Futbolas - viskas puiku, bet jau komentavimas...

Sveiki visi, kurių gyvenimo tempas sustojo, aprimo ir pasikeitė. Kai kas pasiėmė mėnesiui atostogas (įdomu, kaip į tai reaguoja antroji pusė, kuri vietoj to norėtų gulėti saulėtoje Turkijoje), kai kas užgesino savo traktorių ir pastatė mėnesiui į garažą (palauks gi žemės ūkis), o kai kas bando viską suspėti beveik nemiegodamas (kiek kavos išgeriama per dieną ir alaus vakare)... Taip, atėjo ilgai mūsų visų lauktas Pasaulio futbolo čempionatas.

Futbolą komentuoja N.Kesminas (kairėje) ir T.Meškonis.<br>Nuotr. iš LR archyvo nuotr.
Futbolą komentuoja N.Kesminas (kairėje) ir T.Meškonis.<br>Nuotr. iš LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tiesiog futbolo sirgalius

Jun 16, 2014, 2:08 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:48 PM

Labai ilgai lauktas. Lauktas visų, kuriems šis sportas yra numeris vienas. Visi, kurie yra pavargę nuo nekokybiško sporto, persisotinę krepšinio. Atgaiva sielai ir kūnui. Visiškas rojus.

Jau pačios pirmosios varžybos sukėlė daug diskusijų, aptarimų, daugybės nuomonių. Čempionato pradžia tiek man, tiek mano draugams yra labai įdomi ir daug žadanti. Kiekvieną vakarą būna ne viena ir ne du ypatingi varžybų epizodai. Gražūs ir spalvoti vaizdai iš Brazilijos, kokybiškas futbolas, aštrios atakos, griaunanti gynyba, viskas kaip ir nuostabu, bet... komentavimas... Čia reikėtų atskiros apžvalgos.

Kaip vienas bičiulis pasakė, „šis čempionatas kol kas yra geriausias, kurį esu matęs, tačiau visi aptarinėja ne varžybas, o tragiškus mūsų komentatorių pasisakymus“. Ir aš esu tokios pačios nuomonės.

LRT pasirūpino labai geru vaizdu, tikrai įdomios apžvalgos būna prieš ir po varžybų (pagarba juos ruošiančiai komandai), bet pamiršo labai svarbu futbolo transliacijų elementą – kokybišką komentatorių darbą. Aš netikiu, kad Lietuvoje nėra rimtų ir geru komentatorių, kad būtina Tautvydą Meškonį ir Nerijų Kesminą samdyti šiam darbui.

Tiesą, sakant, T.Meškonis man labai neužkliūna. Taip, jo klausantis galima užmigti. Reaguoja į įvartį lygiai taip pat, kaip pasakodamas apie prieš 20 metų vykusių varžybų dalyvių sąrašą. Jokių emocijų, krūva statistikos ir kažkokių istorijų, kurios buvo prieš 50 metų. Bet tiek, to, jį kentėti dar galim, nors aš dar ganėtinai švelniai apie jo stilių pasakiau, ir kaip sakiau, kentėti dar jį galiu, nors didelė dalis mano draugų – negali.

Bet yra ponas N.Kesminas, kuris kažkada buvo geriausias mūsų komentatorius. Taip, jo žinių bagažas yra bene didžiausias iš visų, kas domisi futbolu Lietuvoje. Bet jis galėtų būti tik kaip antras komentatorius. Kaip padėjėjas, bet ne pagrindinis komentatorius. Tas nuolatinis jo kalbėjimas ir jo pauzės... mus visus žudo ir nervina. Kaip gali žmogus profesionalas sakyti sakinį, o viduryje sakinio padaryti pauzę 5-7 sekundžių ir tęsti pasakojimą, arba dar geriau - pradėti sakyti kitą mintį. Įdomu, jis ar pats save supranta, ką pasakoja? Aš nelabai, ir mano bičiuliai nesupranta.

Mes net mąstom, kuo jis užsiima komentuodamas, kad nuolat padaro „tyliu“ ir toliau po ilgos pauzės tęsia savo kalbas. Aš tikrai tikiu, kad netiesa yra tai, kaip vienas mano bičiulis daug kartų matė jį prie LRT būstinės prieš transliacijas geriant alų. Aš nieko neturiu prieš alų, bet ne alų prieš darbą, kurį girdi visa Lietuva. Tikiuosi, kad ponas N.Kesminas susiims ir pradės rišliau ir geriau atlikti savo darbą. Aš juk neprašau, kad jie elgtųsi kaip užsienio komentatoriai, kurie nuolat varžybų metu analizuoja žaidimą, vertina sudėčių pasikeitimas (o ne tik pasako, kad tas keičia tą žaidėją).

Užsienio komentatorių honorarai, aišku, yra didesni, yra didesnė komanda, bet tikrai ir per mūsų kanalą norėtųsi išgirsti ir analizės varžybų metu, o ne sausos statistikos. Juk daug sporto populiarumui turi ir tokie dalykai, kaip to dalyko pateikimas visuomenei.

Pabaigai norėčiau paprašyti, kad LRT dėtų didesnes pastangas ieškant ir parenkant komentatorius. Mūsų nėra prasti, bet turint tik šiuos du, paieškokite dar dviejų, kad dirbtų poromis (aktyvaus būdo komentatorius ir T.Meškonis), N.Kesminas ir, kad ir tas pats Linas Kunigėlis.

Tikiuosi, mūsų šventė nesusigadins dėl tokių dalykų, bet ateičiai norėčiau kokybiškesnio požiūrio į savo darbą.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.