Pokyčiai Prienuose apaugo gyventojų dvejonėmis

Keliaujant Lietuvos keliais galime pamatyti iškabas, kurios informuoja, kad statinys pastatytas iš ES fondo lėšų. Mokyklų renovacijos, keliai, aikštelės tarsi įgavo naują kvėpavimą. Tačiau kurdami projektus, siekdami jų finansavimo, ar visada pagalvojame apie tuos, kurie gyvena ir gyvens šalia tų naujų statinių?

Daugiau nuotraukų (1)

Vilija Janulevičienė

2013-06-25 16:56, atnaujinta 2018-03-05 05:13

Dar žiemą Prienų rajono laikraščių skaitytojai galėjo pasidžiaugti Prienų vietos veiklos grupės darbais. ES fondo lėšomis finansuojami projektai įgyvendinami ir Prienų rajone. Aštuoniose seniūnijose vykdoma 15 projektų. Keturi jų vykdomi Veiverių seniūnijoje.

Smagu, atsirado galimybė seniūnijoms susitvarkyti savo aplinką. Tačiau šiuo metu rajono Veiverių miestelio gyventojai sunerimę dėl vieno vykdomo projekto „Viešosios erdvės Veiverių miestelyje sutvarkymas“(miestelio centre Šviesos ir Pažėrų gatvių sankryža), kuriam skirta 241 948 Lt parama, skaidrumo. Projektų vertintoja Jolanta Marija Malinauskaitė apie šį projektą teigia: „Gražus projektas ir matoma nauda. Tokie viešųjų erdvių sutvarkymo projektai – visiems matomi yra ir prieinami. Ar tikrai taip yra?

Balandžio mėnesį vykusiame miestelio seniūno Vaclovo Ramanausko ataskaitiniame susirinkime, projektų žinovė bei vietos bendruomenės grupės narė, viena iš projekto sumanytojų, Veiverių seniūnijos bendruomenės centro vadovė Daiva Venclovienė, pateikusi projekto vaizdinį, gyventojus ramino žadėdama, kad šalia numatomo projekto įgyvendinimo vietos esantis kanalas, kuriuo teka nemalonų kvapą skleidžiantis vanduo, bus sutvarkytas ir dalinai uždengtas. Gyventojai džiaugėsi - bus vaikų žaidimo aikštelė, estrada, treniruokliai, pavėsinė, įrengti pėsčiųjų takai, apšvietimas, tvora. Tikėjosi, kad šalia esantis kanalas pagaliau nekels problemų.

Daliai miestelio gyventojų toks buvusios Veiverių gimnazijos direktorės D. Venclovienės entuziazmas pasirodė įtartinas, nes prieš keletą metų, viena iš priežasčių, kodėl ši ponia turėjo palikti gimnazijos direktorės postą - negebėjimas tvarkytis su lėšomis (Gimnazijos veiklos ir valdymo vidaus audito išvados 2008 m.).

Šiuo metu jau pradėti aikštelės statybos darbai. Gyventojai piktinasi - kanalo tvarkymo darbų nei matyti, nei girdėti. Veiverių seniūnijoje gyvenantys tarybos nariai, užklausti dėl projekto bei šalia esančio kanalo, perlaidos sutvarkymo, nieko negalėjo atsakyti, tik skėsčiojo rankomis. Kažką matė, kažką girdėjo ir nieko daugiau. Nuvykus į vietą pamatėme: kanalas apaugęs piktžolėmis, sklinda nemalonus kvapas. Kodėl rengiant projektą nebuvo atsižvelgta į aplinką, šalia gyvenančius žmones? Tarybos nariams, miestelio seniūnui neliko abejonių, kad tai - problema ir ją reikia spręsti kuo greičiau. Tačiau kaip?

Kito kanalo pusėje, vos už poros žingsnių, iškastas tvenkinukas, gražiai sutvarkyta sklypo aplinka. Sklypo savininkė Rita Valaitienė pasakojo, kad ji ir kaimynai, sužinoję apie projektą tik iš laikraščių, džiaugėsi. Pagaliau baigsis jų nuolatiniai skambučiai seniūnui bei rajono valdžiai. Kanalas bus sutvarkytas įdėtas naujas nutekėjimo vamzdis, pastatyta puiki laisvalaikio pramogoms skirta vieta. „Kai Veiveriuose buvo tvarkoma lietaus nubėgimo kanalai čia sutvarkyti neužteko pinigų. Dabar gerai palijus bent 20 minučių, kanale esantis turinys pakyla ir upeliais teka mums į tvenkinį, užlieja mūsų pievas. Todėl tikėjomės projektas viską pakeis ir galėsime džiaugtis švariu tvenkinio vandeniu...“ – kalbėjo moteris.

Gyventoja Vida Martinkevičienė pasakojo, kad 2010 m. balandžio mėnesį kreipėsi į seniūną, tuometinį merą A. Vaicekauską. „Kreipiausi gyventojų vardu su prašymu, nes po gausesnio lietaus kanalu miestelio paviršinis vanduo, kartais ir švarus, bet dažniausiai skleidžiantis nemalonų kvapą, suteka pro Šviesos gatvės perlaidą link Vingio gatvės, o dėl nutekėjimo vamzdžio mažo skersmens, vanduo nespėja subėgti į reikiamus melioracijos įrenginius ir semia mūsų rūsius ir sklypus. Esame neviltyje, kadangi genda mūsų turtas, negalime naudotis rūsiais ir savo sodybiniais sklypais.

Esame nesaugūs dėl namų elektros instaliacijos rūsiuose. Šąlame kai apsemia šildymo katilus. Gautas atsakymas patvirtino mūsų problemą ir buvo numatyta suprojektuoti kanalizuotą lietaus nuvedimo sistemą šalikele ir dalimi sklypų. Tik 2012 m. sausio mėnesį elektroniniu paštu gavau pranešimą iš Prienų rajono savivaldybės Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus vyriausiasis specialisto Juozo Šiugždinio. Rašoma, kad projektas parengtas ir dėl projekto įgyvendinimo mums reikia kreiptis į Veiverių seniūniją, ji sprendžia kokius objektus įtraukti Veiverių sen. kelių priežiūros ir plėtros programos objektų sąrašą, kurio darbai yra finansuojami iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos lėšų“.

Deja, niekas nepasikeitė, bet sužinojome apie aikštelės statymą, apsidžiaugėme. Tačiau kanalo ir perlaidos tvarkymo darbai nevyksta, nėra lėšų. Kaip gali atsirasti aikštelė šioje vietoje? Žais vaikai, rinksis žmonės įvairioms šventėms, o šalia tyvuliuos dvokiantis vanduo?”- piktinosi gyventoja.

Vos prieš kelias dienas, vieta, kurioje bus aikštelė, sulaukė rajono svečių. Aplinkui dairėsi rajono meras Vytas Bujanauskas, administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, mero patarėjas Raimundas Markūnas, statybos ir ekonominės plėtros skyriaus vedėjas Henrikas Vepštas, vienos iš bendruomenių vadovė Daiva Venclovienė, seniūnaitė Jūratė Girniuvienė, dar keletas savivaldybės atstovų.

Kaip įsisavinamos ES fondų lėšos, kodėl turi kentėti šalia gyvenantieji ir kt. klausimai buvo užduodami savivaldybės atstovams? Gyventojai jau dabar mato, kad sutvarkius ir pakėlus aikštelės paviršių, pavasarį ar po stipraus lietaus bus sulaukta dar didesnio sklypų apliejimo dvokiančiu kanalo turiniu. Paklausus kodėl nebuvo atsižvelgta į gyventojus ir prieš statant aikštelę nesutvarkytas kanalas, savivaldybės administracijos direktorius piktinosi: „buvo atsižvelgta į bendruomenės nuomonę, bendruomenė nusprendė...“

Deja, direktorius negalėjo įvardinti kuri bendruomenė (seniūnijoje yra bent 6) nusprendė sutikti su aikštelės statymu kai šalia yra jokių sanitarinių bei higienos normų neatitinkanti vieta. „Yra parengtas kanalo tvarkymo projektas, tačiau jam įgyvendinti nėra lėšų“ – kartojo atvykusieji. Veiverių seniūnijos bendruomenės centro vadovė, projekto kūrėja D. Venclovienė tarsi tik dabar pastebėjo problemą. Pasiūlė, jos manymu, genialią mintį: gyventojus sukviesti į bendrą susirinkimą, draugiškai susirinkti pinigus, nusipirkti vamzdį, o dėl jo patiesimo „kaip nors“.

Norisi paklausti: ar visų kaimo žmonių gyvenimas gerėja Vietos veiklos grupės projektų dėka? O ką mano tie, kurie patvirtino ir pritarė šiam projektui? Ką galėtų pasakyti projektų vertintoja Jolanta Marija Malinauskaitė, VVG valdybos pirmininkė Virginija Žliobienė, Nacionalinės mokėjimo agentūros prie ŽŪM Kauno skyriaus vyr. specialistė Alma Šukaitytė, Aplinkos apsaugos departamentas? Pirmiausia rengiant projektus būtinas viešumas (informaciniai stendai, lankstinukai, plakatai...), įvairių tarnybų leidimai.

Atliekami projektų vertinimai, priežiūra, tačiau dažniausiai mūsų pažinčių ar lankstaus įkyrumo dėka, viskas vyksta taip greitai, kad nėra kada dairytis, kas supa būsimą teritoriją. Nėra kada pagalvoti apie gyvenančius šalia tokių statomų vietų žmones. Kas jie tokie, kad vertėtų jų įsiklausyti? Gal tai ta mažuma, kuri privalo būti tik tylus stebėtojas?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.