Lietuvis apstulbęs: parduotas automobilis tebedraudžiamas jo vardu

Automobilį prieš pusę metų pardavęs Nerijus Vaira jaučiasi patekęs į keistus spąstus. Jam paskambinusi draudimo bendrovė pranešė, kad tuoj reikės pratęsti civilinės atsakomybės privalomąjį draudimą, nors šis ne tik neturi automobilio, bet ir su šia bendrove jau maždaug 7 metus neturi jokių reikalų. Pabandęs išsiaiškinti situaciją, vyras sužinojo, kad naujasis automobilio savininkas kazachas pasinaudojo buvusio savininko asmens duomenimis ir mašiną apdraudė šio vardu.

Vyras nustebo, kad draudimo bendrovė jo vardu apdraudė parduotą automobilį.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Vyras nustebo, kad draudimo bendrovė jo vardu apdraudė parduotą automobilį.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė

Oct 7, 2013, 11:39 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:12 AM

„Prieš kelerius metus atsisakiau „Lietuvos draudimo“ paslaugų. O praėjusią savaitę sulaukiau skambučio iš šios bendrovės, kad spalio 10 dieną baigiasi mano mašinos draudimas. Nustebau, nes mašiną pardaviau prieš 6 mėnesius ir jos jau kelerius metus „Lietuvos draudime“ nebuvau draudęs“, – laiške „Bendraukime“ rašė N.Vaira.

Vyras sako susiradęs „Regitros“ pažymą ir sutartį, kad mašina parduota, ir nuvyko į „Lietuvos draudimo“ Utenos skyrių išsiaiškinti, kaip ši bendrovė jo vardu gali drausti jau parduotą mašiną.

„Pasirodo, mašinos pirkėjas kazachas su automobilio techniniu pasu tiesiog nuėjęs į „Lietuvos draudimą“ pasakė valstybinį registracijos numerį, ir jam apdraudė mašiną mano vardu. Šiuo atveju nereikia dokumento, patvirtinančio asmens tapatybę, užtenka tik techninio paso“, – rašė N.Vaira.

Vyras išsiaiškino, kad po automobilio pardavimo ir išregistravimo iš „Regitros“ kovo 27 dieną kazachas jau po kelių dienų sudarė „Lietuvos draudime“ sutartį N.Vairos vardu, liepos mėnesį – savo įmonės, o rugpjūtį – vėl N.Vairos vardu.

N.Vaira nustebo išgirdęs, kad „Lietuvos draudimas“ nesiruošia nutraukti draudimo sutarties, nes esą negali to padaryti.

„Darbuotoja dar bandė skambinti kažkur „aukščiau“, tačiau ir ten pasakė, kad niekuo negali padėti, esą bandys aiškintis. Be to, pareiškė, kad galiu kreiptis į policiją! Tuo tarpu baigsis draudimo galiojimas, ir mano automobilį nusipirkęs asmuo vėl jį apdraus, o už nelaimę, jei kas atsitiks, būsiu atsakingas aš“, – stebėjosi N.Vaira.

Vyras dar vasarą sulaukė dviejų kvietimų į policiją už eismo pažeidimus, kurių jis tikina nepadaręs. N.Vaira tik dabar suprato, kad policija į jį kreipėsi, nes jo duomenys nurodyti automobilio draudime.

Galiausiai praėjusį penktadienį, kai komentaro dėl šios istorijos „Lietuvos draudimo“ paprašė „Bendraukime“, N.Vaira sužinojo, kad draudimas jo vardu pagaliau nutrauktas.

„Tačiau aš nerimauju, kad naujas automobilio savininkas kitame draudimo poskyryje pakartos tą patį triuką. O „Lietuvos draudimas“ atsisako iš savo duomenų bazės ištrinti mano duomenis, esą dėl to, kad ateityje galiu vėl norėti pas juos draustis“, – stebėjosi vyras.

Savo ruožtu „Lietuvos draudimo“ atstovė ryšiams su visuomene Ingrida Žaltauskaitė teigė negalinti komentuoti konkretaus atvejo, „kol į mus nesikreipė pats suinteresuotas asmuo, todėl, kad nėra aiškios visos įvykio aplinkybės“.

„Tačiau iš laiško galima spręsti, kad kalba eina apie transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomąjį draudimą.

Pagal LR TPVCAP draudimo 6 straipsnio nuostatas, draudimo įmonė privalo sudaryti draudimo sutartį su bet kuriuo asmeniu, pateikusiu transporto priemonės dokumentus ir informaciją, reikalingą sutarčiai sudaryti. Toks asmuo yra laikomas transporto priemonės savininko atstovu pagal įstatymą, t.y., atskiras įgaliojimas sutarčiai sudaryti savininko vardu nėra reikalingas“, – teigė I.Žaltauskaitė.

Anot bendrovės atstovės, tokia situacija dažnai susiklosto, kai senasis savininkas perduoda automobilio dokumentus naujajam savininkui be pirkimo-pardavimo sutarties arba, esant sutarčiai, naujasis savininkas neįformina transporto priemonės registracijos pažymėjimo savo vardu.

„Draudimo įmonė tokiu atveju neturi galimybių sužinoti, kad savininkas yra pasikeitęs, ir privalo sudaryti sutartį vardu to asmens, kuris yra įrašytas kaip transporto priemonės savininkas“, – aiškino „Lietuvos draudimo“ atstovė ryšiams su visuomene.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.