Statybų iškankintų vilniečių skundai gula į šiukšlių dėžę

„Verslo trikampyje“ Vilniaus A. Goštauto gatvėje dirbančių įmonių ir organizacijų darbuotojai jau daugiau nei pusmetį į darbą vyksta rizikuodami savo turtu ir gyvybe. Viaduką per Geležinio Vilko gatvę Vilniaus savivaldybės užsakymu statančios  bendrovės nepasirūpino statybvietės saugumu: biurų darbuotojai ir svečiai priversti važiuoti per didžiausias balas, pavojingai kirsdami statybvietę, lįsdami po svorius kilnojančiais kranais. Pažeidimus pripažino Valstybinė darbo inspekcija, įspėjimą davė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija, tačiau biurų darbuotojai tikina, kad niekas nesikeičia.

Goštauto gatvės biurų darbuotojai neišsikovoja, kad remonto darbai būtų vykdomi pagal visus saugos reikalavimus.<br>D. Umbraso nuotr.
Goštauto gatvės biurų darbuotojai neišsikovoja, kad remonto darbai būtų vykdomi pagal visus saugos reikalavimus.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Pečkaitytė

Jun 16, 2013, 1:30 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:48 AM

„Atrodo, išbandėme visas priemones rašydami raštus, skųsdamiesi valstybės institucijoms, tačiau tai nedavė jokių rezultatų. Jau beveik pusę metų susirašinėjame su statybas vykdančiomis įmonėmis („Latvijas tilti“ ir „Kauno keliai“. – Red.), gatvės statybas kontroliuojančiomis įstaigomis“, – „Bendraukime“ rašė vieno iš Goštauto gatvėje esančių verslo centrų administratoriaus „BPT optima retail“ atstovas Justinas Bandza.

Anot J. Bandzos, toje miesto dalyje dirbančių, Lietuvoje investuojančių tarptautinių kompanijų darbuotojai ir svečiai į biurus priversti važiuoti per didžiausias balas, kirsdami statybvietę, lįsdami po svorius kilnojančiais kranais, laužydami savo automobilius.

Biurų darbuotojai piktinasi, kad Vilniaus savivaldybė, užsakydama viaduko per Geležinio Vilko gatvę statybas, nepasirūpino laikinu privažiavimu prie biurų, nepasirūpino biurų darbuotojų saugumu.

„Turime daug raštų, savivaldybę ir kitas įstaigas įpareigojančius elgtis kitaip. Valstybinė darbo inspekcija buvo įpareigojusi darbus iš viso sustabdyti, tačiau praėjus kelioms dienoms, neįrengus jokių statybvietės apsaugos priemonių, darbai tęsiami“, – aiškino J. Bandza.

Pasak jo, Vilniaus savivaldybės atstovai į nepatenkintų biurų darbuotojų skambučius, laiškus ir raštus išviso neatsakinėja, o situacija išlieka labai bloga.

Valstybinės darbo inspekcijos komunikacijos specialistė Kotryna Jakavičiūtė pripažino, kad pagal gautą informaciją statybvietėje tarp A. Goštauto ir Geležinio Vilko gatvių buvo atlikta keletas patikrinimų. „Nustatyti neatitikimai teisės aktų reikalavimams (neaptverta statybvietė ir darbuotojams, dirbantiems iškasoje, nebuvo  įrengti išramstymai, kaip to reikalauja teisės aktų nuostatos). Surašyti 3 administracinio teisės pažeidimo protokolai, reikalavimas pašalinti pažeidimus, skirtos baudos“. Anot K. Jakavičiūtės, nustačius pažeidimus, šis statybos objektas yra nuolat inspektuojamas.

Du skundus – dėl darbų organizavimo (laikino kelio būklės ir statybą vykdančių įmonių elgesio) ir dėl viaduko statybos darbų - balandį buvo gavusi ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija. Kaip informavo inspekcijos atstovė ryšiams su visuomene Vida Aliukonienė, inspekcija atliko statybos patikrinimą ir gegužės pabaigoje surašė statybos patikrinimo aktą. „Projekto sprendinių ir statybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų nenustatyta. Tačiau dėl nepatenkinamos laikino kelio A. Goštauto gatvėje būklės buvo žodžiu įspėti statybos rangovai UAB „Kauno keliai“ ir AS „Latvijas tilti“, kurie nedelsiant trūkumus pašalino“, – sakė V. Aliukonienė.

  A. Goštauto gatvės biurų nepasitenkinimas žinomas ir Vilniaus savivaldybei, tačiau Infrastruktūros skyriaus vedėjas Linas Bartusevičius tikina, kad jokių pažeidimų užfiksuota nebuvo.

„Rangovui, atliekančiam Geležinio Vilko gatvės rekonstrukciją, buvo pranešta, kad vykdant žemės kasimo ir kitus statybos darbus, būtų išspręstas saugaus privažiavimo prie šalia esančių pastatų klausimas. Be to, jis buvo įpareigotas organizuojant ir vykdant statybos darbus atkreipti dėmesį į šalia esančių įstaigų susisiekimo poreikius bei sutvarkyti privažiavimo prie įstaigų A. Goštauto gatvės kelius.

Tai šiuo metu ir yra padaryta – privažiavimai prie įstaigų A. Goštauto gatvėje yra tvarkingi ir pagal galimybes nuolat prižiūrimi ir tvarkomi. Taip pat aptverta statybvietės teritorija ir uždraustas pašalinių asmenų ir transporto priemonių patekimas. Vykdomus darbus statybvietėje tikrino ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija bei Valstybinė darbo inspekcija. Pažeidimų vykdant statybos darbus nustatyta nebuvo“, – teigė L. Bartusevičius.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?