Sakau be pavydo: auksinio jaunimo paistalai skamba apgailėtinai

Brangiosios Simonos, brangieji Simonai, labai puiku, kad šitaip didžiuojatės savo karališkais, aukščiausios prabos, elitiniais, nežemiškais, ar kaip jūs ten dar juos vadinate, vardais.

Tiesiog nuostabu skaityti, kaip turtingi, tėvams ant sprandų sėdintys vaikai save laiko viršesniais už kitus.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Tiesiog nuostabu skaityti, kaip turtingi, tėvams ant sprandų sėdintys vaikai save laiko viršesniais už kitus.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda

Nov 27, 2014, 7:30 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:18 PM

Tiesiog nuostabu skaityti, kaip turtingi, tėvams ant sprandų sėdintys vaikai save laiko viršesniais už kitus: mano, jog visa tai, ką jie turi, yra gauta tik jų nuostabiojo vardo dėka ir visi kiti – „žemiškesni” vardai yra nurašomi kaip niekam tikę.

Žinau, kad esu ne vienintelis žmogus, kuriam šie visi paistalai išties atsibodo ir noriu taip pat, kaip ir jūs, Simonai su Simonomis, išreikšti savo nuomonę šia tema.

Pradėkime nuo to, kad, anot jūsų, tokių vardų kaip Mindaugas ar Arūnas savininkai be darbo statybose gyvenime daugiau nieko nepasiekia.

Gal jūs ir nesusidūrėte, tačiau man teko sutikti šiais vardais pavadintų žmonių, kurie gyvenime pasiekė išties nemažai: jie sukūrė sėkmingus verslus, taip pat dirba gerose įmonėse.

Ir taip pat žinau Simonų, kurios savo gyvenimus gyvena ne taip jau puikiai ir ne taip turtingai, kaip turėtų gyventi, jūsų nuomone, kiekviena šio vardo savininkė.

Norėčiau užsiminti, kad daugiabučio, kuriame gyvenu, laiptinės valytoją vadiname Simute. Taigi kaip galima taip kategoriškai nužeminti vienus vardus ir iškelti kitus?

Tikriausiai galvojate: „Merginai kilo pavydas, jog jos vardas nepaminėtas tarp sėkmingų, todėl dabar piktinasi.“ Visai ne.

Neturiu visiškai nieko nei prieš Simonas, nei prieš Simonus. Ir tikrai nejaučiu didžiulės simpatijos visiems, kaip jūs vadinate, „žemiškų” vardų savininkams. Tiesiog paliko pikta, kad brangiosios Simonos su Simonais žmones pagal jų vardus taip lengvai, drąsiai skirsto it pagal kokią hierarchinę sistemą.

Tikriausiai reiktų priminti, kad žmogaus sėkmę gyvenime lemia charakterio savybės, darbštumas, apsukrumas, gudrumas bei kiti veiksniai, kurie su vardas neturi visiškai nieko bendro. Kaip save sugebėsi pristatyti visuomenei, tokį tave ir matys. Gali turėti nors ir labai „ypatingą” vardą, tačiau jei turi apgailėtiną charakterį, vieną dieną gyvenimas tave vis tiek sužlugdys ir „ypatingasis” vardas nei kiek tavęs nuo to neapsaugos.

Gyvenimas Lietuvoje ir taip pilnas stereotipų. Skirstydami vardus į geresnius ir prastesnius, Simonai su Simonomis, jūs prikuriate naujų, niekam nereikalingų „taisyklių”, kuriomis gali pradėti vadovautis naivesni paaugliai su dar tik besiformuojančia pasaulėžiūra. Nemanau, kad šito norite.

Taip pat labai keista, kad tokius dalykus kaip sukauptas kapitalas, darbas geroje darbovietėje ar vairuojamų automobilių modeliai  iškeliate aukščiau visko. Jeigu jūs tokie ypatingi Simonos ir Simonai, ar neturėtumėte, kaip tik išsiskirti iš šios kapitalistinės visuomenės ir žvelgti į šiek tiek gilesnius, didesnę prasmę turinčius dalykus?

Nesakau, kad pinigai nieko nereiškia, tai būtų kvaila. Tačiau skirstydami žmones į aukštuomenę ir prasčiokus vien tik dėl jų vardų parodote, jog esate visiškai niekuo neišsiskiriantys, kurie tik ir stengiasi įtikti aukštuomenei, o visus kitus dalykus, kaip bendravimą ir dvasines vertybes nukelia į antrą vietą.

Tiesiog kitą kartą, prieš smerkdami žmones vien dėl jų vardų, pagalvokite, ar taip besielgdami nepristatote visuomenei paties savęs, kaip žmogaus, kuris nė kiek ne geresnis už tą taip išpeiktą vardo savininką, kuriam prognozuojate darbą statybose ir kurį vadinate prasčioku.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.