Rokiškėnas nepailsdamas kovoja dėl savo kaimo vardo

Jau daug kartų ir ne į vieną instanciją kreipiausi, kad būtų grąžintas mano kaimo pavadinimas, kurį jis turėjo iki 1976 metų. Buvo surinkti net dviejų kaimų gyventojų ir juose gyvenusių žmonių sąrašai, tačiau sprendimai Rokiškio rajono savivaldybėje nebuvo priimti.

Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Radeckas

Mar 27, 2013, 10:03 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:34 AM

1976 metais buvo išleistas Administracinis teritorijų suskirstymas, kuriuo pakeisti kai kurių vietovių pavadinimai. Tarp jų ir mano kaimo, kuriame aš gimiau ir gyvenau. Taip Rokiškio rajono Šilaikių kaimas tapo Šileikiais.

Panašiai buvo pakeista ir rašytojo J. Tumo-Vaižganto gimtinė – Milaišai į Mileišius. Kiekvienu atveju, kur besikreipiau, visur atsimušiau lyg į sieną. Apie tokius kaimo pavadinimo pakeitimus žmonės sužinojo tik tada, kai pradėjo gauti oficialius žemės grąžinimo dokumentus iš Registrų centro. Daugelis žmonių su tokiais kaimų pavadinimais nesutinka. Institucijos, į kurias kreipiausi, šio klausimo nesiima spręsti.

Toks kaimo pavadinimas skamba su žydiška tartimi. Galbūt tuo metu kažkur dirbo žydų tautybės žmogus ir jis patvarkė kaimo pavadinimų pakeitimus pagal savo tartį. Žydų kalboje dvigarsis „ai“ ir kai kurie kiti tariami minkštai. Taip ir šitų kaimų dvigarsis „ai“ padarytas minkštu.

Tuo tarpu kaimo pavadinimas „Šilaikiai“ gali būti kilęs iš žodžio šilas ar kito panašaus. Kai kas aiškina, kad po raidės „l“ dvigarsis „ai“ turi tartis minkštai. Bet štai Kaune yra rajonas Šilainiai, o ne Šileiniai.

Ar tai atitinka tokius sakomus kriterijus? 1923 metais įvykusio Lietuvos gyventojų surašymo duomenų suvestinėje tokie kaimai įvardyti Šilaikių pavadinimu.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.