Egzamine reikia tik šimtuko? Universitete jis bus nieko vertas

Paskutinių dienų Lietuvos didžiausia problema - tai Nacionalinis egzaminų centras (NEC) ir jo egzaminai, bei visi verkšlenantys abiturientai... Vaikai - tik taip galiu pavadinti tokius verksnius, kuriems, matai, atidarytas langas nepatinka, ar ne taip ištartas žodis audio įraše. Kodėl jūs, mielieji, kaltinat kitus, gal jūs visi, verkiantys, tiesiog ieškote atpirkimo ožių, jei netyčia nepasisektų ir negautumėt to šimtuko.

O vargeli, tie jūsų šimtukai ar devyniasdešimtukai universitete bus pamiršti ir suprasit, jog ne šabloniškas mąstymas ar užduočių kalimas padeda.<br>123rf nuotr.
O vargeli, tie jūsų šimtukai ar devyniasdešimtukai universitete bus pamiršti ir suprasit, jog ne šabloniškas mąstymas ar užduočių kalimas padeda.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Blevyzgorius

Jun 3, 2014, 2:27 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:43 AM

O vargeli, tie jūsų šimtukai ar devyniasdešimtukai universitete bus pamiršti ir suprasit, jog ne šabloniškas mąstymas ar užduočių kalimas padeda. Pats baigiau mokyklą seniai, tikrai egzaminai nebuvo išlaikyti puikiai, gal netgi itin silpnai, bet įstojau į universitetą ir studijavau su šimtukininkais ir kitais „mokslininkais“, tačiau vieni prisirinko skolų, kiti tiesiog metė studijas, nes kaip jie teigė visko nebuvo įmanoma išmokti.

Va, čia ir buvo pagrindinė visų problema, jog jie mokėsi arba kalė visas žinias, ir tiesiog žinojo, jog klausymas lygu atsakymas. O daugumai mokyklos vidutiniokų studijos pakankamai lengvai sekasi, nes jie į viską žiūri kitaip. Be abejo, mes esame šiek tiek tinginiai ir ieškom būdų, kaip visas dėstytojų duotas žinias supaprastinti ir jas panaudoti, nes „moksliukui“ užduok klausimą kitaip ir jis tiesiog pasimes ir nežinos, kaip atsakyti, o pasiteisinimas bus paprasčiausias, „bet juk 2013 metų užduotį buvo kitaip“.

Visi abiturientai ir jų mokytojai kala viską pagal senesnių egzaminų užduotis, atrodytų, jei išlaikys 2010, 2011 ir kt. metų egzaminų užduotis, tai jie jau bus pasiruošę pasiekti tą išsvajotąjį šimtą, kuris, deja, yra aktualus tik jiems patiems, mokytojams ir tėvams, o visiems kitiems visiškai dzin ar ten jis gavo šimtą ar dešimt.

Aš tiesiog esu nustebęs, jog anglų kalbos ekspertė mokė abiturientus ir keikia NEC dėl galbūt prastesnių rezultatų, taigi vėl kaltas kažkas kitas... Anglų kalba yra viena lengviausių kalbų pasaulyje, nes turi kelias pagrindines taisykles ir viskas. Sutinku, jog valstybinio egzamino neišlaikysi, jei neturėsi turtingo kalbos žodyno, tačiau jau šito dalyko neįmanoma iškalt, tiesiog reikia vartoti anglų kalbą, kalbėti ir tt., čia ir pasireiškia kiekvieno abituriento ar mokytojo lygis, kaip praturtinti savo kalbos žodyną, puikiausiai tinka BBC, ten tikrai aiškiai ir taisyklingai kalbama.

Tačiau mano šis rašinėlis labiau skirtas visuomenei, abiturientų tėvams. Tikiuosi, jog kada nors išauš ta dieną, kuomet abiturientai eis į egzaminus su šypsena, nes žinos, jog egzaminas tai tiesiog žinių patikrinimas, kuomet jie nesulauks kiekvieną dieną priminimo, jog jie būtinai turi išlaikyti egzaminą, jog jie būtinai turi įstoti į universitetą, jog jie būtinai turi studijuoti teisę, mediciną ir t.t. nes to norime...

Mes norime, kad mūsų vaikas būtų su aukštuoju, mes norime jog mūsų vaikas išlaikytų egzaminus šimtukui ir t.t. Ir jie pagaliau neiškos pasiteisinimo, kodėl surinko 60, o ne 100 balų.

Todėl labai norėčiau palinkėti visiems abiturientams ir jų tėveliams kantrybės ir suvokimo, jog ne visiems lemta būti šaunuoliais, ne visiems reikia universiteto. Gal jūs, tėveliai, varydami savo abiturientą kalti visų žinių, atimat iš Lietuvos geriausią virėją, stalių, milžiniško verslo įkūrėją, santechniką, juk ne visi nori studijuoti. Jūs geriau paklauskit, ko jūsų vaikas iš tikrųjų nori, o ne jūs..

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?