Buvę verslo partneriai mane seka, grasina „kulka į galvą“

Kadangi esu tokioje situacijoje, kurios nelinkėčiau net savo priešams, nusprendžiau parašyti čia, kad kitiems būtų aišku, kodėl geriau eiti dirbti į „Maximą“, o ne pradėti savo verslą. Na, nebent kas nors (nors ir mažai tikėtina), man padės arba pasiūlys, ką daryti esant tokioje padėtyje.

Verslininkas patikėjo menkai pažįstamais žmonėmis, kurie jo gyvenimą pavertė košmaru.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Verslininkas patikėjo menkai pažįstamais žmonėmis, kurie jo gyvenimą pavertė košmaru.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

T.

Nov 17, 2014, 12:36 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 7:14 AM

Viskas prasidėjo maždaug prieš 4 metus. Pradėjome su drauge paprastą verslą. Tai, ką mokam – kompiuterių, telefonų bei kitos elektronikos remontą. Šiaip ne taip susikūrėme gerbūvį ir ramiai dirbome.

Po poros metų susipažinome su kitos įmonės „vadovu“ (V.V.), kuris pradėjo siūlyti susijungti, pradėti „rimtą“ verslą, persikelti į populiaresnę vietą, tačiau buvo viena problema – trūko pinigų.

Bet V.V. pasiūlė išeitį. Sakė, kad jis turi draugą, kuris turi pinigų, ir be jokių palūkanų gali mums paskolinti, grąžinsime kai atsistosime ant kojų. Be to, tas draugas gali padėti ir atsidaryti prekybos saloną, finansuoti mūsų prekes, už kurias atsiskaitysime taip: savikaina plius keli procentai už paskolą.

Viskas atrodė tobula, tačiau įtariau, kad gali būti klasta, nors minėtas V.V. garantavo, kad jokios rizikos nėra, nes jo draugas (A.P.) turi pinigų ir problemų jokių kilti negali. Be to, juk skolinosi jis, o ne aš. Sutikus ir pradėjus bendrą verslą, V.V. sėkmingai vogė prekes (parduodavo klientams ir ištrindavo iš apskaitos), aiškindamas, kad jo draugas A.P. nieko neįtars, nes jis nieko neskaičiuoja... Viskas vyko apie 7 mėnesius, po kurių V.V. pareiškė, kad jo žmona laukiasi ir jis nebenori verslo.

Tuomet prasidėjo visa velniava. V.V. pareikalovo pasirašyti 10 000 Lt vekselį už paskolą, kurią jis ėmė patalpų nuomai su 10 proc. mėnesinėm (!) palūkanom, t.y. 1000 Lt per mėnesį. Teko sutikti, tikintis, jog pavyks uždirbti ir išmokėti skolą, nes nueita juk buvo toli.

Tuomet apsireiškė A.P., pradėjo reikalauti, kad pasirašyčiau vekselius – už paskolą 4000 Lt ir už prekes su tariamu garantu. Tai reiškia didesnę sumą, negu jos buvo vertos, kitaip jis pasiims prekes ir nuvarys mus į bankrotą...

Kadangi buvo sudėta viskas, kas buvo įmanoma, sutikau, nes nesitikėjau, jog būsiu apgautas...

Po to sekė reikalavimas iš A.P. mokėti po 500 Lt palūkanų per mėnesį, po to jį tariamai pradėjo reketuoti tie, iš ko jis skolinosi pinigus, nes, pasirodo, jis jokių pinigų neturėjo. Todėl skubiai pradėjo reikėti 1000 Lt, po to 3000 Lt, po to man jau ėmė trūkti pinigų ir kantrybės...

Pradėjo trūkti pinigų algoms, praradau pusę kolektyvo, tuomet pradėjo trūkti pinigų mokesčiams, prasidėjo antstoliai, skola „Sodrai“. Apie tai, kad neliko pinigų net rūbams, nėra net ką kalbėti. Pardaviau automobilį (kurį iki sąjungos su V.V. buvau išsipirkęs lizingu), tačiau pinigų neužteko net visoms skoloms padengti. Pradėjo trūkti pinigų nuomai, reklamai, mažėti pajamos...

Viskas baigėsi tuo, jog nebėra ir iš kur paimti pinigų mokėti palūkanas, tačiau V.V. ir A.P. įkūrė bendrą taisyklą, jiems sekasi puikiai, o mus vis dar reketuoja. Pinigų nėra, bandom su likučiais dirbti, teko keisti patalpas į prastesnes (iš senų išmetė ir perdavė anstoliams).

Tačiau gerbiamiems V.V. ir A.P. pradėjo kilti apetitas (neva juos kreditoriai spaudžia), man nebeliko iš ko mokėti, tuomet prasidėjo skolų kėlimai ir reikalavimai sumokėti visą skolą, kuri iš niekur pradėjo siekti 57 000 Lt, po to 67 000 Lt.

Kai nustojau reaguoti, pasiūlė sumokėti 27 000 Lt (su nuolaida), tačiau neturiu iš kur gauti tokių pinigų, todėl praėjusį pirmadienį A.P. pareiškė, kad duoda 2 paras sumokėti visą skolą – apie 100 000Lt, nes kitaip gausiu „kulką į galvą“, o skolą išreikalaus iš šeimos narių.

Kadangi neturiu galimybės sumokėti, pasiūliau toliau mokėti palūkanas. Penktadienį draugė nuvežė dalį palūkanų, tai jai buvo paaiškinta, jog jų „kreditoriai“ buvo pas mus prie namų, jog žino visą giminę, o jei bėgsime, sugaus ir išreikalaus per kitus...

Esu pasimetęs, prakeikiau tą dieną kai susipažinau su V.V. ir A.P., panikuoju, kol kas mintys – pasikabinti arba paleisti kulką į galvą pirmam (turiu ginklą savigynai), tačiau bijau dėl draugės, jos šeimos, savo tėvų.

Kadangi visa kredito istorija sugadinta, pasiskolinti neturiu iš ko. Nežinau, ar realu sulaukti pagalbos iš Lietuvos teisėsaugos, bijau pasekmių ir visiškai nebežinau, ką daryti. Gal kas ką patars arba žinos, kas gali padėti? Iš esmės mielai mokėčiau mėnesines įmokas, žinodamas, jog skola mažėja, o ne auga...

O ką galiu patarti norintiems pradėti savo verslą? Nepradėkite, dirbkite paprastą, samdomą darbą ir nekelkite kojos į šitą š... Tačiau, jeigu nusprendėte kitaip, būkite tikri, kad turite bent 50 000 Lt pradiniam kapitalui, prekėms, remontams, užstatams ir juodai dienai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?