Pagimdžiusią moterį žemina jos vyro elgesys lovoje

Yra tokia problema. Norėčiau išgirsti psichologo nuomonę.

Mylimės gal tik kartą į mėnesį. Aš noriu, o jis vis mane atstumia.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Mylimės gal tik kartą į mėnesį. Aš noriu, o jis vis mane atstumia.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija

Sep 11, 2014, 7:43 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:25 PM

Su vyru susipažinom prieš 4 metus. Po kelių savaičių pradėjome gyventi kartu. Jis labai tiesus žmogus , tai nėra blogai, tik kartais išmuša iš vėžių.

Aš turiu dukrą, jai šiuo metu septyneri. Na, atrodo, kad priėmė labai gerai, auklėja ir laiko savo dukra. Ir neseniai pagimdžiau sūnų.

Atrodo, viskas gerai, tik va su vyru neįmanoma susikalbėti. Bandau teisinti jį, kad dirba, pavargsta, neseniai įsigijome išsimokėtinai mašiną, tai nė mėnuo nebuvo  praėjęs, kai padarė avariją – vis nauji rūpesčiai. Aš dar po vaiko gimimo nedirbu, nauji vargai ir panašiai.

Bet pati matau kad kažkas jam neduoda ramybės – geria nuolat. Nėra, kad nusitašęs vaikščioja, bet kiekvieną dieną gerti – irgi ne kažką.

Labai pykstamės. Tereikia pasakyti ne tokį žodį – užsipuola, visaip išvadina.

Kelis kartus buvo, kad radau žinutes: norėjo susitikti su kitomis moterimis, bet jos atsisakė (bent taip sms buvo parašyta). Kol mašina nebuvo sugedusi, išvažiuodavo kažkur. Bijau blogiausio, bet ir bijau nepasitikėti.

Bandžiau kalbėtis: tik pradedu, tai apšaukia ir išvadina, kad nepasitikiu, ir jei taip, tai varo iš namų. Nebežinau nė ką daryti... Paskui praeina pykčio priepuoliai, ir vėl gerai, gali kaip su žmogumi šnekėtis.

Nežinau, kaip su juo bendrauti. Nėra rankos pakėlęs ir abejoju, ar taip galėtų padaryti. Bet jo elgesys labai pasikeitė: iš mylinčio vyro virto alkoholiu dvokiančiu, viskuo kaltinančiu ir visaip įžeidinėjančiu monstru.

Gal jam čia dėl sūnaus dar sunku atsigauti?

Mylimės gal tik kartą į mėnesį. Aš noriu, o jis vis mane atstumia. Tai skaudu. Atrodo, lyg maldauti turėčiau, o tai žemina mane kaip jo moterį. Jeigu pradedu kažką daryti, atstumia.

Galvoju blogiausia. Bet žinau, kad jis neturi tam laiko. Ir vis palieka telefoną namie. Nėra buvę, kad slapta kalbėtųsi ar kažką panašaus, lyg ir nesislepia.

Kaip galvojat, gal čia vidurio amžiaus krizė anksčiau prasidėjo? Jam 28, aš esu pirma moteris, su kuria jis gyvena. Buvo draugių bet negyveno kartu.

Patarkit ką nors. Jis labai nervingas. Gal jam kokių raminančių arbatų pradėti duoti ar vitaminų?

***

Komentuoja psichologė Ramunė Želionienė:

Puiku, kad skaitytojai dalinasi savo istorijomis, kurių pamokos gali praversti mums visiems.

Taigi, pirmoji pamoka: jei vyras išmuša iš vėžių moterį, moteriai reikia dar labiau stengtis likti savo vėžėse. Moterys yra apdovanotos intuicija, todėl moteriai šiame gyvenime labai svarbu išmokti ja tinkamai naudotis. Jei darote tai, ką liepia Jūsų širdis, paisote žmogiškųjų vertybių, leiskite sau elgtis taip, kaip Jums atrodo geriausiai. Tik nenorėkite, kad dar ir vyras ar kiti Jums pritartų. Atkaklumas yra labai svarbus. Kai iš vėžių išmuša moteris vyrą, vyrui nelieka kitos išeities, tik mokytis būti tvirtesniu.

Antroji pamoka: nė vienai moteriai neverta pradėti gyventi su vyru nuo pažinties praėjus 2 savaitėms. Kai kūnai pradeda vienas kitą traukti, labai svarbu neprarasti proto ir stengtis pažinti žmogų, jo pasaulėžiūrą, jo vertybes, kol moteris prie jo neprisirišo. Mat moters psichika taip veikia, kad prisirišus labai sudėtinga atsirišti. Štai kodėl daug moterų gyvena nesėkminguose santykiuose ir kankinasi. Ne todėl, kad labai myli, o todėl, kad labai prisirišusios.

Geriausi santykiai vystosi santuokoje. Todėl jei po 2 savaičių nuo susipažinimo du žmonės pradeda gyventi kartu, bet po 4 metų bendro gyvenimo pasikviečia netgi vaiką, o santuokai laikas dar neatėjo, kyla didžiulė grėsmė nestabilumui šeimoje. Jos išvengti gali tik dvasingi, brandūs, laisvi, save sveikai mylintys žmonės. O dauguma tokiais nesame. Todėl, pradėję gyvenimą kartu be jokios rimtos priežasties, turite suskubti atrasti rimtą priežastį bendram gyvenimui. Santuoka – tai savotiška tarnystė vienas kitam, kai reikia pakęsti vienas kitą meilėje, šviesoje.

Trečioji pamoka: žmogus šioje žemėje geriausiai gyvena pagal savo galimybes. Todėl poreikius ir galimybes verta derinti, kad nereikėtų imti kreditų, paskolų ir pan. Skolos tarsi nejučiomis slegia žmogaus psichiką, kuri pradeda sproginėti. Tyrimais nustatyta, kad paskolas, kreditus ir pan. turintys žmonės jaučiasi labiau pažeidžiami už tuos, kurie gyvena pagal savo galimybes. Ir visai nesvarbu, kokiam veiksmui mus skatina bankų ir kreditinių kompanijų reklamos.

Ketvirtoji pamoka: nors moteris vyrui yra šiek tiek mama, visgi labai verta pasistengti, kad vyras turėtų galimybę būti vyru, dideliu, atsakingu. Šioje situacijoje susidaro vaizdas, kad moteris, prieš kurią psichologiškai smurtaujama vartojant alkoholį ir darant kitus jai nemalonius dalykus, nesąmoningai siekdama išsaugoti santykius, pradeda nesusivokusiam vyrui būti kaip mama, t.y. pakenčia jo grubumą, nepagarbą, prisileidžia jį arti, net vitaminais ketina pasirūpinti. Nes mamos nepyksta, myli besąlygine meile. Tokia meilė vyrus išlepina ir jie tampa panašūs į parazitus arba į tokius, koks paveikslas išniro šioje istorijoje. Nuo tokių mamų, dėl kurių elgesio vaikai darosi nepatenkinti, o tai šioje situacijoje akivaizdu, vaikai anksčiau ar vėliau pabėga. Nes vyrai nenori gyventi su mamomis, jiems reikia moterų, kurios juos ne tik mylėtų, bet ir dovanotų jiems iššūkius. Jis Jus koneveikia, o Jūs jam vitaminų??? Kur gi dingo moteriška savigarba???

Penktoji pamoka: neverta pradėti kurti šeimos su alkoholį, ypač stresinėse situacijose, vartojančiu žmogumi, nes santuokoje bus tik dar blogiau. O jei vyras labai Jus myli ir moteris labai myli vyrą, galima palaukti, kol alkoholio vartojimas liausis ir tik tada susituokti. Jei vyras prieš gyvenimą kartu nevartojo alkoholio, bet pradėjo vartoti, verta labai susirūpinti dėl moteriško indėlio į šį procesą. Jau užsiminiau apie galimą hiperglobą, teisinimą ir žiūrėjimą į vyrą ne kaip į vyrą, bet kaip į vaiką, kurį reikia teisinti, tikrinti ir pan. Dažniausiai alkoholį pradeda vartoti silpnos valios, vidinės stiprybės stokojantys vyrai, patiriantys nesėkmes darbinėje veikloje, nepakankamai gaudami pastiprinimų, stokodami pagarbos, žavėjimosi jais, nepasiekdami savo išsikeltų tikslų ar jų net neturėdami, vartoja alkoholį tie, kurie savęs nemyli ir jaučiasi nevykėliais.

Tačiau vyriška psichika su brandesnių vyrų pagalba, su specialistų pagalba pajėgi ir be alkoholio išeiti iš šio užburto įtampos rato. Ne visi vyrai geba iš savęs pareikalauti įveikti kasdienius rūpesčius. O vyrai, kurie vaikystės pirmame septynmetyje nebuvo labai mylimi tėvų, vėliau taip pat nepatyrė didelio artumo šeimoje, gali visą gyvenimą būti tam tikroje egzistencinėje duobėje, kuri vadinasi „noriu, kad mane mylėtų“. Vieni nuodijasi alkoholiu, kiti įninka į pornografinius saitus, treti nuolat ieško moterų bendrauti, iš kurių gautų komplimentų bei kitų savimeilės glostymo patyrimų ir pan.

Tokioje situacijoje sąmoningesnis vyras galėtų pats imtis veiksmų ir nusipelnyti pačių artimiausių žmonių meilės, pagarbos ir pan. Bet tai nėra lengviausias kelias. Išgerti, susitikti su kažkokia moterimi, pasvajoti apie kitas yra kur kas lengviau nei prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą, kuris paties vyro netenkina. Moteris yra labai didelė, plati ir galinga, kiekviena gali pasirūpinti vienu vyru kuo puikiausiai. Ne visi vyrai tą supranta, vertina, gerbia, todėl ir eikvoja savo galias malonumams, nuo kurių tik bėdos ir jokios naudos.

Šeštoji pamoka: kai vyras geria kiekvieną dieną, jis yra alkoholikas, o ne šiaip „ne kažką“. Jam reikia pagalbos. Geriančio vyro aplinka yra žalinga vaikams visomis prasmėmis. Moteriai, auginančiai du vaikus, toks vyras – ne gyvenimo lengvintojas, o sunkintojas, našta. Nuolat vartojančio vyro protas mąsto klampiai, vertybės vis praskiedžiamos, todėl nenuostabu, kad užmezgami santykiai su kitomis moterimis. Nesidžiaukite, kad pagal sms jiems susitikti nepavyko. Jums svarbiausia yra įsisąmoninti, kad štai tokius ketinimus turi Jūsų vyras. Padorus vyras, turintis moterį ir du vaikus, nesusitikinėtų su kita moterimi. Juo labiau, vyrams nebūdinga susitikti su moterimi skaityti knygų.

Šioje žemėje yra per daug moterų, kurios tokiose kritinėse situacijose nusižengia moralei ir padeda patenkinti vyro ir savo pačius primityviausius poreikius, įsivaizduodamos, kad gelbsti santuoką, kad gelbsti savo gyvenimus ir pan. Yra labai daug neištikimybės formų, tad nepadoraus elgesio neverta teisinti. Jūs tikrai esate verta daugiau nei šniukštinėti po vyro telefoną ir kažką rasti. Radote, pamatėte, Jums viskas aišku. Darykite sprendimą. Ne visam gyvenimui: valandai, dienai, mėnesiui.

Jūs užduodate vyrui nepatogų klausimą, nuo alkoholio savitvarda prasiskiedusi neveiki, todėl jis sugeba tik pykti. Ir jokia čia ne vidurio amžiaus krizė. Žmogus šalia Jūsų yra nelaimingas. Bet tik nuo jo priklauso, ką jis su ta savo nelaime daro. Jums prieš akis – jo konkretus pasirinkimas, kuris Jūsų netenkina. O Jūs jį bandote kaip mažvaikį teisinti.

Septintoji pamoka: kai pora pasikviečia vaiką, jis turėtų būti laukiamas abiejų žmonių. Todėl nesuprantama, kaip atsigauti reikia po vaiko gimimo? Vaiku normalūs žmonės džiaugiasi. Yra labai daug porų, kurie džiūgauja dėl pirmus mėnesius buvusio lyg ir nepageidaujamo nėštumo. Jūs kaip moteris buvote labai atsakinga už vaikelio pradėjimą. Yra labai daug situacijų, kai nėštumai vyrus užtinka staiga. Ir už tai atsakinga yra labiau moteris. Nes, išskyrus išprievartavimą, be moters valios ir noro apvaisinti moterį nepajėgus nė vienas vyras.

Turite dabar tokią situaciją, kokią turite, būkite budri, mylėkite vaikus, mylėkite save ir liaukitės teisinti kitą suaugusįjį šalia Jūsų. Tai jo pasirinkimas – degraduoti. Jam reikia profesionalios pagalbos, o ne Jūsų hiperglobos su vitaminais. Jaunas vyras, pakils iš duobės. Ir Jūs galite jam padėti.

Labai sunku konkretaus ką patarti, tad nurimusi pasistenkite pajausti, kaip ir ko norite, kas būtų geriausia Jums ir vaikams. Jūs neprivalote skirtis su šiuo vyru, bet tikrai esate verta daugiau, nei negražių žodžių iš girto žmogaus vaikų akivaizdoje.

Neaišku, kodėl Jūs norite intymių santykių su taip besielgiančiu vyru. Greičiausiai, kad taip pat per mažai mylite save. Nes moteris, kuri save myli pakankamai, labai save gerbia, vertina ir brangina. Jūs net nežinote, ar jis Jums ištikimas, o mylitės su didele grėsme užsikrėsti nežinia kokiomis ligomis. Sakoma, kad kai moteris mylisi su neištikimu net ir mintyse vyru, ji save labai išeikvoja, mylisi su visomis vyro išsvajotomis sugulovėmis ir labai kenkia savo sveikatai.

Tokiose situacijose moterims rekomenduojama atsiriboti nuo vyro: neturėti intymių santykių, liautis juo rūpintis (skalbti, daryti valgyti), o geriausiai pagyventi atskirai. Fizinė atskirtis nuramins kūną, protą, sielą ir pati susivoksite, kaip norite gyventi. Pasiūlykite vyrui ieškoti pagalbos anoniminių alkoholikų grupėse, bet nebūkite įkyri pagalbos teikėja jam. Ir jam reikia erdvės. Užaugti iki vyro, kurį galėsite gerbti.

P.S.: kai vyras viduje išgyvena sudėtingas situacijas, patiria didžiulę įtampą, jis nesugeba pagalvoti apie viską, todėl, net jei ir turėtų ką slėpti savo telefone, gali apie tai nepagalvoti. O gali būti, kad jam jau viskas vienodai šviečia, todėl tik ir laukia, kol Jūs ką nors radusi supyksite ir tuomet nutrauksite santykius su juo. Už jį. Nes patogiausia nedaryti nieko. Jūs turite du vaikus, šioje situacijoje nedaryti nieko tiesiog negalite.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją