Ligoninės slaugė begėdiškai pažemino nuo vėžio mirštančią moterį

Mamos nesusigrąžinsime, tačiau apie tai, ką patyrėme mes, sergančią mamą į ligoninę palydėjusios dukros, negalime nutylėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Gedinti dukra

Nov 18, 2014, 11:09 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 5:14 AM

Atvykome į Šilutės ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių apie 22 valandą. Mus pasitiko slaugytojos padėjėja Jolanta Proberkienė, kuri pradėjo ruošti mūsų mamytę paguldyti į Vidaus ligų skyrių. Ir tą vakarą mes susidūrėme su nemaloniu incidentu.

Slaugytoja J Proberkienė, nužvelgusi mūsų mamą, kuri gulėjo jau visai silpna, ir pastebėjusi, kad mamytės kaklo bei krūtines srityje yra juodos dėmės, net nepasiteiravusi, kodėl ir kas tai yra, išėjo į koridorių pas savo koleges. Tuo pačiu metu ir aš išėjau jai iš paskos.

Ji  nepastebėjo, kad esu šalia. Išgirdau, kaip pasakojo pasišaipydama savo kolegėms apie mūsų mamytę, kokią mes ją murziną, neprižiūrėtą ir apsileidusią atvežėme į ligoninę. Man buvo skaudu ir kartu labai apmaudu, kad darbuotoja, dirbdama slaugytojos padėjėja, net nepasiteiravo, kas nutiko mūsų mamai, kodėl jai juoda būtent kaklo bei krūtinės srityje.

O gal ji net nesuvokia ir nežino tokių atvejų, kai žmogus, sergantis onkologine liga, gauna spindulinės terapijos ir po tokių procedūrų oda tampa nudeginta ir pajuodusi?

Puolė karpyti nagų

Po kiek laiko  sugrįžusi, ji puolė su didžiulėmis žirklėmis prie mamytės karpyti rankų nagų, bet mes jai pasakėme, kad to daryti nereikia, kadangi mes esame jai viską sutvarkiusios.

Bet ji atrėžė, kad per ilgi nagai ir taip reikia, tad toliau  darbavosi prie mūsų mamytės, bijojome ir paprieštarauti. Tą darbą baigusi, ji ėmėsi darbo su  kojų nagais, bet mes jos paprašėme, kad prie jų nelįstų, kadangi ten tikrai viskas sutvarkyta. Tuo labiau, kad mamytė pati nemėgdavo būti apsileidusi, ji buvo visada tvarkinga, bet J. Proberkienė mūsų nė nesiklausė. Tuo pačiu metu mamytė, sukaupusi visas savo paskutines jėgas, patraukė kojas į šoną, kad nelįstų prie jos, tardama, kad to daryti nereikia, ir ji neprisileis jos daugiau, jai reikės ir įspirs, tad teko jai atsitraukti nuo ligonės kojų.

Taip, mes mamytės jau nebeturime, ir nereikėjo mums iš tos darbuotojos nieko, jokios užuojautos, jokios paguodos. Tik mums paprasčiausiai reikėjo tik pagalbos ir žmogiško supratingumo. Skaudu prisiminti, kad mamytė paskutinėmis gyvenimo dienomis buvo pažeminta dukrų akyse.

Be galo skaudu tokiomis skaudžiomis aplinkybėmis susidurti su tokiomis darbuotojomis, kai reikia kovoti ne tik dėl mamos sveikatos, bet ir dėl personalo darbuotojų elgesio brangiausio žmogaus atžvilgiu.

Kas būtų, jai nebūtume buvusios šalia mamytės? Kaip būtų pasielgusi J.Proberkienė? Gal būtų ėmusi mamytei plauti spindulinės terapijos nudegintą odą? O gal būtų net nepriėmusi į skyrių tokios nešvarios ligonės?

Mamos jau nesusigrąžins

Mes, dukros, norėtume, kad žmonės, perskaitę apie tai, būtų atsargesni susidūrę su artimųjų ligomis, kad visada būtų kuo arčiau savo artimųjų. Nelinkime niekam sutikti tokios slaugytojos padėjėjos, kuri priėmė tą vėlų vakarą ir mūsų mamytę.

Mūsų mama jau ilsisi amžinybėje, ir niekas jos nebesugrąžins atgal į gyvenimą. Tik belieka tikėtis, kad tokiai slaugytojai, kuri žemino mamytę, mūsų skausmas neatneš džiaugsmo ir sėkmės gyvenime.

***

Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus, susipažinęs su šių moterų skundu, teigė manąs, kad priekaištų niekada nebūna be priežasties:

„Šiuo atveju medicinos darbuotojos ne viską padarė, kad nekiltų konfliktas. Kokios būklės bebūtų ligonis, reikia išlaikyti bendravimo normas, nesvarbu, kad ji yra tik slaugytojos padėjėja. Nederėtų priekaištauti ligoniui - tai jai pagal pareigybę nepriklauso. Į tokius klausimus turėtų atsakyti skyriaus gydytojas ir tikrai ne slaugytojos padėjėja. Jeigu taip atsitiko, slaugytojos padėjėja viršijo savo kompetencijos ribas. Ji savo darbą privalo atlikti nepriekaištingai ir nesukelti žmonėms tokių asociacijų. Suprantu, kad žmogus, patekęs į gydymo įstaigą, tikrai nėra nusiteikęs konfliktams dėl savo ligos.“

D. Steponkus teigė, kad šiuo atveju nebuvo padaryta kokia nors žala – tai esanti tik bendravimo problema. Ir J. Proberkienę daugiau nei įspėjimu nubausti negalima. Ligoninės vadovas sakė, kad dėl J. Proberkienės elgesio pradėtas tyrimas ir tai jau esanti jai savotiška bausmė. Juk niekam nėra malonu, kai reikia rašyti paaiškinimą, būti svarstomam.

Velionės Veronikos Vainorienės dukters pasakojimą užrašė Stasys Bielskis. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.