Dešimtmetis tėvams melavo apie patyčias, nes nenorėjo į mokyklą?

Noriu papasakoti istoriją, kaip iš mano 10-mečio sūnaus buvo tyčiojamasi. Jis lankė Lazdijų meno mokyklą. Jis labai norėjo lankyti keramikos ir piešimo užsiėmimus, ir jam gerai sekėsi. Kol vieną dieną mano vaikas parėjo iš meno mokyklos prismaugtas – taip pamačiau atidariusi duris. Apmiriau: mano vaikas buvo melsvas, visas drebantis, o ant kaklo  – baisūs randai. Tai padarė 11 metų mergaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Jankauskienė

2014-12-03 16:37, atnaujinta 2018-01-20 01:10

Buvo pradėta byla, bet kadangi mergaitė buvo nepilnametė, bylą nutraukė, buvo apkaltintas mūsų sūnus, kad pats prisismaugė, kad mes norim naudos iš tos mergaitės mamos. Šitas įvykis tuo ir baigėsi.

Po to įvykio norėjome vaiką paimti iš meno mokyklos, bet direktorė patarė padaryti metų pertrauką, ir mes sutikome.

Po metų vaikas vėl pradėjo lankyti meno mokyklą, bet iš jos pareidavo apsiverkęs ir sakydavo, kad iš jo vaikai tyčiojasi, šaiposi. Taip pat ir iš mūsų, tėvų, nes mes su vyru turim negalią. Sakydavo, kad tavo tėvas klišius, motina be kojų, tu ubagas, keturakis. Pieštukus laužydavo, laistydavo vandeniu, sakydavo, ko čia žliumbi, dar ne taip tau bus. Lipdydavo iš plastilino žmogeliuką ir sakydavo, kad galvą nusuksim kaip jam.

Jis naktimis nemiegodavo, turėdavau vaistus duoti po tokių patyčių. O direktorė ir sūnų mokiusi mokytoja apkaltino, kad jis pats išprovokuodavo kitus vaikus tyčiotis. Nesuprantu, kaip taip gali pedagogai meluoti.

Sūnus mokyklos daugiau nebelanko. Vyras paėmė dokumentus, nes 2012 metais ir šiais, 2014 metais, pamatėm, kad Lazdijų meno mokyklos direktorei ir mokytojams nusispjauti į ten besimokančių vaikų sveikatą, o rūpi tik finansiniai rodikliai.

Šiaip galvoju, kad vaikus ugdanti įstaiga, užuot kaltinusi mano sūnų, privalėtų atsiprašyti už šmeižtą ir prisiimti visą atsakomybę už tai, kad nesugeba užtikrinti, kad vaikai mokykloje elgtųsi pagal Švietimo ministerijos patvirtintas ugdymo įstaigų taisykles. Mano nuomone, tokie pedagogai už savo darbo neatlikimą turi būti atleisti.

***

Lazdijų meno mokyklos direktorė Renata Mockevičienė:

„Lazdijų meno mokykloje, kaip ir kiekvienoje neformalaus švietimo įstaigoje, mokslas nėra privalomas ir į ją ateina mokiniai, kurie yra motyvuoti ir nori siekti žinių ir save realizuoti meno srityje. Klasėse vyksta individualus arba grupinis darbas (iki 10-12 mokinių). Taip, kad nepastebėti patyčių, priešiško nusiteikimo, ir netinkamo elgesio pamokų metu tikrai negalime.

Kaip mokiniai elgiasi pertraukų metu išėję į kiemą, ir ar tikrai neapsižodžiuoja, to nei paneigti, nei patvirtinti negalime. Į kiekvieną tėvų skundą ar priekaištą, pateiktą mums, reaguojame iš karto. Todėl nustebome, kad atėjus tėveliui pas dailės mokytoją ir pasikalbėjus su tos klasės mokiniais ir su pačiu berniuku, aptarus kylančias problemas ir viską išsiaiškinus, tėvai kreipėsi į spaudą.

Pats vaikas jau nuo šių mokslo metų pradžios dažnai praleidinėjo pamokas. Kaip klasės mokiniai teigė, dažnai jas praleisdavo prie kompiuterio šalia esančioje bibliotekoje.

Tarp mokytojų ir mokinių ryšys artimas ir glaudus. Čia mokiniai jaučiasi saugūs ir suprasti, pagirti ir paskatinti už savo individualų ir kūrybišką darbą. Todėl nustebome, kad berniukas apie patyčias nesakė savo mokytojams, kad tėveliai neatėjo pas mane. Po straipsnio vietinėje spaudoje, mes sukvietėme mokytojų susirinkimą, analizavome šią situaciją.

Mokytojai dar kartą kalbėjo su klasės mokiniais apie patyčias ir labai skaudžius žodžius, kuriais neva buvo užgauliojamas berniukas. Visi mokiniai teigė, kad tikrai tokių žodžių niekas niekada nevartojo.

Kai vaikas lankė mūsų mokyklą metais anksčiau, taip pat buvo kilusi konfliktinė situacija, kurią nagrinėjo teisėsaugos institucijos, tačiau tyrimas buvo nutrauktas. Šiais metais berniukas mokėsi su kitais vaikais, todėl keistoka, kad vėl kyla panašios problemos. Todėl, mes, išanalizavę šią situaciją, darome prielaidą, kad galbūt berniukas nenorėjo lankyti mūsų mokyklos, o tėveliams neprisipažino ir pabandė rasti pretekstą nelankyti mokyklos.

Lazdijų meno mokykloje mes vertiname ir branginame kiekvieną vaiką ir visi suprantame, kad mūsų mokykla kiekvienam ją lankančiam vaikui svarbi ir reikalinga, čia gali mokytis visi norintys mokiniai. Taikomos lengvatos socialiai remtiniems, neįgaliems ir iš daugiavaikių šeimų vaikams. Kiekvieno mokinio išlaikymas savivaldybei per metus kainuoja apie 3000 Lt, o tėveliai per metus už šias paslaugas sumoka apie 300 litų.

Tolerancijos ugdymas yra neatsiejama mūsų kasdienio darbo dalis. Tai tikrai nelengvas darbas, ypač turint omenyje, kad vaikai mokosi iš suaugusių, kurie, deja, ne visada pasižymi tolerantiškumu ne tik tarpusavy, bet ir vaikų atžvilgiu.

Visada buvome  ir esame pasiruošę dėti visas pastangas užkirsti kelią nepagarbai, patyčioms, tačiau norėtume, kad to siektų visi, ir mokiniai, ir tėvai, ir mokytojai, ir visa bendruomenė.“

***

Alytaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariatio (VPK) informacija:

Alytaus apskr. VPK  Lazdijų r. PK gautas Lazdijų gyventojo pareiškimas, kad 2013 m. kovo 12 d. mokyklos-darželio teritorijoje vienuolikmetė naudojo fizinį ir psichologinį smurtą prieš jo mažametį sūnų. Patikslinus aplinkybes nustatyta, kad tiek nukentėjusysis, tiek galimai įtariamoji yra mažamečiai.

2014 m. kovo 21 d. remiantis tuo, kas išdėstyta, ir vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso 3 str. 1d. 4 p. ir 168 str., buvo nutarta atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Apie priimtą sprendimą buvo informuotas pareiškėjas, išaiškinant, kad šį nutarimą nuo gavimo dienos gali apskųsti Kauno apygardos prokuratūros Alytaus apylinkės prokuratūrai per septynias dienas, o dėl materialinės žalos atlyginimo gali kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka.

Šis nutarimas apskųstas nebuvo.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą