Priežastys, kodėl būtina išsaugoti Lietuvos romus

Esu Lietuvos romas. Nors esu ištikimas savo tradicijoms ir papročiams, gyvenimas privertė palikti taborą jau prieš daug metų. Rašau jums laišką, nes perskaičiau straipsnį, kuriame Anglijos romai kviečia mus bėgti iš šio vargšų krašto. Laiškas verčia susimąstyti ne tik romus, bet ir lietuvius. Ar ne gėda jums, lietuviai, kad mes, jūsų pusbroliai, tuoj pabėgsime iš jūsų šalies ten, kur mumis rūpinsis geriau? Juk tiek mes, romai, tiek jūs, lietuviai, esame be galo panašūs.

Romų dėka švirkštų tiekėjai bei pardavėjai uždirba milijonus, iš kurių sumoka didžiules sumas mokesčių.<br>D.Umbraso nuotr.
Romų dėka švirkštų tiekėjai bei pardavėjai uždirba milijonus, iš kurių sumoka didžiules sumas mokesčių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Cham Charysi

Jan 17, 2014, 9:38 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:38 AM

Esu labai įžvalgus ir pastabus, todėl noriu išvardinti visus lietuvių ir romų pranašumus ir visus minusus, kuriuos patirsite musų netekę. Lietuvių ir romų panašumai

1. Kombinuotojai. Nepagalvokite, kad turiu omenyje vagis. Jokiais būdais - ne! Vagis nuo kombinuotojo skiriasi. Turbūt nerasime daugiau nė vienos tautos, kuri būtų taip panaši į mus, romus, kaip lietuviai. Kombinuojame kiekviename žingsnyje. Darbe, kieme, autobuse. Na, suprantate? Na, kaip atsilaikyti, jei matai gerą daiktą, laikomą netinkamai? Prisipažinkite sau, kad niekuo nesiskiriate nuo mūsų. 2. Burtininkai. Tiek mes, romai, tiek jūs, lietuviai, mokame gerai ir gražiai burti. Kad mes, romai mokame burti, tai jūs visi žinote, bet kad patys esate būrėjai, tai tikriausiai nesusimąstote. Toli eiti nereikia. Ogi prisiminkite, kaip pirkote ar pardavinėjote automobilį ar kokią kitą prekę. Sutikite, kad lietuvis kažką parduoda tik dėl to, kad tas kažkas yra kažkoks ne toks. Sutinkate? Ne? Tai kodėl po cunamių skendę automobiliai vagonais plukdomi į Lietuvą? Juk sąžiningose šalyse tokie automobiliai yra priskirti nebetinkamais eksploatuoti!

Deja, Lietuvoje ne tik pardavėjai buria. Ir valstybinių įmonių, kurios tokius automobilius turėtų skelbti netinkamais, darbuotojai taip pat juos puikiai užburia ir šie tampa techniškai tvarkingi. Bėdą pajunti, tik kai nusiperki automobilį, nes ji išlenda tik po kelių ar keliolikos dienų. Matyt, trumpalaikio burto būta... Ir veltui kiši pinigus pas meistrus autoservise, nes šansų sutvarkyti faktiškai nėra.

O servisuose dirba tokie pat burtininkai kaip ir pardavėjai, nes sugeba įtikinti, jog sutvarkys už kelias šimtines. Deja, paaiškėja, kad reikia dar kelių šimtinių. Po to - dar kelių ir t.t. Tai visgi sutinkate, kad ne tik mes mokame burti, bet jūs - ne ką blogesni būrėjai?

Ko neteksite, jeigu mes išvyksime?

1. Gėda. Užsitrauksite kitų šalių gėdą, nes nesugebėjote mūsų išlaikyti. Vaizduojate turčius, o kelių romų palepinti neišgalite? Norite atimti net taborą ir mainais už jį siūlote varganą butą. Mes norime gyventi nuosavame name, tad prašome mums suteikti nuosavus namus su ploteliu žemės. Nereikia mums pilių ar rūmų, tiesiog norime gyventi kažkiek solidžiau, turėti savo kiemą, kur galėtume dūkti ir atlikti tam tikras mums svarbias apeigas. Mūsų tikrai nėra daug, tad, manau, nebūtų didelė bėda tai įgyvendinti.

2. Populiacija. Mes išlaikome savo tradicijas ir kuriame gausias šeimas. O tai Lietuvai naudinga, nes Lietuvoje trūksta žmonių. Jei mes išvyksime, tai ir taip mažėjanti Lietuva pamažės dar labiau.

3. Gamtos priežiūra. Jei visi romai imtų ir supykę išvyktų svetur, kur skalsesnė duona, tai Lietuvoje jūs apkerpėtumėte miškais ir negražiomis griūvančiomis tvoromis bei trobomis. Kodėl? Nes mes esame miško sanitarai, kurie retina medžius, kurie nugriauname virstančias neprižiūrimas pašiūres ir tvoras. Juk žiemą šildytis reikia?

4. Bankrutuos švirkštų tiekėjai. Mano paskaičiavimu, vien mūsų dėka, švirkštų tiekėjai bei pardavėjai uždirba milijonus, iš kurių sumoka didžiules sumas mokesčių. Tai kas sakė, jog mes neprisidedame prie biudžeto?!

5. Bankrutuos dauguma pareigūnų. Vieša paslaptis, jog tabore pūpso tonos narkotikų, o policija jų neranda. Sutikite, kad Lietuvos policininkai gauna juokingą algą, tad mes neblogai padedame tiems pareigūnams, kurie turi problemų su regėjimu ir balsu. Šiuo atveju ir mums gerai, ir jums, nes sotus pareigūnas geriau atlieka savo pareigą. Pagalvokite kaip pareigūnas sugautų nusikaltėlius, vagiančius vištas iš ūkininkų, jei jis būtų alkanas? Jis tiesiog nepabėgtų, o jei ir pavyktų pagauti tą vagį, tai tikriausiai atėmęs perekšlę, dar gyvą suvalgytų, o vagį prateriotų. Taigi, sotus pareigūnas yra budrus pareigūnas.

Saugokite mus ir visiems bus gerai!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.