Kodėl palaikau G.Landsbergio sprendimą dalyvauti rinkimuose

Šį kartą bendrauti pakvietė Petras Urniežius, perskaitęs mano nuomonę „Facebook“ paskyroje apie Gabrieliaus Landsbergio iškėlimą kandidatu Europos Parlamento rinkimuose. Savo nuotaika su „Facebook“ bičiuliais pasidalinau penktadienio rytą, išgirdusi per kažkurį radiją man labai patikusią žinią. Šis sakinys skirtas sąmokslų teorijų kūrėjams, taip pat ir tiems, kurių jaudulys prieš partijos rinkimų sąrašo reitingavimą yra savaime suprantamas. Nežinojau apie Gabrieliaus ir Antakalnio skyriaus apsisprendimą, bet labai apsidžiaugiau, apie tai išgirdusi.

Landsbergių šeima.
Landsbergių šeima.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Juknevičienė

2014-01-06 13:36, atnaujinta 2018-02-17 21:57

Kadangi P.Urniežius mano paskyrą paminėjo, bet mano nuomonės taip ir neįdėjo, tai pasidalinu. Tą penktadienį prie „Google“ rastos ir man labai patikusios Landsbergių nuotraukos parašiau: „Labai džiaugiuosi Gabrieliaus Landsbergio apsisprendimu dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą, taigi, pasukti į politiką. Gabrieliaus ir Austėjos šeima man yra naujosios Lietuvos vertybinės krypties pavyzdys. Gabūs, išsilavinę, kuklūs – sėkmės.

Manau, kad Radvilė Morkūnaitė, Gabrielius Landsbergis ir kiti mūsų atstovai Europos Parlamente puikiai atstovaus Lietuvai“.

Kilo diskusija. Įdomi, atvira. Tačiau buvo ir piktų nemotyvuotų tekstų, kuriuos rašė keistais pavadinimais pasivadinusieji. Tiek to, ne naujiena. Nors kilo nuojauta, kad čia gali būti ir vidinės konkurencijos dėl sąrašo apraiškos.

Bandžiau visiems atsakinėti, išplėtojau savo požiūrį:

„Gabrielius yra labai puikus ir gabus žmogus, o tai, kad jis Vytauto Landsbergio vaikaitis, Jono Jablonskio proprovaikaitis – didžiulė atsakomybė, ne tik garbė. Šeimos universitetas yra didelis pliusas. Protingi tai supranta, o piktiems žmonėms niekas neįtiks. Nekreipk dėmesio, Gabrieliau, pirmyn.“

„Kada nors ateina laikas sužinoti apie jauną žmogų. Buvau jo metų, kai mane į tuometinę Aukščiausiąją Tarybą išrinko. Tiesiai iš Pasvalio poliklinikos. Ar Lietuvoje kas nors mane žinojo? Sužinojo. Dirbu, kaip moku. Gabrielių žinome mes, jo kolegos Tėvynės Sąjungoje. Jį siūlome, juo pasitikime, jis ir mes prisiimame atsakomybę. Tie, kas pasitiki manimi, tegu pasitiki ir juo. Tie, kas pasitiki V.Landsbergiu, pasitikės ir Gabrieliumi. Visada taip politikoje. Galų gale dar bus reitingavimas partijoje, sąrašų nesudarinėja Kubilius. O ir balsavimo metu žmonės spręs.“

„Keista. Visi rėkia, jog politikai sėdi po 20 metų ir neužleidžia jauniems, o kai pasiūlai jauną – kodėl nežinomas, ką jis nuveikė! Jokios logikos. Štai Radvilė Morkūnaitė – ar žinojote ją iki rinkimų? Žinojo tik jaunimas, konservatoriai. Ar blogai dirba ši jauna moteris? Puikiai! Taigi, baikite zirzti. Antakalnio skyrius prisiėmė atsakomybę, jei reikia, aš prisiimu atsakomybę. Pasitikiu, reikia jaunų žmonių politikoje. Tegu jiems sekasi“.

Haroldas Mackevičius pašmaikštavo, ar nėra daugiau jaunų? „Yra, Haroldai. Radvilė Morkūnaitė, dabartinė EP narė, Agnė Bilotaitė, Liutauras Kazlavickas (Seimo nariai), Monika Navickienė (Vykdomoji sekretorė), Aistė Gedvilienė, Jonas Survila (Monikos pavaduotojai), Andrius Vyšniauskas (Šešėlinės Vyrausybės kancleris). Beje, du mano buvę viceminstrai – Indrė Pociūtė–Levickienė ir Mykolas Juzapavičius. Andrius Kupčinskas, Šarūnas Vaitkus – Kauno, Palangos merai, Valdas Benkunskas, Marijus Panceris – frakcijų Vilniaus ir Kauno savivaldybėse seniūnai. Visi jie -Gabrieliaus karta. Labai šauni karta. Visų napaminėjau, sorry, Adomai, Juste, Agne, Rūta, Justai, Arnoldai, Jonai, Ugne... “

„Kai paskyriau jaunus viceministrus, sulaukiau didelio puolimo iš visų pusių, net ir iš savų. Nesigailėjau nė vieną minutę, pateisino lūkesčius. Įsivaizduoju, koks puolimas būtų, jei, pavyzdžiui, Gabrielių būčiau paskyrusi!“

„Daug kas sako, kad Gabrieliaus apsisprendimas priimti pasiūlymą nėra moralus, nes jis Landsbergis. Matau, kad yra atvirkščiai – jam ir atsakomybė didesnė, ir puolimas laukia panašus, kaip Landsbergiui. Nesutinku, kad turėtume diskriminuoti pagal pavardę. O kai kurių argumentai link to“.

„Manau, kad mes vis dar sureikšminame EP, sakydami, kad tai kažkokia politinės karjeros viršūnė. Jei būtų taip, tai Europos Parlamente būtų tik labai garbaus amžiaus žmonės. Ten turi būti normalus balansas tarp jaunų ir vyresnių. Pasižiūrėkite dabartinę EP sudėtį ir rasite ten įvairiausiai politiko kelią pradėjusių žmonių. Beje, primenu, kad Gabrielius, kaip ir kelios dešimtys kitų, yra tik kandidatas. Už ar prieš – turėsite progą balsuoti.“

„Nesuprantu, kodėl manoma, kad darbas LRS Seime ar tuo labiau Vyriausybėje yra mažiau svarbus ir atsakingas, čia nereikia patirties. Mano valia būtų, privaloma tvarka kiekvieną naują Seimo narį išsiųsčiau stažuotis, kad susipažintų su ES, NATO valstybių patirtimi. EP suteikia visas galimybes – ir finansines, ir laiko požiūriu bendrauti su žmonėmis vietose. Jūs paklauskit Radvilės, kokiame miestelyje dar nėra buvusi. Jos pavyzdys ir patirtis rodo, kad EP yra labai gera vieta politinės karjeros pradžiai. Nesutinku, kad į EP turi būti renkami nebeturintys didesnių iššūkių gyvenime. Atvirkščiai, visos partijos į EP galėtų siųsti daugiau jaunų žmonių, kad išsiugdytume gerus būsimų Vyriausybių narius“.

Tada pasirodė Petro Urniežiaus nervingas straipsnis skyrelyje „Bendraukime“. Rašo, kad susinervino, perskaitęs mano paskyrą Facebook“.

Pasidarė įdomu. Tarp draugų Petro Urniežiaus nėra, gal followin'a, kaip jaunimas dabar sako, t.y., seka mano įrašus. Žiūriu paieškoje, duoda du Urniežius, kurių vienas – be jokių duomenų, ir be jokių tekstų, o kitas – iš kažkokios Afrikos valstybės universiteto.

Nutariau pakviesti puodelio arbatos, parašiau savo paskyroje. Juk jeigu taip greitai sureagavo į mano tekstą apie Gabrielių ir net į lrytas.lt operatyviai parašė, tai gal pakanka kvietimo puodeliui arbatos per mano paskyrą?

Jeigu Petras Urniežius yra, tai mielai išgersiu arbatos.

Jeigu tai slapyvardžiu pasirašantis žmogus, pažadu išlaikyti paslaptį.

Taigi, laukiu atsiliepiant. Man tinka bet kuris laikas. Iki, Petrai!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.