Pagyros Alytaus merui - už gyventojų pinigus

Ačiū, kad atkreipiate dėmesį į ydingą situaciją, susijusią su savivaldybių „leidyba“ regionuose. Lrytas.lt neseniai teko skaityti straipsnį, kuriame gvildenama savivaldybių leidžiamų laikraščių problema.

Daugiau nuotraukų (1)

Robertas Ožalinskas

Jan 19, 2014, 7:14 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:45 AM

Tame straipsnyje radau keletą įdomių dalykų. Pirmiausiai tai, kad tarp kitų atvejų neminima Alytaus rajono savivaldybė su meru, konservatoriumi Algirdu Vrubliausku priešakyje, kuri yra viena iš tokios „leidybos“ pradininkių, jau nuo 2012 m. leidžianti nemokamą 8000 egzempliorių tiražo laikraštį „Alytaus rajono žinios“.

Antras nustebinęs dalykas yra tai, kad Seimo narys, konservatorius Donatas Jankauskas taip pat smerkia tokią leidybą, nors „Alytaus rajono žinios“ kaip tik ir yra jo bendrapartiečio A.Vrubliausko propagandinis laikraštis. Užuot peikęs politinių oponentų spaudą, D.Jankauskas galėtų tai paaiškinti savo bendrapartiečiui iš Alytaus rajono.

Bet apie viską iš pradžių. Didelę gyventojų dalį Alytaus rajone sudaro pensinio amžiaus asmenys. Ši grupė ir yra pagrindiniai mero A.Vrubliausko ir jo komandos rinkėjai. Taigi, būtent šie asmenys, gyvenantys nedideliuose rajono miesteliuose ar atokiose kaimo vietovėse, yra Alytaus rajono savivaldybės tikslinė grupė. Tad savivaldybės leidžiamas ir nemokamai platinamas informacinis biuletenis „Alytaus rajono žinios“ neretai tampa vieninteliu jiems prieinamu informacijos šaltiniu.

Gaudami laikraštį „Alytaus rajono žinios“, žmonės patiki, kad jie gauna išsamią informaciją apie įvykius rajone ir nebelieka poreikio ieškoti informacijos iš kitų šaltinių (o kaimo vietovėse ji nelabai ir prieinama). Jokia analitinė ar juo labiau kritinė informacija į tokios spaudos puslapius niekada nepatenka.

„Alytaus rajono žiniose“ niekada nerasime informacijos apie nepatogius, prieštaringai vertinamus savivaldybės projektus ir darbus, kurių rajone tikrai netrūksta. Taip didelė rajono gyventojų dalis susidaro gan iškreiptą vaizdą apie realią situaciją rajono savivaldybėje. Kuriamas įspūdis, kad savivaldybė dirba puikiai. Skaitydami „Alytaus rajono žinias“, patiklūs kaimo gyventojai įsivaizduoja, kad skaito tikrą laikraštį ir mano, kad jiems yra pateikiama objektyvi informacija, todėl net nemato reikalo ieškoti kitų informacijos šaltinių. Gyventojų apklausa parodė, kad šis laikraštis yra vienas iš pagrindinių informacijos gavimo šaltinių rajone.

Teiginį, kad vienas iš „Alytaus rajono žinių“ tikslų yra rajono mero konservatoriaus A.Vrubliausko politinė reklama, galima nesunkiai pagrįsti tuo, kad atsivertus šį laikraštį jo atvaizdą išvysite bemaž kiekviename puslapyje. Pavyzdžiui, 2013 m. gruodžio numerį sudaro aštuoni puslapiai. Šešiuose iš jų puikuojasi mero nuotraukos, kartais po kelias viename puslapyje...

Prie problemos prisideda ir Alytuje leidžiamas savaitraštis „Dainavos žodis“. Nors šis laikraštis yra prenumeruojamas ir perkamas, tačiau tie jo numeriai, kuriuose talpinama užsakoma informacija apie gerus savivaldybės darbus, yra plačiai išdalinami nemokamai. Paprastai gyventojai jį randa tiesiog prie savo namų durų.

Šioje istorijoje aišku tik tai, kad vietinių politikų savigyra už rajono biudžeto, t.y. mūsų visų, pinigus yra sėkmingai vykdoma ir niekas net nesiruošia tam užkirsti kelio.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.