Daugiavaikė šeima: „Valstybė iš mūsų vagia“

Neseniai perskaičiau straipsnį apie trynukus auginančią šeimą. Tarp mano pažįstamų taip pat yra šeima, auginanti trynukus. Pas juos į svečius važiavo mūsų meras, visi stebisi, kaip jie susitvarko, o aš norėčiau parašyti apie savo šeimą, kuri mūsų valstybei, deja, visiškai nerūpi.

Daugiau nuotraukų (1)

Gražina

Apr 29, 2014, 12:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:01 AM

Esame jauna šeima, auginanti keturis vaikus. Prieš metus ir keturis mėnesius susilaukėme dvynukių. Vyriausiai dukrai 9-eri, sūnui vasaros pabaigoje bus 7 metai.

Aš dirbu mokytoja, vyras – direktoriaus pavaduotojas ūkiniams reikalams ligoninėje. Mūsų 6 asmenų šeimos pajamos per mėnesį – apie 3500 litų. Sakysite, nemažai? O man juokinga.

Kiekvieną mėnesį mokame paskolą už namą, kuriame gyvename, vaikai lanko muzikos mokyklą, šokius, futbolą. Norime, kad mūsų vaikai augtų sveiki, ir kartais pagalvoju, kaip mes iš viso sugebame pratempti mėnesį nuo atlyginimo iki atlyginimo.

Labai liūdna, kad valstybė mus apvagia, visiškai nesirūpina normalia sveika šeima. Paprasti skaičiavimai: vieną vaiką ugdanti mama, jeigu eina motinystės atostogų 2 metams, pirmus metus gauna 70 proc., o antrus – 40 proc. Suma – 110 proc.

Dvynukus auginanti mama pirmus metus gauna 100 proc., antrus – 80 proc. Suma – 180 proc. O kur dar 40 procentų? Kai paklausėme apie tai, gavome labai „protingą“ atsakymą: „Seime apskaičiavo, kad auginti dvynukus pigiau nei vieną vaiką.“ Niekaip negaliu suprasti, kodėl? Negi galima vieną vaiką maitinti, o kito ne, vieną vaiką rengti, o kitas palauks? O sauskelnės?

Iš karto noriu pasakyti, kad buvo mintis išvažiuoti svetur, ji iki šiol mūsų galvose, bet išvažiuoti su keturiais vaikais, sutikite, yra sunku, tuo labiau kad dukra baigia trečią klasę, sūnus eis į pirmą.

Kodėl nusprendžiau parašyti? Viskas labai paprasta, jau seniai norėjau pasidalinti savo mintimis ne tik su vyru, bet ir su kitais. Gal kas patars, ką daryti?

Kodėl mūsų valstybei nerūpime mes – normalūs sveiki piliečiai? Prieš Kalėdas parašėme laišką ir išsiuntėme beveik visiems Seimo nariams ir net prezidentei. Klausėme, kaip mums gyventi, kodėl taip mažai mokama daugiavaikei šeimai? Spėkite, kiek gavome atsakymų... Atspėjote. Niekam mes nereikalingi.

Telieka arba išvažiuoti, arba užsiimti nelegalia veikla. O kodėl mes turime tai daryti, kodėl? Manau, mane palaikys daug žmonių. Neigiamų komentarų galiu sulaukti tik iš tų, kurie neturi vaikų arba augina vieną vaiką.

Kas norėsite komentuoti, kad reikėjo negimdyti tiek vaikų ir panašiai, iš karto pasakysiu štai ką: o kodėl aš turiu atsisakyti didelės šeimos? Supraskite, aš turiu aukštąjį išsilavinimą, aš neprašau pašalpų, aš noriu dirbti ir dirbu, tik kodėl mūsų valstybėje nemokama už darbą? Štai kur klausimas.

Prieš rinkimus dabar daug kalbama apie tai, kad Lietuvoje visai neblogai gyventi, kaip smagu, kad esame Europos Sąjungoje, o aš pati realiai matau, kad per pastaruosius penkerius metus nei mano, nei vyro atlyginimai nepakilo, užtat kainos kyla taip sparčiai, kad kartais net baisu.

„Smagu“ gyventi ten, kur esi nereikalingas. Matyt, teks vis dėlto ieškoti kitos tėvynės...

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.