Darbo ieškantis vyras apie darbdavių požiūrį: „Esu pasmerktas“

Lietuvoje vyrauja jaunų žmonių kultas. Keturiasdešimtmečiai ir vyresni čia nepageidaujami. Na, gerai. Kur dingti tokiems? Dvidešimties, dvidešimt penkerių – laukiami darbdavių. Tik tokių jau seniai nebėra. Jie jau išvažiavę. O ką daryti kitiems?

Man rašė: „Jūsų per didelis darbo stažas, kad galėtumėte dirbti šį darbą.“ Kaip tai suprasti? Patyrusių darbuotojų nereikia?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Man rašė: „Jūsų per didelis darbo stažas, kad galėtumėte dirbti šį darbą.“ Kaip tai suprasti? Patyrusių darbuotojų nereikia?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vladas Klevinskas

Dec 22, 2014, 12:22 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 2:46 PM

Va čia ir norėtųsi paklausti darbdavių, kurie vis deklaruoja: „Mums trūksta darbuotojų.“ Kodėl jums trūksta? Todėl, kad jūs nenorite priimti vyresnių. Lietuvoje gajus kultas: ilgakojės, trumpasijonės sekretorės.

Netikite? Manyčiau, patys tuo įsitikinsite. Turiu įvairaus amžiaus draugų. Beje, jau keturiasdešimties sunku susirasti darbą. Gerai, jei jį turi, o jei ne? Aš nemažai patyriau todėl, noriu apie tai parašyti.

Netikėkite tuo, ką jums kalba (rašo) darbdaviai. Man taip pat rašė, kalbėjo, bet kas iš to? Vieni rašė: „Jūsų per didelis darbo stažas, kad galėtumėte dirbti šį darbą.“ Kaip tai suprasti? Patyrusių darbuotojų nereikia? Geriau jauni ir nepatyrę? Juos galima sukinėti, vynioti aplink pirštą, vedžioti kaip patinka? O tie, kurių „per didelis stažas“, nereikalingi?

Tiek to, nekalbėsiu apie šios įmonės savininkę. Tik norėčiau paklausti, ponia Lolita: ar jums labai reikia patyrusių darbuotojų? Manyčiau, kad ne. Geriau nepatyrę, kuriuos galite „vynioti“ kaip jums patinka...

Tikėjausi, kad daugiau tokių atsakymų negausiu. Bet, deja, gavau ir vėl: „Jūsų patirtis per didelė šioms pareigoms...“ Pone Sergejau iš UAB IKS, nejau manote, kad viskas taip ir bus?

Tai va, žmonės, nesitikėkite, kad jus priims į darbą. Aišku, jei jums dvidešimt ir šiek tiek daugiau – galbūt. Bet Lietuvoje tie, kam keturiasdešimt ar daugiau, jau pasmerkti. Gerai, jei dar Darbo birža padeda, o jei ne?.. Pasmerkti. Nesvajokite gauti darbą.

Lietuvoje jaunų žmonių kultas. Beje, o kur jų rasti? Geresni jau seniai išvykę. O kas liko? Tik vyresni, kurių darbdaviai nenori priimti. Darbdaviai vis dūduoja – reikia atsivežti darbuotojų iš trečiojo pasaulio... O tai ką, neužtenka savų? Tik apsidairykite ir priimkite tuos, kurie nori dirbti. Kodėl, gerbiamieji, nenorite, kad jums dirbtų vyresnio amžiaus žmonės? 

***

Įmonės „Iks“ vadovas Sergejus Jeriomenko teigė iškart supratęs, kas parašė šį laišką.

„Gavau iš jo laiškelį, kad esą jo amžius per senas. Jis taip suvokė mano atsakymą. Iš tiesų jis ilgai dirbęs žmogus, stažas tikrai didelis. Bet jis eina į poziciją, kuri skirta žmogui, tik pradedančiam savo karjerą. Aš jam nerašiau, kad jis netinka. Aš prašiau paaiškinti, kodėl jis eina į tokią poziciją, turėdamas tokią patirtį. Bet žmogus supranta taip, kaip supranta.

Mano manymu, žmogus, turintis tiek patirties, turėtų mokėti bent motyvacinį laišką parašyti, kodėl jis to nori. Jeigu jis mąsto kryptingai – kad jį kas nors nori nuskriausti – galbūt tai psichologinės problemos. Nemanote?

Bet kuriam žmogui, ieškančiam pardavimo vadybininko darbo, svarbiausias dalykas yra motyvacinis laiškas. Žmogus turi motyvuotai paaiškinti, kodėl jis nori šio darbo. Tada, manau, nebus problemų dėl amžiaus. Pavyzdžiui, pas mane dirba naujokas, kuriam daugiau nei 50 metų, bet jis sugebėjo motyvuotai paaiškinti, kodėl jis norėjo šio darbo. Taigi čia ne amžiaus, o paties žmogaus suvokimo, ko jis nori, klausimas.

Kartais matau, kad vyresnio amžiaus žmonės tokio darbo griebiasi kaip paskutinio šiaudo – ten nepriėmė, ten nepriėmė, bent į pardavimo  vadybą priims. Taip, tikiu, kad dauguma priima. Bet man reikia žmogaus, kuriam šis darbas patiktų“, – kalbėjo S.Jeriomenka.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.