Socialdemokratai valdžioje – visiems laikams

Jei tik panorėtų, socdemai šalyje galėtų būti ne tiesiog didžiausia, bet vienintelė partija, šalia kurios būriuotųsi tik menki koneservatorių dariniai, kiek didesnis liberalų susibūrimas ir kartas nuo karto sukuriamos vieno žmogaus ar įvykio partijėlės.

Jei tik panorėtų, socialdemokratai šalyje galėtų būti ne tiesiog didžiausia, bet vienintelė partija.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Jei tik panorėtų, socialdemokratai šalyje galėtų būti ne tiesiog didžiausia, bet vienintelė partija.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Algirdas Žiobrys

Feb 6, 2013, 9:39 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:36 PM

Jei galėtų, tai kodėl nepadaro? Ogi todėl, kad reikėtų išspirti iš partijos visus komunistus. Dauguma už socdemus nebalsuoja todėl, kad jie buvę ar išsilaikę komunistai. Balsas konservatoriams ar liberalams keliauja ne dėl šių partijų ideologijos ar asmenybių, bet tiesiog prieš komunistus. Ilgainiui konservatoriams pasinaudoti šiais prieštaravimo balsais bus tik sunkiau, nes megztaberetininkų mąžta, kaip mąžta ir komunistų pas socdemus.

Balsuojama prieš socialistus – ir dėl jų apgailėtinos kompetencijos. Per aštuonerius valdymo metus padaryta nedaug gerų darbų, išskyrus tai, ką liepė ES. Pažiūrėjus į verslo sąlygas, korupcijos lygį ir šiuos elementus atspindinčius indeksus, galiausiai leidimų skaičių ar jų trukmę – per valdymo metus niekas nepajudėjo. Valdininkų skaičius išsikerojo nuo 39 tūkst. 2003 metais iki 54 tūkst. 2008 metais. Priimti savi, draugai, giminės, visiem vietos atsirado. Valstybinės įmonės nieko neuždirbdavo, į biudžetą nieko nesumokėdavo, bet ES lėšų įsisavindavo. Ir tas protingesniajai visuomenės daliai taip atgrasu, jog net širdyje būdami socialistai, negali atiduoti balso šiems apkiautėliams.

Dar ryškesnis kompetencijų skirtumas pasirodė dabar, kai dar lengva prisiminti buvusios Vyriausybės talentinguosius ministrus – Ingridą Šimonytę, Remigijų Šimašių, Eligijų Masiulį, Rimantą Žylių, palyginus su dabar paskirtaisiais. Paklauskit daugiau nei minimalus darbo užmokestis pasiekusių žmonių ir tai patvirtins kiekvienas jų. Toli gražu ne visi buvusios vyriausybės partijų nariai blizga, bet bent ministrų padoresnių suranda.

Niekas apie tai garsiai nekalba, bet dauguma lietuvių – užkietėję socialistai. Patys žmonės gal ir neįvardintų ideologijos, bet noras kuo daugiau pašalpų, valstybės įsikišimo, didesnių mokesčių jiems, turtingiesiems, o ne laisvės veikti, laisvės nuo suvaržymų – štai čia tikrasis socializmas. Per 50 metų įskiepytas Sovietų Sąjungos, o paskui taip nepastebimai socializmo terminas perkeltas į gražųjį Skandinavijos pavyzdį, kad jis mums, lietuviams prilipo kaip antra oda.

Deja ar ne deja, Skandinavijoje kapitalizmo daugiau, nei galime įsivaizduoti. Įmonės, kurios priklauso Švedijos valstybei, dirba, kad uždirbtų, kad atneštų naudos akcininkui, o ne atliktų kažkokias valstybės pareigas ir dirbtų „ant nulio“. Socialistinėje Švedijoje didžiausias skaičius investuojančių – net 70 proc. švedų investuoja į akcijas, taigi tampa verslų bendrasavininkais. Dargi ten ir progresyvumą pradėjo mažinti.

Ką jau kalbėti apie švedų išrastus mokinio krepšelius, kurie mūsų socialistams neįtinka. Jie piktinasi, kad turėdami naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose, už kurą mokame daugiausiai. Žinoma, ne daugiausiai mokame, bet ginčas ne dėl to. Norvegija tiesiog kasa naftą ir dar pusei Europos užtenka, bet kuras ten gi brangesnis nei bet kur kitur. Tik ne visiem suprasti kodėl.

Padėtis Lietuvoje mūsų socialistams tokia dėkinga, kad net graudu, kaip jie tuo nepasinaudoja. Įsivaizduokit, jei Lietuvoje gimtų tokios pasaulinės politikos žvaigždės, kaip konservatorė Margaret Thatcher ir socialistas Barackas Obama. Kurį lietuviai pasirinktų? Ar pajamų mokesčius mažinančią, vartojimo mokesčius didinančią, socialines išmokas ir net išlaidas švietimui rėžiančią bei valstybines įmones privatizuojančią konservatorę, ištempusią Britaniją iš liūno? Tikrai ne. Tai būtų socialistas, didinantis socialines pašalpas ir mokesčius turtingiesiems. Net jei lietuvis politikas būtų tik dešimtadaliu tiek šaunus socialistas kaip B. Obama, M. Thatcher lietuviai vis tiek atstumtų.

Deja, mūsų socialistai nė dešimtadalio B. Obamos neverti. Pakliūtų bet kuris į kandaus užsienio reporterio rankas, sutaršytų be pasigailėjimo. Lietuvoje net draskyti nereikia, patys apsijuokia, kaip kad viena ministrė.

Nei ta apsijuokusi ministrė susipras pasitraukti, nei kas ją iš partijos mes. Taip ir liks pas socdemus nariai be kompetencijos. Nemes ir neatsižadės komunistų. Nesutvarkys nei biurokratijos, nei korupcijos. Nes nemoka, nesugeba ir, deja, nenori. Nepjausi šakos, ant kurios sėdi. Todėl socdemai ir nepritrauks naujų rinkėjų, todėl ir toliau žmonės balsuos už konservatorius ar liberalus tik dėl to, kad nebalsuotų už socialistus. Visi mato, kam savo balsą išsilavinęs rinkėjas atiduoda dabar. Ir tai nepasikeis. Tik socdemams bus dar blogiau, nes augantis jaunimas jų tikrai nesirinks. Papirkti šūkiu „svarbiausia – žmogus“ seksis vis sunkiau.

https://ziobrys.blogspot.com/

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.