Būsimos medikės laiškas abiturientams

Nacionalinio egzaminų centro nuskriausti abiturientai, pastaruoju metu internetas mirga marga nuo jūsų skundų dėl „ašaras spaudžiančių, iš Lietuvos jaunuosius talentus vejančių“ valstybinių egzaminų. Mane stebina vienas dalykas – mokyklą baigiau vos prieš trejus metus ir, nors mūsų egzaminai (kaip ir įprasta dvyliktos klasės egzaminams) nebuvo lengvi, nors jau irgi turėjome internetą (tiesa, jis nebuvo prieinamas tiek, kiek dabar), mes kažkokiu būdu sugebėjome nesiskųsti žiniasklaidai ir plačiajai visuomenei, kaip baisiai Nacionalinis egzaminų centras (NEC) sugriovė mūsų, vargšų abiturientų, gyvenimus.

Dvyliktos klasės egzaminai tikrai nebuvo ir nebus sunkūs tiems, kurie sąžiningai mokėsi iki jų.<br>123rf nuotr.
Dvyliktos klasės egzaminai tikrai nebuvo ir nebus sunkūs tiems, kurie sąžiningai mokėsi iki jų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Gaudiešiūtė

2014-06-05 10:56, atnaujinta 2018-02-13 04:10

Kuomet skaitau jūsų paauglišku maksimalizmu persmelktus laiškus, darosi ir pikta, ir juokinga. Tiesa, ne man vienai, o dar ir kokiems 90 procentų mano Feisbuko draugų – medicinos, inžinerijos, teisės ir kitų specialybių studentams, taip pat jau visus norėtus mokslus baigusiems jauniesiems specialistams. Žmonėms juoką kelia jūsų, mielieji, tvirtinimai, jog „egzaminai kasmet sunkėja“ ir vieninteliai vargšai abiturientai esate jūs.

Suprask, iš ankstesnių laidų dvyliktokų buvo mažiau reikalauta? Kada gi baigiamieji egzaminai nebuvo sunkūs? Ir argi turėtų būti kitaip? Iš visų „atvirų dvyliktokų laiškų“ atrodo, kad šie žmonės puikiai žino, kaip reikia kovoti už savo teises, kad apie neteisybę visuomenė turi sužinoti. Ir tai nėra blogai. Nebūtų, jei būtų kalbama ne apie valstybinius dvyliktos klasės egzaminus.

Dabar atrodote panašesni ne į protingus jaunuolius, žinančius, ko nori iš gyvenimo, o viso labo į nebrendylas, save ir savo draugus Lietuvos žmonėms nupiešiančius kaip visišką skystuolių kartą, kuri viešai bando pateisinti savo blogą pasiruošimą egzaminams ir vaikiškai visą kaltę „sukrauna“ NEC. Dvyliktos klasės egzaminai tikrai nebuvo ir nebus sunkūs tiems, kurie sąžiningai mokėsi iki jų. Pasikalbėkite su savo vyresniais draugais, kurie egzaminus išlaikė labai aukštais balais – garantuoju, daugelis jų netgi sakys, kad prieš egzaminą beveik nesimokė, tik atsipalaidavę pakartojo esminius dalykus, nes juk viską išmoko nuosekliai dirbdami tuos 12 metų. Besiskundžiančių, jog egzaminai per sunkūs, žinoma, buvo ir kai baigiau aš. Visada jų buvo. Bet tie didžiausi skundai skambėdavo iš lūpų tų žmonių, kurie „susiimdavo“ tik dvyliktoje klasėje arba „nesusiimdavo“ visai.

Mieli dvyliktokai, jeigu jūs apsiašarojate pamatę anglų kalbos egzamino užduotis ar nepaliaujate piktintis lietuvių kalbos patikrinimo subjektyvumu, kaip galvojate, ar tikrai galite mokytis universitete? Čia jūsų kas pusmetį (o gal kas pusantro mėnesio) lauks egzaminai, dešimtis kartų sunkesni negu mokykloje.

Tokie egzaminai, kuriems įsisavinti reikės, atrodo, begalę informacijos; egzaminai, į kuriuos atėję ne visada rasite klausimus, esančius dalyko programoje. Ir taip bus visuose geriausiuose Lietuvos universitetuose. Į tokius universitetus, į prestižines specialybes reikia atrinkti tik geriausius mokinius.

Negi verkšlenantiems dėl per sunkaus valstybinio egzamino vieta gerame universitete? Manau, kad ne. Tiek dėl žinių trūkumo, tiek dėl emocinio nestabilumo. Būtent dėl tos priežasties brandos egzaminai niekuomet lengvi ir nebuvo.

Vos nepamiršau – prašau, liaukitės grasinti, kad emigruosite iš tos „talentus išvejančios“ mūsų šalies. Jei jūs galvojate, kad tokiais pareiškimais kažkam įkasite ar priversite susimąstyti, tai tiesiog norėčiau pasakyti, kad konkurencija Lietuvos universitetuose ir be jūsų bus labai didelė.  Sėkmės.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.