Lietuvoje jau įteisintas angliškas lietuvių kalbos akcentas?

Žmogus turi turėti teisę kalbėti ir rašyti tokia kalba, kokia nori. Tačiau, tarkime, žemaičių parašyti geri ir suprantami tekstai kalbininkų be jokio reikalo keičiami iki kol tampa neatpažįstami. Tačiau aš įžvelgiu nelygybę: žemaičių kalbėjimas ir rašymas – ne norma, o štai klaiki kalbininkų veikla – norma: per paskutinį mėnesį žymiai padaugėjo transliacijų, kuriose žmonės kalba lyg lietuviškai, bet su anglišku akcentu ir pridėdami tarp žodžių „a...“ ir „am...“. Taip, kaip anglakalbiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Bronislovas Kerys

Nov 19, 2013, 9:14 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:12 AM

Gal kur nors pasigirdo kokie teiginiai apie žmogaus teises, kad netgi „Žinių radijas“ paleido į eterį net a...amsintį diktorių, laidos vedėją, spaudos apžvalgininką. Įdomu buvo klausytis laidos apie mokyklą, kurioje a...amsėjo ir vedėjas, ir svečias. Matyt, tokia svetimos kalbos įtaka kalbininkams jau galima ir nekritikuotina.

Kaip kalbininkų norma tapo lenkiškas „l“ tarimas tokiuose žodžiuose kaip „Alma“, angliška leksika ir sintaksė. Tai gal bus įteisintas ir angliškas akcentas?

Tad kuriai nors humoro laidai siūlau sukurti tokį visažinantį personažą, ne durnelį, kiekvieną dieną einantį per renginius anglų kalba, prisisėmusį užsieninės išminties (netinkamos Lietuvai), įvairių kvailų projektų ir visą laiką a... am...sintį. Pavyzdys kaip kalba tie anglakalbiai:

A... am... pagal lygiai taip pat neištirtus a... žemės drebėjimus ir am... vibracijas daugiausiai skalūninių dujų gali būti a... po Vilniaus, am... po Vilniaus krašto ir a... Kauno žemėmis, supirktomis am... tam tikrų turtuolių. Ypač daug dujų gali būti po žemėmis am... tų žmonių, kurie a... ekstaziškai organizuoja a... ne savo nuosavų žemių knisimą, bet a... jiems pigios Žemaitijos a... suknisimą. A... nagrinėjant nuolatinį Žemaitijos ir a... žemaičių kalbėjimo ir rašymo žlugdymą, am... galima spėlioti, kad gal šitaip a... pamažu su am... kapitalizmu ateina toks a... rasizmas ar fašizmas. Kad taip nebūtų, am... ponai turtuoliai, atstokit nuo a... Žemaitijos ir kniskit savo žemes, sakykim, a... tarp Vilniaus ir Kauno. A... gal ten tų dujų ir daugiau, negu a... pigiojoje Žemaitijoje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.