Lietuviai - paskutiniai Europos homofobai?

Ne taip seniai teismas patenkino Lietuvos gėjų lygos skundą ir uždegė žalią šviesą paradui Gedimino prospektu. Iš kurios pusės bežiūrėtum – drąsus poelgis: tiek teismo, kuris eiti leido, tiek tų, kurie eis. Turint omenyj, kad ir ankstesnė demonstracija nebuvo palankiai priimta, o dažnas tautietis sąvoką „homoseksualas“ gretina su žodžiais „pedofilas“, „nekrofilas“ ir „zoofilas“.

Niekas taip nesuvienija tautos kaip bendras priešas, o pyktis visiems gėjams, lesbietėms ir jų paradams užpildys tautinės savimonės spragas.<br>Autoriaus nuotr.
Niekas taip nesuvienija tautos kaip bendras priešas, o pyktis visiems gėjams, lesbietėms ir jų paradams užpildys tautinės savimonės spragas.<br>Autoriaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justas

Jul 16, 2013, 10:37 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 12:35 AM

Vargu ar buvo nustebusių tuo, kad viešoji erdvė suraibuliavo, sukunkuliavo ir išspjovė devynias galybes kontrgėjiškų raginimų stoti į kovą prieš iškrypėlius. Žymus rezistentas Petras Gražulis ir vėl praleido puikią progą patylėti, jam antrino ir nuosaikusis patriotas Julius Panka. Ar tokie ideologiniai susidūrimai blogas ženklas?

Nieko panašaus. Tai – nuostabu. Niekas taip nesuvienija tautos kaip bendras priešas, o pyktis visiems gėjams, lesbietėms ir jų paradams užpildys tas tautinės savimonės spragas, kurių neužpildo mokyklose. Ilgą laiką šitą atsakingą lietuvių klijavimo darbą atliko krepšinio čempionatai, bet dabartinės rinktinės iškrenta labai jau anksti, tauta susitelkti nespėja. Panašaus pobūdžio paradai ir panieka jiems – puikus pakaitalas.

Tai galės trukti gerokai ilgiau už bet kurį krepšinio čempionatą. Senoliai anūkams galės pasakoti, kaip jų laikais „homikai“ buvo gaudomi ir uždarinėjami, žurnalistai gales imti interviu iš per tvoras laipiojančių parlamentarų, o chuliganai gaus visą virtinę judančių taikinių. Mes laimėsim ir vienybe težydi! Bėda ta, kad jie irgi žmonės ir net valstybės dalis. O sprendžiant iš to, kad jiems visai neblogai sekasi ginti savo interesus, tai ne tokia ir maža, kad į ją būtų galima numoti ranka ar, kad viešas jų dergimas būtų norma. Tik ne lygiaverte Europos Sąjungos nare (o šiuo metu dar ir pirmininke) save laikančiai Lietuvai.

Kita vertus, prieš kokius 10 metų net mintis apie panašaus pobūdžio eiseną būtų buvusi pernelyg radikali. Šiandien, Marijos žemė jau rodo pirmuosius liberalėjimo ženklus ir paradas čia tampa viešosios opinijos lakmusu. Kol kas urzgiančiai miniai menkos homoseksualų pajėgos neprilygsta. Gal kada nors išaus diena, kuomet gėjų eisena Gedimino prospektu bus toks pat įprastas įvykis kaip dinozauro Dino kelionė iki Filologijos fakulteto, bet pagal dabartines perspektyvas taip bus negreit.

Istorija moko, kad mes – paskutiniai Europos pagonys, kažin ar nebūsim ir paskutiniai homofobai?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.