Esu kalta – apgavau savo valstybę

Savaitgalį, kaip ir pusė įkaitusios Lietuvos, praleidau prie jūros. Jau daugelį metų renkuosi Nidą. Ir nors kaskart šiek tiek graužiuosi, kiek daug išleidžiu atostogoms, žinau – moku už gražiausius Lietuvos paplūdimius, kultūringus poilsiautojus ir unikalios gamtos išsaugojimą. Bent jau tikėjau mokanti, kai daugybę metų iš eilės susimokėdavau vadinamąją ekologinę Kuršių nerijos rinkliavą. Iki šio savaitgalio, kai supratau, kad pamaitinau korumpuotą kontrolės posto darbuotoją.

Poilsis Nidoje apkarto, kai buvau įtraukta į korupcinę schemą.<br>A. Barzdžiaus nuotrauka iš archyvo
Poilsis Nidoje apkarto, kai buvau įtraukta į korupcinę schemą.<br>A. Barzdžiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Marija

Jun 25, 2013, 2:02 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:26 AM

Šeštadienio 11 valanda. Iš Klaipėdos keltu persikeliame per marias – už lengvąjį automobilį sumokame 40 litų ir po 3 litus – už kiekvieną jame esantį žmogų. Viskas teisingai, svarstau, nėra čia ko pigiai važinėti į gražiausią ir labiausiai saugomą Lietuvos kurortą.

Automobilyje dar padiskutuojame, kad, laimė, planai statyti tiltą per marias įstrigę, o tai važinėtų kiekvienas į Kuršių neriją, saugomą UNESCO, kada nori ir kaip nori.

Todėl visai neburnoju žinodama, kad netrukus prie Alksnynės kontrolės posto reikės susimokėti įvažiavimo į Kuršių nerijos nacionalinio parko teritoriją rinkliavą. Pasiruošiu pinigus.

Automobiliui sustojus prie užkardos bėgu prie rinkliavą renkančio posto darbuotojo. Skubu, nes už mūsų – didžiulė jūros išsiilgusių poilsiautojų automobilių eilė.

- Kiek turiu mokėti? - klausiu pagyvenusio posto darbuotojo.

- Kur važiuojate? - šypsosi jis.

- Į Nidą.

- O pas ką?

Nelabai suprantu klausimo prasmės, tačiau atsakau:

- Tiesiog, prie jūros.

- Tada 10 litų.

Pagalvoju, kad taip pigiai dar nesu mokėjusi už įvažiavimą į Kuršių neriją, todėl iš smalsumo pasiteirauju:

- O čekį ar duosit?

- Ne, bet todėl, kad tik – 10, o ne 20 litų, - atsako posto darbuotojas ir sąmoksliškai priglaudžia pirštą prie lūpų, suprask, - tylėk.

Į automobilį grįžtu lyg po šalto dušo. Pajudame Nidos link, o manęs neapleidžia mintis, kad ką tik buvau įtraukta į korupcinę schemą. Tie mano 10 litų nukeliavo į poste budėjusio darbuotojo kišenę, o Kuršių nerijos nacionalinis parkas neteko 20 litų pajamų. Jau vėliau pasitikrinu puslapyje visitneringa.com: rinkliava už įvažiavimą lengvuoju automobiliu į Kuršių nerijos nacionalinio parko teritoriją – 20 litų.

Graužiu save ir svarstau, kiek dar tokių apgautųjų? O gal ne visi save laiko apgautaisiais? Gal ir aš, nepaprieštaravusi korumpuotam pareigūnui, esu apgavikė? Apgavikė savo valstybės, apgavikė mano numylėtos Kuršių nerijos.

Gal ir jūs buvote panašioje situacijoje? Kaip tuomet elgėtės ir jautėtės? Sudrausminote pareigūną, o gal, priešingai, džiaugėtės galėję sutaupyti?

Dabar jau neatsuksiu laiko atgal ir nesumokėsiu Kuršių nerijai 20 litų. Tačiau kitą kartą į savo numylėtą Nidą grįšiu ryžtingesnė ir sąžiningesnė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.