Lietuvai reikia savo B. Bardot

Eilinis darbo rytas, žvarbu, pavasariu dar nekvepia. Kartais dirsteli pro langą o ten - ta pati apleista, tuščia autobusų stotelė, tik kažkas mažas joje stipinėja. Šypsena keliantis vaizdas - smalsus šunelis, pasistiebęs prie bankomato langelio.  Kai po valandos, po to - dar po septynių vaizdas lauke nesikeičia, šunelis vis kantriai laukia autobuso stotelėje, suprantu - pamestinukas, kurio atsikratė. Negaliu nusukti akių ir ramiai grįžti namo. Pasiimu maisto, einu pabandyti susidraugauti.

Gal Lietuvos gyvūnų padėtis pagerėtų, jeigu turėtume tokią aistringą gynėją kaip buvusi aktorė B. Bardot?<br>"Reuters" nuotr.
Gal Lietuvos gyvūnų padėtis pagerėtų, jeigu turėtume tokią aistringą gynėją kaip buvusi aktorė B. Bardot?<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

julitamaskal

Apr 4, 2013, 11:05 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:07 PM

Tai - jauna kalytė, matyti, buvusi naminė, vienas iš dviejų antkaklių – nuo blusų. Norisi stipriai supurtyti tą, kuris šitaip pasielgė. Bet negali teisti, dar netgi galima pavadinti humanišku šį žmogų, bent nepririšo šunelio kokioje statybvietėje ar  miške, kur niekas jo nerastų ir pasmerktų kankinančiai mirčiai. Neslėpkime, tokių žmonių, žiauriai besielgiančių, yra labai nemažai, apie tokius dažniausiai sužinome iš žiniasklaidos.

Atrodo, gyvename civilizuotame krašte, bet kultūros ir atjautos dar labai stinga. Jei jau nusprendei atsisakyti gyvūno, ieškok kito šeimininko, bet neišmesk ir nepalik jo likimo valiai, juk dažnai buvę naminiai gyvūnai išmesti į gatvę, nežino, kaip elgtis laukiniame gyvenime. Galiausiai juk yra tokios įstaigos kaip gyvūnų globos namai, kurie, nors ir vos išgyvena, bet niekada neatstums beglobių gyvūnėlių.

Visoje Lietuvoje tokių besiaukojančių gyvūnų globai yra daug, bet jiems reikalinga pagalba. Reikia lėšų kurui, elektrai, maistui, malkoms, veterinarų paslaugoms ir  netgi utilizacijai. Kas tai yra? Kai mūsų naminis gyvūnėlis numiršta, mes jį kaip savo šeimos narį palaidojame. Tačiau gyvūnų globos namai privalo mokėti monopolinei įmonei, kad juos utilizuotų. 4 šunų utilizacija kainuoja – 605lt (priklauso nuo svorio). Ir čia niekas neteikia labdaros...

Apmaudu, kai savivaldybės atstovai gieda vis tą pačią giesmelę: „Jūs privalote ieškoti savanorių, mažinti išlaidas“. Lietuvoje ieškoti ir tikėtis pagalbos labai sunku lyginant su užsieniu. Šiuo metu užsienio šalių ambasadorių žmonos, kurios randa laiko ir noro, sutiko padėti, surinkdamos veterinarų komandą, ir sterilizuoti mūsų benames kates nemokamai.

O kad ir Lietuvoje stambesnių ar smulkesnių įmonių vadovai suprastų, jog ne vien garsiems sportininkams reikalinga parama. Mes neturime pakankamai lėšų samdyti prodiuserių ar kitų žmonių, kurie padėtų surengti TV maratoną, kad surinktume pakankamai lėšų padėti išsilaikyti globos namams. Ką jau kalbėti apie mūsų išrinktuosius Seimo narius.

Kodėl yra rodomas toks abejingumas dabar, skirtingai nei prieš rinkimus, kai rodoma nepaprastai didelė iniciatyva. Juk ir jūsų parama yra labai reikalinga. Priimkite pagaliau įstatymą, kuris užtikrintų normalų globos namų įstaigų gyvavimą. Juk taip būtų smagu ir Lietuvoje turėti savo Brigitte Bardot, todėl tikimės, kad kada nors ir mums atsiras viltis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.