Kalėjimo pareigūnas darbe kasdien nerimauja dėl savo sveikatos

Dalinuosi aš šia rėksminga istorija su Jumis visais ir lyg tarp kitko dar vis pasitikrinu aš savo pulsą nejučiom. Ir tai darau aš pastarosiomis dienomis labai jau nuolatos, nes prieš savaitę vieną aš ėmiau darbuotis tokioje įstaigoje, į kurią linkėt papulti yra blogo tono ženklas. O tai yra, kaip visi suprantate, kalėjimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Kalėjimo pareigūnas S.B.

Nov 9, 2014, 1:18 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 11:10 PM

Kaip ten ilgėja dienos aš čia Jums visai ir nerašysiu, bet parašysiu, kodėl taip vis nerimauju dėl to savojo spaudimo ir dėl tos bendros sveikatos būklės.

Manote, man nuteistieji ją gadina? Taip, jie ją gadina, bet dar labiau mane glumina ir neramina tai, kad, praėjus jau savaitei nuo tarnybos pradžios, aš dar nesu draustas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD). Jį turi praktiškai visi, o aš, atlikdamas sąžiningai savąją pavojingą tarnybą šiai valstybei, dar vis neturiu.

Tai skandalinga ir mažai įtikėtina turbūt daugeliui, bet tai – pati tikriausioji tikrovė, nes aš tikrinau elekroniniu būdu savąjį draustumą Valstybinės ligonių kasos (VLK) sistemoje. Man pasirodė atsakymas kompiuterio ekrane su dideliu šauktuku priešaky ir jis įspėjo mane nedviprasmiškai, kad aš nesu draustas PSD.

Tuomet ėmiau aš sau ir pasiskambinau į VLK, ir atsiliepusi telefonu viena miela ponia dar kartelį patvirtino, kad jei aš dirbu valstybei be galo pavojingą darbą ir jei man kas nors nutiks, tai už pasekmes pats ir susimokėsiu. Ir dar pilną kainą, nes nemokamų sveikatos paslaugų aš neregėsiu.

Bet aš ir tuo nepatikėjau, maniau, gal kas nevykusiai čia pajuokavo, nes negali gi būti taip, kad valstybė negydytų savojo pareigūno. Tad nutariau aš parašyti ilgą ilgą elektroninį laišką į VLK, bet ir tuo aš nieko nepešiau visai, nes man atsakyme sugeneruota buvo visiškai tas pats – kad valstybė manęs nedraudžia.

Tad taip išeina, kad dabar tokia labai niūri tikrovė – kalinį gydys, o tą, kuris rūpinasi nuteistaisiais ir visuomenės saugumu – ne!

Būtų labai juokinga, jei nebūtų labai graudu ,bet yra mūsų valstybėje sistemų, kurių sveiku protu nesuvoksi ir neverta to bandyti padaryti. Bet su tuo kovoti viešumu tai tikrai daugiau nei verta ir net būtina!

Nes panašu, kad „Sodra“ vėluoja teikti informaciją ligonių kasai, o kenčia ir yra priverstas rizikuoti paprastas žmogus!

Aš tikiuosi, kad artimiausiu metu viskas stosis į savas vietas ir „Sodra“ pagaliau atliks tai, ką ji ir privalo padaryti laiku. Bet jei ne, ir man kas nors nutiks, tai su ta beviltiškai praskolinta valstybine kontora aš kovosiu iki pat galo, nes manyje labai gajus tas principas – be garbės nepakelti ir be kovos nenuleisti!!!

***

VLK komentaras:

Pirmiausia norėtume atkreipti dėmesį, kad kiekvieno žmogaus draustumas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) yra nustatomas pagal asmens duomenis (vardas, pavardė, asmens kodas) ir tikrinamas VLK administruojamame specialioje duomenų bazėje – Draudžiamųjų registre. Tad be šių duomenų laiško autoriaus draustumo išsiaiškinti negalime.

Suabejojęs dėl savo draustumo, kiekvienas turėtų kreiptis į teritorinę ligonių kasą pagal gyvenamąją vietą su savimi turėdamas asmens dokumentą.

Sprendžiant iš pateiktos informacijos, tikėtina, kad šis žmogus dirba pagal darbo sutartį. O įsidarbinant pagal darbo sutartį, darbdavys privalo pranešti „Sodrai“ apie jo darbo pradžią ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki darbo pradžios. „Sodrai“ gavus duomenis apie įdarbintąjį, jie įrašomi į „Sodros“ registrą ir patenka į Draudžiamųjų registrą. Net jei šie duomenys vėluotų, draustumo nustatymo pradžiai tai neturi įtakos – žmogus bus apdraustas dirbančiųjų grupėje nuo įdarbinimo datos.

Kita vertus, galėjo būti taip, kad iki įsidarbinimo dienos laiško autorius buvo nedraustas, nes nemokėjo PSD įmokų, taigi galėjo pažeisti mokestinės prievolės reikalavimą. Lietuvoje, kaip ir daugumoje ES šalių, draustis, t.y. mokėti PSD įmokas, yra prievolė (privaloma). Tad nemokantys PSD įmokų netenka draustumo, o tai reiškia, kad ir už gydymą jiems tenka susimokėti.

Svarbu žinoti, kad jei žmogus pakeičia darbą, t.y. iš vienos darbovietės pereina į kitą, galimybė gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis kompensuojamas paslaugas galioja dar vieną mėnesį po darbo sutarties nutraukimo. Praėjus daugiau kaip mėnesiui ir nemokant PSD įmokų, draustumas nutrūksta.

Jei toks žmogus tikrinasi savo draustumą VLK interneto svetainėje ir gauna atsakymą „Nedraustas“, tai reiškia, kad sveikatos draudimas jau yra nutrūkęs, t.y. žmogus mažiausiai antrą mėnesį PSD įmokų nemoka (arba už jį nemokamos PSD įmokos).   Draustumas yra labai svarbus, nes tik apdraustieji turi teisę į gydymo paslaugas, kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones, už kuriuos mokama iš PSDF biudžeto.

Visais atvejais kiekvieno žmogaus draustumo istorija gali būti nustatyta pagal Draudžiamųjų registro duomenis. Todėl ir raginame visus, abejojančius ar jie yra apdrausti, pasitikrinti draustumą internete  arba kreiptis į ligonių kasas pagal gyvenamąją vietą su asmens dokumentu.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.