Jauna patriotė interneto komentatoriams: esate bjaurūs patys sau

Turėdama nemažai laisvo laiko, dažnai atrandu save skaitančią įvairaus tipo straipsnius įvairiuose tinklalapiuose. Radusi straipsnį, kuriame kalbama apie opias ir kitiems jautrias temas, dažnai mėgstu paskaityti komentarus ir sužinoti kitų žmonių nuomonę.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Lubytė

Jul 13, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:37 AM

Dažniausiai ta nuomonė būna išreikšta necenzūriniais žodžiais, kurie rėžia akį ir atskleidžia tikrąjį žmogaus tikslą komentuojant – ne anonimiškai padiskutuoti, o tiesiog anonimiškai išsilieti. Ir štai tokiose situacijose pasiklystu ir randu kitą pomėgį – skaityti komentarus apie kitų žmonių komentarus.

Šioje situacijoje taip pat vyrauja tam tikras tikslingumas – vieni pritaria piktai nuomonei, o kiti neretai mesteli skambią frazę: „tokie tie lietuviai, kad tik užsipult...“. Būtent ši frazė jau ilgą laiką neramina mane ir pastebiu, jog į ją vis skaudžiau reaguoju.

Ne dėl to, jog giliai širdyje pritariu šiam nusivylimui mūsų tauta – kaip tik priešingai. Mano akis dažnai užkliūna ne tik už komentarų, bet ir už gausybės straipsnių, kurie tiesiog alsuoja ta fraze.

Nusivylimu, peikimu ir praktiškai gėdijimusi savo tautos žmonių. Žodis „lietuvis“ mums patiems lietuviams tampa nebe žodžiu, nurodančiu tautą, o būdvardžiu turinčiu neigiamą reikšmę.

Niekada nemaniau, kad užaugusi tapsiu tokia patriote ir taip didžiuosiuosi šalimi, kurioje užaugau. Bet vos tik ėmusi studijuoti universitete iš tiesų supratau, kokia nuostabi ši šalis ir kaip kiekvienas ja turėtų didžiuotis.

Studijuoju Lietuvoje su žmonėmis, atvykusiais iš 25 įvairių pasaulio šalių ir jų dėka, ėmiau šią šalį matyti kitaip.

Žmonės, atvykę iš tokių šalių kaip Amerika, Olandija, Danija, lieka sužavėti daugybe dalykų, apie kuriuos mes turbūt net nepagalvojame. Jie lieka sužavėti varške, šokoladu ir vandeniu, kurį gerdamas nebijai, jog užsikrėsi.

Jie žavisi čia esančiais žmonėmis ir jų paprastumu. Taip, galbūt mes nesišypsome visiems, kaip kad dažnai tai daro amerikiečiai, bet, jei šypsomės, toji šypsena yra tikra ir nuoširdi.

Mes nesame „faini“ visiems, bet būtent dėl to draugystė su mumis yra daug labiau vertinama. Mes esame tylūs, darbštūs ir kuklūs žmonės, kurie žino, jog savo vertę reikia užsitarnauti ir būtent dėl to esame vertinami. Mes nesame sugadinti materialistai ir vis dar atskiriame tikrąsias vertybes.

Mūsiškiai bėga vis kažkur kitur, tačiau daugybė žmonių, iš šalių, į kurias kiti bėga, traukia čia. Kodėl? Nes mes dar nesame suteršti ir galbūt lėtokai, bet judame į priekį. Mes turime nuostabią gamtą, didingą istoriją, kalbą, kuri unikali ir atspindi mus – mes esame tikslingi.

Mūsų technologiniai pasiekimai ir darbštumas padeda mūsų žmonėms vis labiau įsitvirtinti pasaulyje. Mūsų skaudi, bet pamokanti istorija užgrūdino mus ir išmokė nepasiduoti. Kodėl „lietuvis“ mums patiems vis dar atrodo toks neigiamas ir bjaurus?

Piktų žmonių yra visur ir jų visada bus. Ar tas žmogus būtų lietuvis, anglas ar ispanas, jis visuomet nepatingės išreikšti savo piktą nuomonę kur tik galės.

Kaip sakoma, kaimyno žolė visada žalesnė atrodo, tačiau mes, lietuviai, turime tiek daug gero. Lietuviai nėra menka tauta, mes patys save sumenkiname, atkreipdami dėmesį tik į neigiamus dalykus ir ignoruodami visus teigiamus.

Juk reikia nepamiršti, jog, kiti mus mato taip, kaip mes matome patys save.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.