Lietuviai - vagių tauta?

Tikriausiai nerasime nė vieno lietuvio, kuris gatvėje nebūtų sutikęs kokio rusakalbio ar čigono, kuris siūlo pirkti kvepalus, mobiliaką, ar kažką. Šie pardavėjai visiškai nesikuklindami rėžia, kad jie parduoda vogtą daiktą. Sako: „Ei, pirk, juk pigiai parduodu, pats paderinau iš firminės parduotuvės“. Klausimas kyla, kodėl jie nebijo pasisakyti, kad jie pardavinėja vogtą daiktą?

Įprotis savintis Lietuvoje užsilikęs nuo sovietinių laikų, kai visko masiškai trūko.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Įprotis savintis Lietuvoje užsilikęs nuo sovietinių laikų, kai visko masiškai trūko.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Seklys

Jun 14, 2013, 10:09 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:27 PM

Atsakymas yra tik vienas: jie puikiai žino, kad 99 proc. lietuvių mielai apvogtų kaimyną arba bent jau tuo džiaugtųsi.

Kitaip tariant, mūsų tautiečiams parašyta ant veido, kad jie yra vagys arba tam pritariantys. Juk mes to viso išmokom iš tų rusų laikų, kai visko trūko, o visko norėjom. Negana to, mes dar išmokėme savo atžalas pavydėti, naudotis kitais ir siekti troškimo bet kokia kaina.

Kadangi mano amžius jau persirito į tą pusę, kai tuoj sužinosiu, ar tikrai yra Dievas, aš pradėjau kiekvieną dieną vis labiau mąstyti. Nors rodos, niekada nesu nieko pavogęs, nesu nieko nuskriaudęs, visgi gyvenime, kaip ir visi, dariau klaidų. Žinoma, tokios klaidos, kurias aš padariau, nieko neskaudino ir nieko neįžeidė.

O kodėl lietuviai taip trokšta skaudinti kitą, žeminti, tyčiotis? Ogi todėl, kad ubagas, gavęs kažko daugiau, nei tikėjosi, greitai pamiršta, kuo esąs, ir pradeda vaizduoti poną. Juk net posakį turime: išvažiavo kaimietė į miestą gyventi ir po penkių metų grįžusi jau dalgio nepažįsta.

Kadangi mano gyvenimą lydėjo vien kelionės po platųjį pasaulį, turėjau didžią garbę pažinti įvairaus plauko žmonių ir įvairių kultūrų. Labai liūdna pasakyti, bet nėra nė vienos šalies pasaulyje, kur būtų tiek vagių ir jų užtarėjų kaip Lietuvoje. Čia juk net bulves ar makaronų pakelį gali be vargo parduoti kitam bėdžiui. Ir nesikuklink, pasakyk, kad nugvelbei tai iš parduotuvės, nes tau tai tik pridės pliusų, nes atrodysi kietas ir apsukrus kitų akivaizdoje.

Kartą teko diskutuoti su norvegu, kuris svečiavosi Lietuvoje. Tarp kitko, šis įvykis ir paskatino parašyti šį straipsnį. Mums bekeliaujant prišoko čigonas ir pradėjo siūlyti neva auksines grandinėles, kurias jis pavogė iš vienos auksu prekiaujančios parduotuvės. Čigonas išgąsdino tik tada, kai pasakiau jam, kad tuoj pat atvažiuos policija ir galės jiems parduoti.

Norvegas nustebo: „Norvegijoje nuo neatmenamų laikų tokie dalykai nevyksta. Norvegijoje kaipmat būtų sulaikytas toks prekeivis. Ir, žinokite, tai tiesa, nes kiek man teko kur lankytis, niekur tokių cirkų nemačiau, išskyrus Lietuvą. Žinoma, yra tų atsilikusių šalių, kur tai vyksta, bet jos atsilikę“.

Tad pagalvokime visi, kodėl čigonas ar koks kitas vagis, drąsiai pardavinėja vogtus daiktus Lietuvoje? Todėl, kad lietuviams parašyta ant kaktos, kad jie yra arba vagys arba vagių padėjėjai. Normalioje šalyje tokie akibrokštai nevyksta.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.