunčiami į jūsų elektroninį paštą. Taip pat siūloma įrašyti sekamo asmens aplinkos garsus. Puslapyje teigiama, kad paslaugą užsakęs žmogus į savo telefoną netgi gaus trumpąsias žinutes, kurias išsiuntė arba gavo sekamas asmuo. Įmanomas ir įeinančių bei išeinančių skambučių registras, nustatomos telefono buvimo koordinatės.

Nepatikėjau, kad tokie dalykai iš tiesų vyksta mūsų valstybėje, todėl nusprendžiau telefonu kreiptis į paslaugos teikėją Vilniuje – Rolandą.

Kai paskambinau nurodytu telefonu ir atsiliepė minėtas Rolandas, šis pirmiausia išklausinėjo, kokį telefoną norima sekti ir kokios apimties sekimo norimo. Pasirodo, „iPhone“ programinės įrangos „iOS 6“ dar nesuseksi, o su „Samsung Galaxy“ telefonais nebus jokios bėdos!

Kai pasidomėjau, kaip tą pasiklausymo įrangą įtaisyti į mano vyro telefoną, įmonės atstovas pasiūlė aparatą atnešti į jų biurą, ir per dvi dienas į telefoną bus instaliuota sekimo įranga. Sužinojau, kad sumokėjus licencijos mokestį paslauga veiks metus, o jos kaina - nuo 1100 iki 1400 litų. Rolandas informavo, kad jei nėra galimybės atnešti telefono, klientui suteikiamos instrukcijos, kaip pačiam instaliuoti sekimo programą į norimą telefoną.

Kai Rolandui prisipažinau (melagingai), kad mano vyras advokatas ir nesu tikra, ar jų siūloma paslauga yra legali, atsakymas pribloškė: „Tikrai ne. Tiesą sakant, pagal įstatymą už tokio pobūdžio sekimą gali grėsti kalėjimas iki 4 metų. Tačiau atsakinga esate jūs, užsakiusi paslaugą, sekimas.lt yra tik tarpininkas. Už trečiųjų asmenų sekimą atsakinga esate jūs“, – neslėpė Rolandas.

Atsisveikinau su Rolandu apstulbusi – kaip mūsų šalyje taip laisvai veikia nelegalias sekimo paslaugas siūlančios įmonės?!

***

Bendrovės atstovas nežino, ar sekimo paslauga yra legali

Lrytas.lt susisiekus su sekimas.lt atstovu Rolandu ir paklausus, ar siūloma paslauga legali, šis atsakė: „Į šį klausimą atsakyti negaliu, nes nežinau.“ Tiesa, įmonės atstovas patikino, kad apie gresiančią riziką klientai informuojami ir įspėjami, kad siūloma „įranga neskirta įstatymų laužymui, o tik naudojimui tuomet, kai įstatymai nepažeidžiami“.

Anot Rolando, sekimo paslauga populiaresnė tarp vyrų – jie sudaro apie 70 proc. įmonės klientų.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Informacijos ir technologijų skyriaus vedėja Aušros Gučienė: „Pažeidžiamas įstatymas“

„Pagal Lietuvos Respublikos elektroninių ryšių įstatymą, draudžiama be faktinių elektroninių ryšių paslaugų naudotojų sutikimo klausytis, įrašyti, kaupti ar kitu būdu perimti pranešimų turinį ir srauto duomenis ar su jais susipažinti, išskyrus atvejus, kai tai galima teisėtai daryti pagal šio įstatymo 66 ir 77 straipsnius. Be faktinių elektroninių ryšių paslaugų naudotojų sutikimo draudžiama atskleisti elektroninių ryšių tinklais perduodamų pranešimų turinį ir (ar) susijusius srauto duomenis arba sudaryti sąlygas sužinoti tokią informaciją ir (ar) susijusius srauto duomenis, išskyrus įstatymo nustatytus atvejus.

Asmens duomenų tvarkymas yra teisėtas, jei jis atitinka įstatymo 3 ir 5 straipsnių reikalavimus, t. y. asmens duomenys gali būti tvarkomi tik esant iš anksto apibrėžtam ir teisėtam tikslui, tvarkomi tiksliai, sąžiningai ir teisėtai.

Šiuo atveju pažeidžiami trečiųjų asmenų (tų asmenų, kurie yra sekami, kuriems skambina ar siunčia žinutes į telefono numerį, į kurį įdiegta sekimo programa) interesai, nesant iš anksto apibrėžtam ir teisėtam tikslui ir neteisėtai.

Svetainėje įmonė nepateikia duomenų apie savo rekvizitus, asmens duomenų tvarkymo tikslus, duomenų subjektų teisių įgyvendinimo tvarką, neinformuoja trečiųjų asmenų apie jų asmens duomenų tvarkymą, taigi pažeidžią įstatymą.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.