TV muzikos projektai: „krūtų“ berniukų era

Nors garsiausius TV muzikos projektus žiūriu tik epizodiškai, bet jau galiu konstatuoti ryškiausias 2013-ųjų tendencijas ir įdomiausius potėpius. Nauja epocha (po taip ir neįvykusios pasaulio pabaigos) muzikiniuose TV projektuose brėžia dominuojančius štrichus ir, tikėkimės, padiktuos toną visiems šiems velnio tuzino metams.

„Kietas“ vyrukas M. Mikutavičius kartais pribloškia „kietais“ savo klausimais.<br>D. Umbraso nuotr.
„Kietas“ vyrukas M. Mikutavičius kartais pribloškia „kietais“ savo klausimais.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Chlevickaitė

2013-02-13 13:15, atnaujinta 2018-03-12 00:29

Bene akivaizdžiausias velnio metų faktas – projektų vedėjų autentiškumas ir intelektinis paprastumas – dominuojantį reiškinį įvardinčiau šitaip. Tai – žmonės, kurių tikrai nereikėjo toli ieškoti ir turbūt ilgai įkalbinėti. Laidų kūrėjams jie visada po ranka, o gal ir po nosimi žiniasklaidos pavidalu begurkšnojant rytinę kavą.

Bene pats žinomiausias ir pats liaudiškiausias iš jų – apšepęs, prikimęs ir savas vaikinas ant motorolerio (su kuriuo kuo puikiausiai susitapatintų didžioji dauguma iš LT dar neišemigravusio akademinio jaunimėlio) – na, kas gi daugiau, jei ne Marijonas Mikutavičius – „nepasikėlęs“ ir nedemonstruojantis intelekto (kaip koks nors dvasios buržua Andrius Mamontovas), savotiškai paslaptingas žmogus, iš kurio vis kažko lauki ir lauki – ir taip jau daugybę metų – lyg ir atsivėrimo, lyg nustebinimo....Kad būtų, kaip sakoma, „vau“.

Būtent Marijonui patikėtas vedėjo vaidmuo tarptautiniame, pačiame didžiausiame Lietuvoje muzikiniame realybės šou „X faktorius“ (TV3), ir būtent čia ir dabar jau lyg ir turėtų atsiskleisti visa tai, ką šis tikrai mielas žmogus sukaupė daugybę metų sukdamasis Lietuvos Šou pasaulyje.

Ir štai: „Aleksandra, sakyk, ar tu keikiesi?" – skamba vedėjo klausimas vienai iš pačių talentingiausių ir simpatiškiausių projekto dalyvių. Nesikeiki? Kodėl nesikeiki? O gal nusikeiksi? O gal vis dėlto nusikeiksi?“ – išsirutuliojo visai solidi tema, tikrai verta prestižiškiausio TV projekto.

Tikėkimės, kad Marijonas tuo neapsiribos ir kitą kartą Aleksandros paklaus, kiek ji išgeria alaus, kokį mėgsta ir ar po to jai nebūna bloga. Juk yra daug įdomaus „tūso“ tema – cigaretės, žolytės, pagirios – tad tikrai yra apie ką plepėtis su dalyviais stambiausio tarptautinio projekto eteryje, pačiu geriausiu laiku, kai prie TV ekranų vakaroja šeimos su vaikais.

Tikrai niekas nesitiki Leonido Donskio filosofijų, netgi klausimų apie perskaitytą knygą, mėgstamą sporto šaką ar sveiką maistą. Tokių klausimų galima tikėtis, pavyzdžiui, iš kokio nors Šarūno Navickio ar Dainiaus Kepenio. Bet jų į didžiausius TV projektus niekas nekviečia ir niekuomet nekvies. Nes čia reikia būti „krūtu“. O „krūtumas“ mūsų tėviškėje suprantamas vienareikšmiškai – rusiški keiksmažodžiai, „alus“, „kancaras“, „tūsas“, „kaifas“.

Todėl, žmogau, nesistebėk, kai tavo paauglys, išpučia akis ir rėžia, girdi, tėvai, atsikabink, neknisk smegenų, – visi keikiasi, visi maukia alų ir visi gaudo kaifą. Kiečiausios Lietuvos žvaigždės rodo pavyzdį – Algis Ramanauskas keiksmų srityje tiesiog genijus, savo cinizmu užbūręs daugybę paauglių. Na, o Selas tapo didžiausių tautinių renginių vinis ir siela – jo filosofijos, elgsenos, išskirtinės kalbėsenos ypatumų per šių metų „M.A.M.A“ apdovanojimus mokėsi visa Lietuva.

Dar vienas autentiškas produktas – Justinas Jankevičius puikiai atliko savo vaidmenį. Siūlyčiau Selą paskelbti tautos didvyriu, nes tokio precedento dar nebuvo – visa tauta sulaikiusi kvapą maudosi šios asmenybės žavesio ir išminties vandenyse...

Palyginus su kitais, šių metų LNK projekto „Žvaigždžių duetai“ vedėjai – Natalija Bunkė ir Audrius Butkus tikrai nuvylė tautos poreikių nepaisymu... Taktiška ir supratinga Natalija ir inteligentiškasis Andrius, drįstu spėti, neilgai išsilaikys savo amplua – juos neišvengiamai turėtų nušluoti lietuviškų selų ir saulėnų banga. Gaila gerų žmonių, bet ką padarysi – tūri būti „krūtas“. O nenori – marš.

Pabaigai belieka pasidžiaugti šių – velnio tuzino metų – tendencijomis ir akcentais. Visa armija „krūtų“ vaikinų TV ir radijo eteriuose diktuoja gaires – kur link turime kreipti savo niekingas mintis ir varguoliškai inteligentiškas dūšeles. Kaip sektiną pavyzdį dar reiktų paminėt du „Radistus“ – Joną Nainį ir Rolandą Mackevičių – novatorius, sukūrusius naują humoro darymo būdą, kai intelektas Išvis nereikalingas: Dainius – saldainius. Javainius. Mišrainius. Nainys – kvailys. Gaidys Nainius. Rolas – prikolas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.