Biržiečio savižudybė: kodėl raudonojo kilimo žvaigždė tapo teisėju?

Jauno biržiečio savižudybė – tragiškas ir sukrečiantis įvykis. Iš tiesų suvokti, pasverti ir įvertinti tai, kas įvyko, reikės ne tik laiko, bet ir didžiulių psichologinių pastangų. Ne tik tėvams, bet ir visiems, kurie turi bent kiek jautrumo ir neapsimetinėdami patriotais ar krikščionimis iš tiesų galvoja apie kito žmogaus jausmus.

Režisierius R.Zabarauskas (nuotr.) viešai papasakojo apie biržiečio homoseksualumą.<br>T.Bauro nuotr.
Režisierius R.Zabarauskas (nuotr.) viešai papasakojo apie biržiečio homoseksualumą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

K.A.

2014-01-14 09:39, atnaujinta 2018-02-17 14:15

Tačiau net ir iš tų, iš kurių, atrodytų, galėtum tikėtis daugiausia užuojautos, supratimo ir jautrumo, sulauki netikėtai arogantiško, dar vieną viešųjų ryšių akciją primenančio lingvistinio šou.

Visi, kurie nors kiek domėjosi šia istorija, negalėjo nepastebėti režisieriaus Romo Zabarausko nuomonės šia tema. Jis – žinomas, drąsus ir aštriai pasisakyti nevengiantis viešas asmuo, kuris, remdamasis tikru ar išgalvotu autoritetu, palaiko homoseksualų teises, skatina juos nebijoti „išlįsti iš spintos“ ir būti savimi. Be jokios abejonės,  tai drąsus, teisingas ir sektinas elgesys.

Tačiau šį kartą žvaigždutė nusprendė tuoj po tragiškų įvykių paviešinti asmeninio susirašinėjimo su mirusiuoju detales ir ėmėsi svarstyti apie savižudybės priežastis. Kodėl? Nes Jis gali ir Jo vardas vėl pasirodys naujienų portaluose?

Koks stiprus turi būti žmogaus tikėjimas Savimi, kad jis imtų viešinti pačias intymiausias kito žmogaus gyvenimo detales tuoj po jo mirties? Į kokį vertybių kalėjimą reikia uždaryti savo protą, kad dėl tikslo (nesvarbu, ar kilnus jis, ar ne) pamirštum empatiją, užuojautą, elementarų mandagumą?

Kaip gali jaustis nusižudžiusio vaikino tėvai, kai smokinguotas raudonųjų kilimų karalius viešai skelbia jiems nuosprendį?

Psichologai vieningai tvirtina, kad savižudybės niekada nelemia viena priežastis. R.Zabarauskas šiuo atveju sutraukia fundamentalų žmogaus apsisprendimą į vieną ir gana primityvią priežastį, ištrindamas auką kaip asmenybę, iš jos palikdamas tik gėjų. Paprastai mažas žmogus ir kitus mažus mato.

Ar tai nėra stereotipų, išankstinių nuostatų ir visažinystės pasekmė? Ar tai nėra tas pats, kas būti buku interneto komentatoriumi, kuris tyčiojasi iš gėjų? Tik šiek tiek intelektualiau, bet su ta pačia netikra šventumo ir neginčijamumo aura.

Tie, kurie taip pat nori, kad Lietuvoje būtų lengviau kvėpuoti tiems, kurių kažkodėl tiek daug žmonių nekenčia, neturėtų būti tapatinami su tokiu arogantišku, nieko nepaisančiu, tik save ir savo pavardės kiekį žiniasklaidoje matančiu „kovotoju“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.