Panevėžio mokesčių inspektoriai nemato aferos savo panosėje?

Nenorėčiau tikėti, kad Panevėžio valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojai taip užsikrovę darbais, kad neiškiša nosies iš savo kabinetų net pietų pertraukos metu, nesidairo aplinkui eidami po darbo. Todėl niekaip nesuprantu, kodėl jie niekaip nereaguoja į nelabai teisėtą prekybą, vykstančią beveik po pat jų įstaigos langais.

Prekyba tulpėmis vyksta Panevėžio valstybinės mokesčių inspekcijos panosėje.
Prekyba tulpėmis vyksta Panevėžio valstybinės mokesčių inspekcijos panosėje.
Daugiau nuotraukų (1)

Panevėžietė Judita P.

2014-03-07 16:39, atnaujinta 2018-02-15 15:10

Šalia Ramygalos gatvėje įsikūrusios parduotuvės „Maxima“ jau seniai tiesiog ant šaligatvio veikia savotiškas turgelis. Nepykstu, kai čia praeiviams savo užaugintų krienų ar išsprogusių karklų puokštelę siūlo kokia senutė. Tačiau vos atšilus orams ten pasirodė glėbius tikrai ne savo užaugintų tulpių pardavinėjantys prekeiviai, vargu ar už tai sumokantys kokius nors mokesčius valstybei.

Esu panevėžietė, gyvenanti netoli Ramygalos gatvėje įsikūrusios parduotuvės „Maxima“. Šalia autobusų stotelės, ant betoninės sienelės dažnai galima pamatyti išdėliotų įvairių gėrybių – naminių obuolių, kvapą užimančių krienų, virtų burokėlių, džiovintų grybų ir pan. Taip panevėžiečiai, neretai – garbaus amžiaus, bando užsidirbti vieną kitą litą.

Galima tik sveikinti, kad savo daržo ar miško gėrybių pakanka ne tik jiems patiems, bet ir pardavimui lieka. Ne kartą ir aš iš šiame improvizuotame turgelyje kokią ramunių puokštelę ar mėlynių stiklinę esu pirkusi.

Tačiau ir prie šio, ir prie daugelio kitų prekybos centrų ar judresnėse miesto vietose per populiaresnes šventes atsiranda ir kitokio plauko pardavėjų. Jie pardavinėja tikrai ne iš savo daržo, o iš Olandijos šiltnamių atkeliavusias tulpes ar kitas skintas gėles, nusipirktas pas didmenininkus. Gėlės ant šaligatvio Ramygalos gatvėje, vos už kelių žingsnių nuo Panevėžio VMI, pirkėjų laukė ir per kazimierines, ir prieš kovo 8-ąją.

Labai abejoju, ar šie prekeiviai prekiauja legaliai, ar moka valstybei kokius nors mokesčius. Juo labiau, kad net ir pagal patentą prekyba užsiimantys žmonės tai gali daryti tik tam skirtose vietose, o ne įsitaisę ant šaligatvio prie parduotuvės. Įdomiausia, kai tokie dalykai nevaržomai vyksta VMI prievaizdų pašonėje.

Tuomet ir kyla klausimas, ar įstatymai galioja visiems vienodai? Kodėl mokesčių inspektoriai net už menkiausius prasižengimus baudžia mokesčius mokančius verslininkus, o tegu ir smulkių „šešėlinių“ prekeivių negaudo? Juk taip sudaromos nelygiavertės sąlygos – vieni suka galvas, kaip atidavus duoklę valstybei pragyventi, o kiti skaičiuoja greitą pelną nesumokėję į biudžetą nieko.

Nors neretai lietuviai pasišaipo iš itin skrupulingai įstatymų besilaikančių vokiečių, tačiau iš tiesų juk taisyklės kuriamos tam, kad visi jų laikytųsi. Kol to nesuprasime, ir toliau gyvensime šešėlinio verslo pavėsyje, skaičiuodami nelygioje kovoje su „nelegalais“ kritusius smulkiuosius verslininkus.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.