Jaunos šeimos skundas: VMI sujaukė išsvajotų atostogų planus

Esame ne išskirtinė jauna šeima, paėmusi paskolą buto pirkimui. Nors palūkanos yra nemažos, pernelyg nesiskundžiame. Tai buvo mūsų pasirinkimas, esame pasirengę prisiimti finansinę atsakomybę ir vykdome savo įsipareigojimus tiek bankui, tiek valstybei.

Ernesta guodžiasi mintimi, kad vėliau grąžintus pinigus skirs Kalėdoms.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Ernesta guodžiasi mintimi, kad vėliau grąžintus pinigus skirs Kalėdoms.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta

2014-07-28 15:52, atnaujinta 2018-02-11 16:40

Abu su vyru esame dirbantys žmonės, atlyginimus gauname „baltais“ pinigais. Sukamės neprašydami pagalbos ar pašalpų, kartais tenka susiveržti diržus, kartais tenka pataupyti, tačiau vasarą visada galėdavome šiek tiek lengviau atsikvėpti – mums ir mūsų vaikams įgyvendinti kuklius atostogų planus padėdavo mokesčių permokų gražinimas.

Deja, šiemet parašę prašymus atostogoms liepos mėnesiui (kaip ir kasmet), likome nemaloniai nustebinti. Nesuprantu, kokia to priežastis, tačiau liepos mėnuo ir atostogos jau beveik pasibaigė, o mokesčių permoka į mano sąskaitą taip ir nesugrįžo. Teko atsisakyti visų planų, kuriuos su vaikais kūrėme nuo pat šventų Velykų ir suktis kaip išmanome, kad tik netektų to trumpo laikotarpio, kada galime pabūti visi drauge, praleisti sausakimšuose miesto paplūdimiuose. Jei ne draugai, turintys sodybą Molėtų rajone ir sutikę savaitei priglausti mūsų šeimyną, per metus sutaupytos sumos nebūtų užtekę net savaitgaliui užmiestyje.

Mokesčius deklaravome internetu ir tikrai ne paskutinę minutę – visus dokumentus sutvarkėme ir pateikėme VMI dar balandžio mėnesio viduryje, tad ir mokesčių permoką tikėjomės gauti vėliausiai birželio mėnesį. Kai šito nesulaukusi birželio mėnesio pabaigoje paskambinau į VMI sužinoti, ar deklaracijoje nėra įsivėlusi klaida, man pasakė: deklaracija dar nėra patikrinta specialisto. Buvau paprašyta paskambinti po dviejų savaičių. Konsultantei, kuri su manimi kalbėjo telefonu, neturiu nei mažiausio priekaišto. Nors teko ilgokai palaukti, kol atsilieps, mergina buvo tikrai maloni ir labai mandagi. Deja, negalėjo pateikti jokios konkrečios informacijos.

Paskambinusi po dviejų savaičių, sužinojau, kad deklaracija „dar peržiūrima“, o jei bus rasta klaida, aš tikrai gausiu pranešimą apie tai.

Iki šios dienos nėra jokio pranešimo apie klaidą, ir jau pradedu bijoti, kad pranešimas atsiras paskutinėmis liepos dienomis ir tada permoką (po klaidos ištaisymo) susigrąžinti pavyks tik per devyniasdešimt kalendorinių dienų. Vadinasi rudenį. Pasiguodžiu bent tuo, kad Kalėdoms pinigai tikrai turėtų sugrįžti, tad vaikai (taip ir neaplankę žadėto Jūrų muziejaus), galės pasidžiaugti nors gausesnėmis Kalėdinėmis dovanomis.

Permokos negavome iki šiol ir dabar jau žinau, kad mes ne vienintelė tokia šeima. Daugybė pažįstamų, laukusių mokesčių permokos grąžinimo, jos iki šiol dar nėra gavę. Kai kurie, planuodami biudžetą, tuos pinigus taip pat įtraukdavo ir dabar liko it musę kandę. Permokas pažadėta grąžinti iki liepos 31 dienos, daugiau iš VMI konsultantų nieko sužinoti nepavyko. Nei paaiškinimų, kodėl šiemet viskas taip vėlavo, nei atsiprašymų.   VMI buvo ta valstybinė institucija, kurios darbu iki šių metų aš negalėjau skųstis. Sumokėdavau mokesčius ir miegodavau ramiai, puikiai žinodama – viskas gerai, mokesčių permokos bus sugrąžintos. Pradžiuginsime vaikus atostogomis, patys nors trumpam atitrūksime nuo kasdienybės. Mes galime pasitikėti tais, kuriems nuteka bene pusė mūsų atlyginimo (čia neskaičiuojant „paslėptų mokesčių“, tokių kaip PVM perkant būtiniausias prekes parduotuvėse ir akcizo mokestis degalams).

Dabar jau pradedu svarstyti, ar Lietuvoje liko nors viena valstybinė įstaiga, kur tikrai rūpinamasi žmonėmis. Svarstau svarstau ir, giliam savo liūdesiui, niekaip negaliu tokios prisiminti.

***

VMI atstovas Darius Buta teigė, jog pagal įstatymus institucija yra įsipareigojusi permokas grąžinti iki liepos 31 dienos. 

„Šiandien (liepos 31 d.) yra paskutinė diena, kai Mokesčių inspekcija turi pervesti gyventojų pajamų mokesčio permoką gyventojams, kurie pasinaudojo lengvata ir kurie pateikė teisingas deklaracijas iki gegužės 2 dienos.

Ką reiškia tikėjosi gauti birželio mėnesį? Įstatymas labai aiškiai įpareigoja mokesčių inspekciją pinigus pervesti iki šios dienos. 

Ką reiškia planuotis atostogas, jeigu tu gali planuoti tik tokį dalyką, kad pinigai tave gali pasiekti liepos 31 dieną?

Taip, Mokesčių inspekcija visada stengiasi permokas grąžinti kuo greičiau. Žinoma, planuoti reikia, bet patarčiau tą daryti atsargiai, nes permoka gali būti grąžinta ir paskutinę dieną.

Reikia pažymėti, kad jeigu gyventojas pateikia deklaraciją, o ten yra klaidų, duomenų neatitikimų, tada reikia ją tikslinti. Tokiu atveju mokesčių mokėtojui visada yra išsiunčiamas laiškas, ir jis kartu su inspekcija sprendžia klausimą. Be abejo, reikia pasitikrinti elektroninėje deklaravimo sistemoje, ar deklaracija priimta, ar Mokesčių inspekcija neprašo papildomų duomenų, ar nurodytas teisingas sąskaitos numeris“, - aiškino D.Buta.

Jis pabrėžė, kad iki šiandien jau 612 tūkst. gyventojų savo sąskaitose turi 208 mln. litų grąžintų permokų už praėjusius metus.

„Šiandien mokesčių inspekcija tikrina paskutinį tūkstantį sudėtingų deklaracijų, ir, jeigu jos bus teisingos, mokesčių mokėtojams šiandien bus pervesti dar apie 900 tūkst. litų“, - informavo D.Buta.

Kodėl šiemet šeima negavo pinigų anksčiau?

„Mokesčių inspekcija stengiasi pinigus pervesti kuo greičiau, atsižvelgdama į biudžeto pajamas. Nes, na įsivaizduokit, jeigu visiems pinigai būtų pervesti, pavyzdžiui, gegužės 3 dieną. Tuomet savivaldybės, kurioms tenka gyventojų pajamų mokestis, tiesiog neturėtų pinigų išmokėti atlyginimų ar atostoginių tiems patiems gydytojams ar mokytojams. Institucija privalo nepažeisdama įstatymų laviruoti tarp numatomų pajamų savivaldybei ir gyventojams“, - kalbėjo VMI atstovas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.