Grįžusi iš Švedijos ieškojau darbo, o likau kvailės vietoje

Perskaičiau šaunų karjeros emigranto straipsnį apie Lietuvos darbo rinką. Šioje srityje taip pat turiu karčios patirties, kuria norėjau pasidalyti. 2012 metais grįžau po magistrantūros studijų Švedijoje. Ten taip pat ir dirbau.

Mane klausinėjusi komisija taip pat nustebo, kad jiems turėjau nemažai klausimų, ir ne vieną kartą pajuokavo: „Tai ką, tu irgi renkiesi?“.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Mane klausinėjusi komisija taip pat nustebo, kad jiems turėjau nemažai klausimų, ir ne vieną kartą pajuokavo: „Tai ką, tu irgi renkiesi?“.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Skaitytoja Inesa

May 5, 2015, 9:32 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 11:39 PM

Prieš išvykdama į Švediją mokiausi ir dirbau Lietuvoje. Tuo metu Lietuvoje buvo atsiradęs ir „Kurk Lietuvai“ projektas, neseniai atsidaręs „Investuok Lietuvoje“ biuras.

Pirmajame sudalyvauti nespėjau, taigi pradėjau dairytis darbo privačiame sektoriuje. Grįžau su dideliu entuziazmu. Baigiau kiekybinių finansų studijas, tad savo sėkmę iš pradžių bandžiau bankuose. Nesėkmingai, nes niekas net nesiteikė atrašyti.

Galiausiai vienas bankas pakvietė į darbo pokalbį. Pokalbio metu kokius tris kartus manęs klausė, kodėl sugrįžau. Kokius du kartus pasakė tiesiai šviesiai: „Jeigu ką, tai tu čia nesitikėk, kad mes dirbam kaip Švedijoje, grįžai į Lietuvą ir dirbsim lietuviškai“ bei „ar tau su galva negerai, kad grįžai?“ 

Mane klausinėjusi komisija taip pat nustebo, kad jiems turėjau nemažai klausimų, ir ne vieną kartą pajuokavo: „Tai ką, tu irgi renkiesi?“

Šis bankas mane pakvietė į antrą turą, bet aš atsisakiau, nes supratau, kad tokioje aplinkoje neišdirbsiu ilgiau nei mėnesį.

Paieškos tęsėsi. Bandžiau tapti finansų analitike vienoje draudimo įmonėje. Nuvykusi pokalbio 7 val. 45 min. ryto, sužinojau, kad jie visai neieško analitikų.

Pasak su manim kalbėjusių atstovų, analitiką jie jau susirado, o dabar ieško duomenų administratoriaus. Man buvo pasakyta, kad taip stengiamasi pritraukti protingesnius žmones. Nežinantiems: tai žmogus, kuris suvedinėja duomenis į sistemą.

Apėmė pyktis. Negi to nebuvo galima pasakyti telefonu? Važiavau iš kito Vilniaus galo tam, kad sužinočiau, jog darbo pokalbis, į kurį atvažiavau, iš tikrųjų vyksta dėl visai kitos pozicijos. Ir vėl grįžau namo nieko nepešusi.

Įdomioji dalis buvo, kai nusprendžiau pasibelsti į investicijų kalvę „Investuok Lietuvoje“, kuri tuo metu ieškojo analitiko.

Jau čia – tai tikrai bus viskas gerai, galvoju. Deklaruoja teisingus prioritetus, bent jau į pokalbį turėčiau pakliūti. Ir patekau. Personalo specialistė paskambino po 15 minučių nuo CV išsiuntimo. Ekstazė. Apsidžiaugiau, jau kitą dieną nuvykau į pokalbį.

Personalo specialistė man pasakojo, kaip džiaugiasi mane suradusi ir kaip tinku pozicijai, ir patirtis tinka, ir mokslas tinka. Viskas tinka. Paprašė elektroniniu paštu atsakyti į keletą klausimų. Atsakiau. Pasakė, kad mane rekomenduos tolimesniam etapui, antras raundas bus po 4 dienų.

Laukiau. Iš pradžių laukiau 4 dienas. Pagalvojau, gal užimti, tad palauksiu ilgiau. Laukiau savaitę. Dvi. Neiškenčiau. Parašiau. Tyla. Dar savaitė. Dvi savaitės. Parašiau dar kartą. Tyla. Paskambinau telefonu. Nekelia. Paskambinau dar kartą. Pakėlė. Priminiau, kad mėnesį laukiu elektroninio laiško. Pažadėjo atrašyti.

Atrašė po trijų dienų. Trumpai: „Mes dar neapsisprendžiame, ar mums reikia specialisto.“ Klausiau, kada apsispręs. Sakė, greitai. Po kelių savaičių vėl parašiau. Vis dar sprendžia.

Įkalbu savo draugę paskambinti telefonu ir apsimesti, kad ji irgi norėtų teikti prašymą dėl to paties darbo. Pažiūrėsim, ką sakys. Jei jau sprendžia, atranka turėtų nebevykti.

Draugė paskambino. „Pildyk prašymą, mums labai reikia kandidatų“, – padrąsino atrankų konsultantė. Hm, aš kažko nesupratau. Draugė užpildė, bet negauna išvis jokio atsakymo. Skelbimas toliau kabo darbo paieškos portaluose. Taip darbuotojų ieškojo vakarietiška save laikanti investicijų pritraukimo agentūra. Ta pati, kuri vykdo projektą „Kurk Lietuvai“. Viduje užviriau.

Spjoviau į nesėkmingas darbo paieškas ir kreipiausi į savo buvusį darbdavį Švedijoje. Deja, tuo metu ir ten nieko neieškojo. Bet buvęs darbdavys susisiekė su manimi po 2 savaičių ir pasakė, kad rekomenduos kitai kompanijai, kuri ieško būtent analitikų.

Ir ką manote? Dar po dviejų savaičių atsisveikinau su šeima ir grįžau dirbti į Švediją, o dabar dirbu Prancūzijoje pagal metų kontraktą. Vėliau žadu vėl grįžti į Švediją.

Lietuvoje bandyti norėjau, bet visiškas nesiskaitymas, žodžio netesėjimas (kai pažada susisiekti po kelių dienų, paskui dingsta, o į laišką atrašo tik po trijų savaičių, neatsako į skambučius), atviros patyčios dėl grįžimo iš manęs visiškai išmušė šitą norą.

Atleiskite, mieli darbdaviai ir Lietuva, bet ne tam mes investavome į savo išsilavinimą pinigus, kad iš to būtų atvirai išsityčiota. Ne tam mes sunkiai mokėmės svetimos kalbos ir dirbome dienomis ir naktimis. Išlaikyti save svetimose brangiose šalyse neturint tėvų paramos nėra lengva.

Norėjome tapti specialistais ir tapome. Norime atvažiuoti į Lietuvą ir tas žinias pritaikyti, bet nenorite jūs. Mes neprašome angliškų atlyginimų ir skandinaviškų darbo sąlygų. Suprantame, kad Lietuva negali to pasiūlyti. Pagyvenus civilizuotame krašte į Lietuvą norisi parvežti pagarbos kultūrą.

Žinote, kur per darbo pokalbį tau pasakytų „šaunu, kad nori grįžti namo“, užuot paklausę, „ar tau su galva negerai?“.

Kad nereikėtų važiuoti valandą į darbo pokalbį kitame miesto gale ir sužinoti, jog tave apgavo ir ieško visai kito specialisto nei nurodyta skelbime.

Kur personalo vadybininkė paskambintų po tų trijų dienų, nes davė tokį žodį. Kur pažadas kažką reikštų. Mes grįšime tada, kai ir jūs vadovausitės šiomis vertybėmis.

O kol kas aš netikiu tomis reklaminėmis akcijomis ir šūkiais su fanfaromis, neva kvalifikuotas jaunimas ypač laukiamas. Skaudu, kad šios pasakos sekamos socialiniuose tinkluose, o iš tikrųjų – taip smarkiai prasilenkia su tikrove.

***

„Bendraukime“ susisiekė su „Investuok Lietuvoje“ viešųjų ryšių projektų vadove Monika Poškaityte, kuri paaiškino, kaip įstaigoje yra vykdoma darbuotojų atranka.  

„Investuok Lietuvoje“ darbuotojų ieško tiek tiesiogiai, apie laisvas pozicijas informuodama savo tinklalapyje bei socialinių tinklų paskyrose, tiek per partnerius – įdarbinimo agentūras. Iš autorės laiško nėra aišku, ar ji bendravo su mūsų partneriais – personalo paieškų konsultantais, ar su „Investuok Lietuvoje“ tiesiogiai.

Priešingai, nei vadovaujantis privačiame sektoriuje įprasta tvarka, kai informuojami tik atrinkti kandidatai, griežta mūsų personalo atrankos etika numato, kad kiekvienas, atlikęs praktinę užduotį, gauna atsakymą elektroniniu paštu.

Šis atsakymas išsiunčiamas po to, kai skyriaus, kuriam ieškoma naujo komandos nario, darbuotojai įvertina atliktą užduotį ir pateikia komentarus. Šis procesas užtrunka ne ilgiau nei savaitę. Kadangi autorė nenurodo savo vardo, deja, negalime patikrinti, per kiek laiko nuo užduoties atlikimo jai buvo išsiųstas atsakymas.

Apgailestaujame, tačiau ne visais atvejais galime užtikrinti, kad mūsų partneriai taip pat laikosi analogiškos tvarkos, taigi komunikuojant su jais procesas kartais gali užtrukti šiek tiek ilgiau. Naujų komandos narių ieškome reguliariai, taigi tikėtina, kad draugė buvo paskatinta atsiųsti gyvenimo aprašymą.

Primename, kad aktualius darbo ir praktikos „Investuok Lietuvoje“ skelbimus visada galite rasti interneto tinklalapio skiltyje „Karjera“, o kiekvienam, ieškančiam darbo, linkime apsišarvuoti kantrybe – tiek norimo darbo paieškos, tiek stiprios komandos subūrimas yra laiko ir pastangų reikalaujantys procesai“ – linkėjo M.Poškaitytė.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.