„Ne“ snukiadaužio sportui Lietuvoje!

Kasdien susiduriančios žinomų visuomenės veikėjų, mažiau žinomų žurnalistų ir anoniminių komentatorių nuomonės sprogsta viešoje erdvėje išdraskydamos oponuojančio poziciją ar, kas itin populiaru ir pageidautina, sumaišydamos kitamintį su žemėmis. Žmogus iš „už-kalno“ su patirtimi Londone neseniai pasiūlė nesivaikyti vakarietiškos tolerancijos, kirsti skambų būdvardį nepatikusiam piliečiui tiesiai į veidą. Nepamaišytų dar vienas kitas stipresnis žodis jo šeimos ar giminės adresu.

Yra ir kitas kelias, nei tik agresyviai atsikirtinėti.<br>123rf nuotr.
Yra ir kitas kelias, nei tik agresyviai atsikirtinėti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Urbonas

2014-03-02 10:53, atnaujinta 2018-02-15 19:22

Ne! Yra kitas kelias. Juo jau pradėjome eiti. Akcentai.

Rodykime pagarbą kitam asmeniui. Mokykimės rodyti. Kritikuokime ir nesutikime su asmenų veiksmais. Tai neveiksminga? Nutraukite su šituo asmeniu kontaktus, verslą. Tegul pajunta elgesio „naudą“. Rasite kitą partnerį.

„Neturėkime nuomonės“ apie nepažįstamą, praeivį. „Kartu neganėme“. Jis jums ne „tu“, kaip ir jūs jam. Paviršutiniškas „amerikietiškas“ pasisveikinimas, keli žodžiai ar šypsnys – labiau pateisinamas nei niūrus analizuojantis žvilgsnis. Turėkite nuomonę, kai praeivis taps pažįstamu.

Kiekvienas individas – savarankiškas ir nepriklausomas. „Būtų idealu“, sakysite. Pradėkite nuo savęs. Taip elkitės su kitais. Neleiskite, kad su jumis elgtųsi lyg būtumėte gimę tarnauti. Tai prasideda nuo pagarbos sau. Auginkite taip savo vaikus. Sunku, jei aplinka tai neskatina. Visiems linkiu sėkmės.

Kontroliuokime savo šneką, intonaciją, žodžių junginius. Daugiau atsakomybės. „Kelių gaidelis“ – žargonas. Kodėl žiniasklaida naudoja? Kad skaitytų? Aš neatsiversiu straipsnio. Laikas įjungti ribotuvą. Iš vieno žymaus žurnalisto-analitiko straipsnio: „Vykstanti valdžios krizė – jau net ne dūmų, o nuodingo smogo uždanga, kuria (...) naudojasi prastumdami įstatymus“. Piktas analitikas. Čia analizė? Einu skaityti Bernardinai.lt

Lietuvis – miškų ir laukų gyventojas, karys... Dabar mums reikia kitų kvalifikacijų. Mums reikia tobulinti socialinius įgūdžius, jei norime išlikti ir plėstis. Agresijai – ne. Taip pat „ne“ agresyvioms nuomonėms iš „už-kalno“, nors ir su patirtimi britų salyne ar už Atlanto. Lietuvis jau pakeliavęs. Turi savo opiniją. Na, ir kas, kad kitokią. Pagarbos.

Mažiau fatalizmo. Nepatiko kontrolieriaus elgesys - nufilmuokite ir rodykite. Blogas maistas kavinėje - paskelbkite viešai ir nesilankykite. Brangieji, saugokite nervus. Laisvė leidžia rinktis. Pažadu, kavinė bankrutuos.

Žinau, yra pykčio. Protekcionizmas, nes giminių kraštas... Netolerancija, nes Lietuvos horizontai siauri. Rūpestis „savo kiemo“ interesais ir kova dėl ribotų resursų skatina agresiją. Didžiojoje Britanijoje ar JAV kovos irgi vyksta. Tiesiog Lietuva mažesnė, čia viskas matosi. Normalu.

Žinau, tai kartų klausimas. Bet Lietuva keičiasi. Yra bendruomeniškumo apraiškos. Puikus jaunimas. Privačios verslo ir humanitarinės iniciatyvos. Nelaukiama malonių. Auga karta, kuri „nekala savęs prie kryžiaus“. Nekala, nes nenori būti aukos. Nori būti sprendimų priėmėjai. Valio. Auginkime tai. Rodykime viešai. Kurkime draugišką aplinką. Tikiu, tai tęsis. Dar reikia tikrų vedlių-lyderių. Savanorių yra?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.