Psichoterapeuto poelgis pribloškė likimo nuskriaustus tėvus

Norėčiau pasidalinti viena gluminačia istorija, kurioje persipynė nepagarba asmenims su negalia, asmens privatumo pažeidimai ir galų gale – paprasčiausias lietuviškas „nachališkumas“.

Pasak genetikės E.Butkevičienės, Downo sindromas dažniau pasitaiko vyresnių moterų vaikams, bet nei viena moteris nėra nuo to apsaugota.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Pasak genetikės E.Butkevičienės, Downo sindromas dažniau pasitaiko vyresnių moterų vaikams, bet nei viena moteris nėra nuo to apsaugota.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas

Apr 10, 2015, 3:24 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:19 AM

Internete savo paslaugas siūlo toks veikėjas, pravarde Maksimalietis, gydantis nuo alkoholio ir kitų priklausomybių, alkoholizmo demonus dosniai iliustruojantis įvariomis nuotraukomis. Viena iš jų – nežinia iš kur gauta (nors, be abejo, kad iš „Google“), buvo patalpinta vieno vaiko su Downo sindromu nuotrauka.

Šis mielas vaikutis šiaip jau, yra maža įžymybė tarp šeimų, auginančių vaikus su šia negalia. Jos tėvas, sūnui gimus, įkūrė puslapį www.noahsdad.com, kuriame talpina visus didžiausius berniuko gyvenimo įvykius, tai pat jame gausu teorinės ir praktinės informacijos šeimoms, auginančioms vaikučius su šia negalia. Puslapis turi beveik 200 000 „Facebook“ ir 12 000 „Twitter“ sekėjų.

Vaiko nuotrauką netruko atpažinti keli „Facebook“ lankytojai, pagrįstai klausdami, ar galima dėti konkretaus vaiko nuotrauką, reklamuojant savo paslaugas ir, be abejo, neatsiklausiant tėvų. Ir dar svarbiau – ar etiška skleisti žinią, neva paragavus šampano ir pastojus jums gims vaikas su Downo sindromu?

Ką gi, buvo susisiekta su „NoahsDad“ ir pranešta apie susidariusią situaciją. Atsakymas atėjo labai greit. Šita žinutė buvo patalpinta ir „Facebook“ puslapyje. Deja, po kurio laiko visos žinutės, susijusios su šia situacija, buvo ištrintos, o apie tai prabilusiems asmenims, įskaitant „NoahsDad“, buvo apribotas komentavimas.

Jei šis laiškas bus publikuotas, net nesu tikras, ar tai nebus papildoma reklama šiam veikėjui. Vis tik žmogus su negalia Lietuvoje vis dar nesijaučia esantis pilnaverte visuomenės dalimi, „daunu“ vis dar labai tinkama išvadinti, įžeist nepatikusį asmenį, kaip taip „Facebook“ yra padarę kai kurie žymūs Lietuvos žmonės. Jei tai daro įžymybės, kodėl to nedaryt jų gerbėjams?

Ponas psichoterapeutas tikrai nedėtų savo negaluojančio vaiko nuotraukos, bet jam nesudrebėjo ranka pasirankioti nuotraukų internete, o kad sustiprintų įspūdį, įkėlė vaiko su negalia nuotrauką, taip pamynus vaiko privatumą, skleidžiant melagingą žinią (alkoholio vartojimas nėštumo metu didina apsigimimų riziką, bet tai jokiu būdu nereiškia, kad su negalia gimę vaikai yra gimę alkoholikų šeimose) ir galų gale – dedant didelį lietuvišką skersą ant visų, kas drįso jam tai pasakyti.

Būtų tikrai geras jausmas, jei bent vieną asmenį šis laiškas atgrasintų pasinaudoti šio veikėjo paslaugomis, nes taip elgtis paprasčiausia amoralu.

Nuotraukų „nevagia“ – ima iš interneto

M.G.Maksimaliečio interneto svetainėje teigiama, jog psichoterapeutas koduoja nuo priklausomybių Anglijoje, Airijoje ir Lietuvoje. “Bendraukime“ paskambinus  nurodytu telefonu, atsiliepusi mergina perdavė ragelį vyrui, kurį pristatė kaip gydytoją Marių Gabrilavičių.

Paklausėme jo apie šio pasaulyje paplitusio genetinio sindromo priežastis ir kodėl be leidimo naudojama berniuko nuotrauka. 

– Skaitytojas teigia, jog buvo kreiptasi į jūsų paskyros „Facebook“ administratorių dėl nuotraukos pašalinimo, bet į tai nebuvo sureaguota. Ar tai tiesa?

– Aš, matot, nežinau, aš ne vienas administruoju tą puslapį, yra žmonės, kurie jį prižiūri. Taip pat šalina kai kurias žinutes, nes būna „užspaminta“. Sulaukiam priešiškų nuomonių, kas liečia alkoholio toleravimą, atakų, ir viską trina. Tai buvo ištrinta gal. Jeigu kažkas susisieks, pašalinsim.

– Iš kur tą vaiko nuotrauką paėmėte? Ar turėjote leidimą ją naudoti?

– Tai paprastai postams imama viskas iš interneto, į niekieno albumus mes neįeinam, nepaimam tų nuotraukų ir neplatinam. Viskas yra iš viešosios erdvės.

– Ar ketinate imtis kokių nors veiksmų, jeigu į jus vis dėlto buvo kreiptasi dėl nuotraukos pašalinimo?

– Mes svarstysim ir priimsim sprendimus, taip.

– Skaitytojas piktinosi, kad Downo sindromą turinčio vaiko gimimą pateikiate kaip alkoholio vartojimo pasekmę.

– Įsiskaičius, ten nėra parašyta, kad Downo sindromas yra įgyjamas tik dėl alkoholio vartojimo. Ten yra kalbama apie psichotropinių medžiagų vartojimą.

– Ar vaiko su Downo sindromu gimimą lemia psichotropinių medžiagų vartojimas?

Psichotropinės medžiagos pažeidžia žmogaus smegenis. O kadangi smegenys yra viso organizmo valdymo centras, persiduoda klaidos ir formuojasi visi tie sutrikimai, visi apsigimimai ir kyla iš tų sutrikimų. Bet kokie vidiniai sutrikimai dažniausiai formuojasi iš smegenų išderinimo.

Nustebino neprofesionalumas

Šią istoriją išgirdusi „Baltijos Amerikos klinikos“ genetikė Eglė Butkevičienė suabejojo, ar psichoterapeutu prisistatęs M.Gabrilavičius yra baigęs medicinos mokslus.

„Skaitydama pono Maksimaliecio samprotavimus apie psichotropinius preparatus ir alkoholį, labai pasigedau konkretumo bei jo teiginių mokslinio pagrindimo.

Kalbant apie psichotropinių preparatų vartojimą iki pastojimo ir nėštumo metu, reiktų paminėti, apie kokius preparatus jis kalba ir kokią žalą jie gali turėti vaisiui. Jei kalbama apie alkoholį ir narkotines medžiagas, niekas nedrįs ginčytis, kad jos daro didžiulę žalą vaisiaus vystymuisi bei jau gimusio kūdikio normaliai fizinei bei psichinei brandai.

Narkotinės medžiagos gali sulėtinti vaisiaus augimą gimdoje, sukelti įvairius vaisiaus organogenezės sutrikimus, pirmalaikį gimdymą bei įvairius jau gimusio kūdikio vystymosi sutrikimus.

Alkoholio vartojimas taip pat yra visiškai nesuderinamas su nėštumu. Jo vartojimas sukelia vadinamą vaisiaus alkoholinį  sindromą. Jam būdinga specifinė naujagimio išvaizda: maža galva, susiaurėję akių plyšiai, siauros lūpos, įdubusi nosies nugarėlė. Šį sindromą turintiems vaikeliams būna sutrikusi protinė raida.

Psichotropiniams preparatams yra priskiriama ir daug medicininių preparatų, kuriuos moterys turi naudoti ir naudoja iki nėštumo bei nėštumo metu. Juk yra daugybė ligų, kurias reikia gydyti bei gydymo nenutraukti ir nėštumo metu, pavyzdžiui, eilepsija, sunkios formos depresija, šizofrenija.

Staigus medikamentų vartojimo nutraukimas nėštumo metu gali sukelti sunkius nėščios moters sveikatos sutrikimus, kas, be abejo, atsiliepia ir jos vaisiaus vystymuisi. Tokiais atvejais nėščioms moterims yra parenkamos optimalios medikamentų dozės, kurios nesukeltų vaisiaus vystymosi sutrikimų. Jų nėštumas yra prižiūrimas gydytojų genetikų bei kitų prenatalinės diagnostikos specialistų.

Skaitant minėto psichoterapeuto komentarus, labai nustebino visiškas neprofesionalumas, kalbant apie Downo sindromą. Susidaro įspūdis, kad pono Maksimaliecio nuomonė yra tokia, kad Downo sindromą turintys vaikeliai gimsta geriančių, narkotikus vartojančių, asocialių žmonių šeimose.

Tiesa yra visai kita.

Nėra jokių moksliškai pagrįstų medicininių įrodymų, kad Downo sindromas susijęs su alkoholio bei psichotropinių preparatų  vartojimu. Vienintelis moksliškai įrodytas veiksnys, didinantis šio sindromo atsiradimo riziką, yra vyresnis moters amžius - dažnis didėja vyresnėms kaip 35 metų moterims. Tačiau nėra saugaus amžiaus, nei viena nėščia moteris nėra apsaugota nuo to, kad jos vaikelis gali gimti turėdamas šį sindromą.

Trumpai apie Downo sindromo susidarymo mechanizmą.

Žmogaus lytinėse ląstelėse – spermatozoide ir kiaušialąsteje yra po 23 chromosomas. Chromosomos – tai ląstelių dariniai, kur sukaupta žmogaus genetinė informacija – genai. Susijungus kiaušialąstei ir spermatozoidui, susidaro embrionas, turintis 46 chromosomas. Pusę genetinės informacijos gauname iš mamos, kitą pusę – iš tėvo.

Gimus mergaitei, ji jau turi visas savo kiaušialąstes, kurios gyvenimo eigoje bręsta, ruošiasi apvaisinimui. Vyro organizme lytinių ląsteliu gamyba – spermatogenezė – vyksta nuolatos, nuo lytinės brandos.

Metams bėgant, vyksta normalus fiziologinis visų organizmo audinių, taip pat ir kiaušialąsčių, senėjimas. Tai gali sukelti tam tikras klaidas kiaušialąstei bręstant, ruošiantis ovuliacijai bei apvaisinimui. Tų klaidų rezultatas gali būti toks, kad kiaušialąstėje gali būti netaisyklingas chromosomų skaičius.

Jei yra papildoma 21 chromosoma, ir tokia kiaušialąstė bus apvaisinta spermatozoido, embrionas turės ne 46 o 47 chromosomas. Papildomoje 21 chromosomoje yra apie 500 genų, reiškia toks embrionas turės didelį perteklių nereikalingos genetines informacijos, kas suardo normalų vystymąsi. Taip formuojasi Downo sindromas, o gimęs kūdikis visada turės daugiau ar mažiau išreikštus fizinius defektus bei protinės raidos sutrikimus.

Dar kartą noriu pabrėžti, kad šis sindromas dažnesnis vyresnių moterų vaikučiams, bet, deja, nei viena moteris nėra nuo to apsaugota.

Didžiulė nepagarba bei įžeidimas šeimoms, auginančioms Downo sindromu sergantį vaikelį, girdėti žodžius, kad jų vaikas gimė su šia negalia dėl to, kad galimai tėvai vartojo alkoholį, narkotikus ar kitus preparatus. 

Bet dar skaudžiau, kai taip mano ir savo neprofesionalią nuomonę skleidžia žmogus, save pristatantis psichoterapeutu. Juk jis privalo turėti bent jau minimalų medicininį išsilavinimą ir pagal savo specialybę -psichoterapiją – padėti žmonėms susidoroti su gyvenimo negandomis, o ne skleisti nerimą ir sumaištį“, – komentavo E.Butkevičienė.

Netrukus po to, kai „Bendraukime“ kreipėsi į  Marių Gabrilavičių-Maksimalietį, Downo sindromu sergančio vaiko nuotrauka jo „Facebook“ paskyroje buvo pakeista.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime" temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų