Šiaulietis apstulbo: naujas kompiuteris veikia kaip seniena

Susidūriau su gana keblia problema. Pernai gruodžio 13 d. už 3600 Lt pirkau kompiuterį „Lenovo Ideapad Y580“ iš parduotuvės „Kilobaitas“ Šiauliuose. Kompiuterį gavus į rankas, viskas iš pirmo žvilgsnio veikė gerai. Deja, dirbant pastebėjau, jog kompiuteris tikrai nedirba taip greitai, kaip tikėtasi iš tokių specifikacijų.

Daugiau nuotraukų (1)

Šiaulietis

Feb 8, 2013, 1:10 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:33 AM

Dažnai naršant internete ar tiesiog žiūrint video iš „YouTube” kompiuteris dirba gana lėtai, o dažnai paleidžiamas video stringa. Pasidarė juokinga, kai programuojant su „Eclipse“ ir tuo pačiu metu „C++ Builder“ kompiuteris taip sulėtėjo, kad nebebuvo įmanoma toliau dirbti.

Dar labiau pasibaisėjau, kai pajungiau gana paprastą žaidimą: vaizdas taip strigo, kaip mano senasis 7 metų senumo kompiuteris, kuris specifikacijomis nusileidžia nepalyginamai.

Galiausiai atsirado ir dar kažkoks aukšto dažnio cypimas, sklindantis iš ventiliatoriaus. Gana keista, jog atsirado tiek problemų, juk kompiuteriu naudojuosi vos pusę mėnesio!

Įtarimų sukėlė ir tai, jog parduotuvės svetainėje esančios „Lenovo Y580“ nuotraukos netgi neatitinka realybės. Ten pavaizduota, jog yra ne USB 2.0, o USB 3.0 ant dešiniojo šono bei papildoma jungtis, tačiau realybė buvo visai kitokia.

Supratau, jog gavau broką (ar net pigesnį kompiuterio variantą, pagamintą kur užkampyje už pigesnę kainą, sudedant prastesnes detales), tad nusprendžiau grąžinti kompiuterį atgal į parduotuvę ir atgauti pinigus. Tai buvo sausio 18 d., po visų švenčių ir užsitęsusių darbų.

Deja, pardavėjas, įsijungęs kompiuterį, pareiškė, jog jokio cypimo negirdi (kur tau girdės, kai parduotuvėje groja muzika, o patalpos tikrai didesnės nei gyvenamojo kambario, kur net menkiausi garsai girdisi tikrai garsiai. Galvočiau, gal mano klausa per jautri, bet cypimą girdi ir mama, ir dėdė, tad kažkaip keista, nes kituose kompiuteriuose net po ilgų metų naudojimo tokio garso neatsiranda.

O striginėjimas, pasak parduotuvės atstovų, atsiranda dėl nekokybiškai įrašytos programinės įrangos... Pasakė, jog pinigų jie už tokius dalykus negrąžina ir tiesiog patarė iš naujo nunešti, jog perrašytų operacinę sistemą. Taip pat išgirdau, kad jei gedimai tęsis, tai kompiuterį siųs į garantinį servisą.

Taigi kitą dieną nunešiau į įmonę „Mikroterra“, kad vėl perrašytų operacinę. Bet pirmiausiai nusprendėm patikrint, kodėl iš tikro kompiuteris toks lėtas. Galiausiai po keleto testų išaiškėjo, jog grafikos korta nesurenka nė pusės tiek taškų, kiek turėtų pagal aprašymą, o kompiuteris dirba tikrai nepalyginamai lėčiau, kaip su tokiomis specifikacijomis.

Vis dėlto nusprendėme perrašyti „Windows“ operacinę sistemą ir stebėti, kaip bus toliau. Deja, ir po to niekas nesikeitė („Mikroterra“ iš karto siūlė geriau vežti atgal pardavinėjui ir atiduoti kompiuterį, nes tokie defektai nuo pat pradžių iš niekur atsirasti negali), tad vežiau kompiuterį atgal į parduotuvę.

Kompiuteris buvo išsiųstas į garantinį. Kai man grąžino esą pataisytą kompiuterį, rezultatas buvo toks pat – atlikau testą su video žaidimais, ir buvo akivaizdu, kad naujasis kompiuteris veikia net lėčiau nei mano senas, septynių metų kompiuteris.

Tada "Kilobaito" atstovai įrangą perrašė patys, ir nunešiau testui į kitą parduotuvę. Gavau išvadą, kad vaizdo plokštės veikia gerai, tik problema ta, kad programa "Java" nesugeba atpažinti grafikos elementų ir todėl pajungia ne tą vaizdo plokštę. Todėl per naršyklę jungiant kokią programą, reikalaujančią šiek tiek daugiau grafikos elementų (pavyzdžiui kokį nors žaidimą), vaizdas stringa. Bet tai sutaisyti gana sudėtinga...

Bendrovės "Kilobaitas" atstovai Šiauliuose neatsakė į lrytas.lt pateiktus klausimus apie šio kliento problemas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.