Bilietą į spektaklio premjerą įsigijęs vilnietis pasijuto apgautas

Premjera (pranc. première – liet. pirmasis) – pirmasis viešas spektaklio ar kino filmo parodymas. Bent taip skelbia kai kurie žodynai ir lietuviškoji „Vikipedija“. Bet kai kam Lietuvoje geriau žinoti, kas yra premjera. Prieš porą savaičių savo mamai dovanų nupirkau du bilietus į „Domino“ teatro spektaklį „Langas į parlamentą“. Kadangi ji mėgsta „Domino“ teatrą (mėgstu ir aš), pamaniau, bus gera dovana, geri įspūdžiai ir gerai praleistas laikas.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius

Sep 12, 2013, 11:54 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:14 AM

Savaime suprantama, kad pasirinkti iš spektaklių gausos nebuvo lengva, be to, tėvai daugumą spektaklių jau buvo matę. Skambinti nenorėjau – juk staigmena. Akis užkliuvo už žodžio „premjera“. Jei premjera, reiškia, bus nematytas. Kaip turėjau nusivilti, kai tėvai pasakė, kad spektaklį matė... jau praėjusį rudenį. Tad premjera „Domino teatre“ yra... visus metus.

Ką gi, galvoju, parašysiu į „Domino“ teatrą, gal čia kažkokia klaida. Parašiau teatrui laišką:

„Gerbiamas „Domino“ teatre,

Premjera (pranc. première – liet. pirmasis) pirmasis viešas spektaklio ar kino filmo parodymas... bet ką aš Jus čia mokau. Jūs juk geriau žinote, kas yra premjera. Jums premjera – tai pernykštis ar dar senesnis spektaklis, kurį vis dar „premjeruojate“ savo puslapyje bei bilietų platinimo vietose. Situacija nemaloni: nupirkome bilietus tėvams, „Domino“ teatro gerbėjams, į spektaklį „Langas į Parlamentą“, ramiai galvodami, kad tai – naujas spektaklis, ir jie jo tikrai nebus matę (mat tas žodis „premjera“ mano galvoje turi aiškią reikšmę).

Pasirodo, spektaklis rodomas nuo praėjusių metų rudens, tad aišku, kad jis jau matytas. Sugadinta dovana, staigmena, planai ir šis lietingas rytas. Ačiū Jums, teatre, kuris „kiekvienais metais [...] savo repertuarą papildo naujais spektakliais. Naujajame kūrybiniame teatro sezone žiūrovams pristatomos 3-5 premjeros (citata iš Jūsų puslapio).

P.S. Ką Jūsų puslapyje, kontaktų skiltyje, reiškia dvigubas neiginys: „bilietai nekeičiami ir pinigai už juos nėra negrąžinami“? Tai bilietų nekeičiate, bet pinigus grąžinate?"

Laukiu. Gaunu atsakymą:

„Laba diena, gerb. Mariau,

dėkojame už kreipimąsi. Kiekvienais metais mes išleidžiame 3-5 naujus spektaklius. Paprastai teatre, naujai sukurtas spektaklis premjera yra laikomas visą sezoną. Kadangi, mes dirbame ištisus metus, spektaklį premjera mes vadiname vienerius kalendorinius metus. Ir tai nėra tik pirmasis pasirodymas.

Tokiais atvejais, kuomet yra dovanojami bilietai į teatrą, žiūrovų pageidavimu, esame išleidę dovanų čekius. Juos galima iškeisti į bet kurį mūsų rodomą spektaklį, bet kuriame mieste

Maloniai, „Domino“ teatras"

Ką gi. Esu asilas, bet ar tikrai? „Žurnalistinis tyrimas“: atsiverčiame „Google“. Surenkame „Langas į parlamentą“. Pirmos žinios apie spektaklį mus pasiekia iš 2012 m. rugsėjo 17 d. Matyt, spektaklis anonsuojamas spaudoje. Toliau randame, kad spektaklis pirmą kartą parodytas spalio 27 d. Atsiverčiame bilietai.lt – paskutinė šio sezono „Langas į parlamentą“ „premjera“ įvyks spalio 28 d. Radviliškyje. Taigi jau viena diena po „kalendorinių premjeros metų“.

Nepamanykit, kad aš rimtai, tai tik iliustracija, kad teatro PR specialistai sukūrę savo „premjeros“ ir reklamavimo principus net ir patys jiems nusižengia, tegul ir viso labo viena diena.

„Domino“ teatrui reiktų susitarti ir su bilietai.lt, nes bilietų platinimo sistemoje kai kurie spektakliai įvardinti „naujas“ (pavyzdžiui, „Gaidukas“), nors jie tikrai ne nauji. Ar čia dar vienas principas? „Premjera“ metus, o „naujas“ – du?

Dėl dovanų čekio. Taip, mačiau čekį ir suprantu, kad taip patogiau, bet dovanų čekiai neretai nusimeta, užsiėmę žmonės vis atidėlioja laiką kada nueiti ir panašiai. Jau turint bilietus ir datą viskas kitaip. Čia mano principai, nemenkesni nei teatro ir jų „premjerų“.

P.S. Beje, galėjo juk pasiūlyti kažkokį variantą, kaip ištaisyti šį nesusipratimą. Juo labiau kad jiems nurodžiau ir netikslumą jų oficialiame puslapyje (žiūrėkite nuotraukas): „bilietai nekeičiami ir pinigai už juos nėra negrąžinami“. Po kurio laiko puslapyje ši klaida buvo ištaisyta, o man ne tik neatsakė į klausimą, bet ir nepadėkojo už rastą klaidą.

***

„Domino“ teatro komentaras:

„Spektaklį „premjera“ mes vadiname vienerius kalendorinius metus. Ir tai nėra tik pirmasis pasirodymas, kaip tai nėra vadinama  ir bet kuriame pasaulio teatre. Spektaklio „Langas į parlamentą“ premjera įvyko 2012 m. spalio 27 d., tad žodis „premjera“ bus nuimtas 2013 m. spalio 1 d.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.