Kodėl dėl auksinės monetos turiu stumdytis eilėje lyg varguolė?

Sužinojusi, kad Lietuvos bankas išleido paskutinę prieš euro įvedimą proginę, dešimties litų auksinę monetą, nuskubėjau jos nusipirkti. Deja, likau be monetos, nes jų pardavimo tvarka iki šiol primena gūdų sovietmetį ir deficito laikus.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa

2014-06-20 11:45, atnaujinta 2018-02-12 16:07

Prie Lietuvos banko kasų nutįso didelė eilė, bet joje stovėti, pasirodo, paprastam piliečiui net neverta, nes gudruoliai numizmatai arba monetų spekuliantai pasidarė popierinį savo sąrašą, pagal kurį buvo sudaryta „tikroji“ eilė.

Supratau, kad jei tu nepriklausai tam klanui – monetą matysi kaip savo ausis. Juo labiau, kad normalūs žmonės dieną dirba ir neturi laiko valandų valandas stumdytis eilėse.

Pamaniau, kad šiuolaikiniame amžiuje tokia prekyba yra kažkokia nesąmonė. Gal yra kitų būdu? Pažįstamas žmogus patarė ieškoti spekuliantų. Bet kodėl aš jiems už monetą turėčiau mokėti kelis kartu brangiau?

Gal monetą galima įsigyti internetu oficialiai iš Lietuvos banko? Pasirodo, kad galima. Bet ne, jau negalima....

Užsiregistravau Lietuvos banko puslapyje internete, tačiau jokių monetų prekyboje nėra. Bankas informavo, kad pirmas dvi dienas prekyba vyksta jo kasose, o jei kas lieka pasiūlo įsigyti monetas ir internete. Suprantama, kad internetui nieko nelieka, nes monetas išperka kasose per pačią pirmą dieną.

Kaip supratau, Bankas priima ir išankstinius užsakymus, tačiau norint patekti į laimingųjų ratą užsakymą reikia atlikti iškarto, kai tik nusprendžiama dėl naujos monetos leidybos. Taip išeina, kad paprastas žmogus turi nuolat sekti Lietuvos banko vadovų įsakymus, kad sužinotų, kad kažkada pasirodys nauja moneta ir tada skubiai ją užsisakyti?

Šioje istorijoje man taip pat įdomu, iš kur pačias populiariausias progines monetas gauna šalies vadovai, ministrai? Negi ir jie stumdosi su varguoliais eilėse. Greičiausiai ne. Jiems atneša vėliau, kas lieka iš po prekystalio.

Cirkų cirkas.

***

Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos, Pinigų gamybos organizavimo ir ekspertizės skyriaus atstovės Audronės Gruodytės komentaras:

Vadovaujantis Lietuvos banko valdybos patvirtintomis taisyklėmis, kolekcines ir proginės monetos parduodamos Lietuvos banko kasose pagal išankstinį ar einamąjį užsakymą arba be jo, taip pat jų galima įsigyti iš numizmatinių vertybių platintojų, sudariusių sutartis su Lietuvos banku.

Internetu iš anksto pirkėjai gali įsigyti numizmatinių vertybių užsisakydami jas Lietuvos banko interneto svetainėje, taip pat pateikti užsakymą ir kitais būdais: el. paštu, faksu, paštu arba pristatyti į Lietuvos banko raštinę.

Išankstiniams užsakymams skiriama 50 proc. kiekvienos numizmatinės vertybės. 10 litų aukso monetos iš serijos "Lietuvos mokslas", skirtos baltistikai, išankstinis rezervavimas buvo pilnai išnaudotas, t.y. 50 proc. monetų tiražo užsisakyta iš anksto, vienas asmuo galėjo užsisakyti ne daugiau kaip po 2 monetas.

Pirmas dvi dienas nuo išleidimo į apyvartą dienos monetų galima buvo įsigyti visose Lietuvos banko kasose, vienam asmeniui taip pat ne daugiau kaip po 2 monetas.

Monetų planas, išleidimo laikas, pardavimo kaina, dizainas taip pat išankstinio užsakymo pradžia taip pat skelbiami internetinėje svetinėje.

Manome, kad pirkėjams sudaryta galimybė pasirinkti priimtiniausią monetos įsigijimo būdą.

Apie monetą:

Lietuvos banko išleistoje baltistikai skirtoje 10 litų kolekcinėje monetoje meniškai įamžintas gintarinis skridinys – storą, netaisyklingos formos sagą primenantis neolito laikų archeologinis radinys, priskiriamas baltų kultūrai.

Ši moneta – antroji iš serijos „Lietuvos mokslas“. Pirmoji išleista 2012 m. ir skirta Lietuvos širdies chirurgijos laimėjimams garsinti. Trečioji, fizikai skirta moneta bus išleista po poros metų. Leisdamas šią seriją, įamžintinas mokslo sritis Lietuvos bankas aptaria su Lietuvos mokslų akademija.

10 litų kolekcinė moneta, skirta baltistikai, nukaldinta iš 999 prabos aukso, jos skersmuo 13,92 mm, kokybė proof, masė 1,244 g.

Monetas nukaldino UAB „Lietuvos monetų kalykla“. Tiražas – 5000 vienetų. Moneta kainavo 210 litų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.